Forțele rusești au făcut un progres minor confirmat la nord de Bahmut și continuă confruntările poziționale de-a lungul întregii linii de contact, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. De cealaltă parte, armata ucraineană pare să fi adoptat o poziție mai defensivă și s-a mobilizat ca să-și întărească fortificațiile pentru luptele de iarnă care urmează, transmite Hotnews.
UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi transferul către Ucraina a ultimei tranșe în valoare de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară de 18 miliarde pentru acest an. „Astăzi transferăm ultimele 1,5 miliarde de euro din pachetul nostru de sprijin pentru 2023 de 18 miliarde de euro. Trebuie să fim de acord să oferim în continuare Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru redresare, reconstrucție și reforme”, a spus von der Leyen.
UPDATE Rada Supremă din Ucraina a adoptat legea privind legalizarea canabisului medicinal.
UPDATE Germania va oferi o sumă suplimentară de 88,5 milioane de euro pentru a contribui la consolidarea sistemului energetic ucrainean, în condițiile în care Rusia îi vizează infrastructura, au anunțat joi, într-o declarație comună, ministerele de externe și al economiei.
UPDATE Un atac cu drone rusești asupra regiunii Kiev a provocat un incendiu la o întreprindere civilă, a anunțat Administrația militară regională. Nu s-au înregistrat victime.
UPDATE În căutarea de soldaţi suplimentari, ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov doreşte să îi cheme acasă anul viitor pe bărbaţii ucraineni care locuiesc în străinătate. Bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani din Germania şi altele ţări, care sunt apţi pentru serviciul militar, urmează să le fie solicitat să se prezinte la centrele de recrutare ale forţelor armate, a spus Umerov. Ministrul ucrainean a spus că adresează "o invitaţie" şi a ţinut să fie clar că nu vor exista sancţiuni dacă cineva nu va da curs cererii. "Încă discutăm despre ce ar trebui să se întâmple dacă nu vin în mod voluntar", a adăugat el.
UPDATE Ucraina a reușit să doboare 2.900 din cele 3.700 de drone de atac Shahed pe care Rusia le-a lansat după septembrie 2022, când a început o campanie de atacuri masive cu drone, a declarat joi purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat. De asemenea, a spus acesta, Rusia a lansat 7.400 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, dintre care au fost doborâte 1.600.
UPDATE Bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani din Germania şi altele ţări, care sunt apţi pentru serviciul militar, urmează să le fie solicitat să se prezinte la centrele de recrutare ale forţelor armate, a spus Umerov în comentarii publicat miercuri seara în mass-media germane, inclusiv în Bild, Welt TV şi Politico. Ministrul ucrainean a spus că adresează „o invitaţie” şi a ţinut să fie clar că nu vor exista sancţiuni dacă cineva nu va da curs cererii.”Încă discutăm despre ce ar trebui să se întâmple dacă nu vin în mod voluntar”, a adăugat el. Armata ucraineană ar dori să mobilizeze încă 450.000 până la 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă invaziei ruse. Cu toate acestea, condiţiile-cadru financiare şi politice încă nu au fost clarificate, iar preşedintele Volodimir Zelenski consideră că mobilizarea este o „chestiune sensibilă”.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski e convins că nu numai Ucraina, ci și Polonia a suferit pierderi din cauza blocadei artificiale a graniței ucrainene-polone. El a mulțumit României și președintelui Iohannis pentru sprijinirea fermierilor ucraineni. Zelenski speră că noul guvern polonez condus de Donald Tusk va depăși cu succes această provocare. Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist polonez în cadrul conferinței de presă de la final de an, desfășurată marți la Kiev, el a mulțumit Poloniei, societății poloneze și președintelui Andrzej Duda pentru că au ajutat Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei. "Cred că suntem frați. Ne-ați ajutat cât ați putut. Este un fapt", a spus Volodimir Zelenski.
UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu pentru France 5, a declarat că simte că țările europene „încep să se îndoiască” de asistența oferită Kievului. „Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu câștigă, iar acest lucru înseamnă sprijin continuu, întărirea apărării Kievului și a punctelor cheie”, a spus el. Potrivit lui Macron, Ucrainei trebuie să aibă posibilitatea de a conduce negocieri de pace „în cele mai bune condiții”. „Nu vom abandona Ucraina”, a adăugat el.
UPDATE Ucraina a anunțat joi că Rusia a atacat azi-noapte cu 35 de drone Shahed, dintre care 34 au fost doborâte. Atacurile au avut loc „în valuri” în cursul nopții și au provenit din Chauda (Crimeea ocupată), Primorsko-Akhtarsk (pe țărmul estic al Mării Azov) și Kursk, un oraș rusesc aflat în apropiere de frontiera de nord a Ucrainei, au precizat forțele aeriene ucrainene pe Telegram. De asemenea, armata ucraineană a menționat că a distrus un depozit cu muniție rusească.
UPDATE Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI).
UPDATE Republica Moldova a primit un radar de apărare aeriană de la compania franceză Thales, au anunțat miercuri oficialii de la Chișinău.
UPDATE Ekaterina Dunțova, o politiciană rusă independentă angajată în favoarea „păcii", și-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidențiale din martie 2024, în care Vladimir Putin va câștiga cu siguranță din nou, notează Ria. Ea a depus documentele necesare la Comisia electorală, care a confirmat apoi înregistrarea lor, dar trebuie acum să strângă cel puțin 300.000 de semnături de susținere, lucru ce nu va fi deloc ușor.
UPDATE Ucrainenii afirmă că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 1.080 soldați, 14 tancuri, 31 de alte blindate, 20 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 48 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.