/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 680: Consiliul NATO-Ucraina se reunește, în timp ce Putin promite cetățenie rusă mercenarilor străini

04 ianuarie 2024, ora 17:39

Ucraina anunță că Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pe 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetăţeni e rusă străinilor care vor lupta împotriva Ucrainei. Asta după ce miercuri seara, forţele ruse au lansat două atacuri cu rachete asupra orașului, provocând daune infrastructurii civile, dar nu au fost înregistrate victime,  a scris şeful administraţiei militare a oraşului, Oleg Sinegubov pe Telegram, potrivit unian.net. În timp ce Ucraina anunță că va reduce nevoia de finanţare externă în 2024, Congresul SUA blochează noile ajutoare pentru Kiev. Totuși, administraţia Biden declară că va continua să sprijine Ucraina.

UPDATE Ucraina a anunţat joi arestarea în Republica Moldova a unor călăuze care ajutau ucraineni chemaţi la arme să fugă din ţara lor, în plină dezbatere asupra necesităţii de a întări rândurile armatei ucrainene în faţa forţelor armate ruse, transmit AFP și Agerpres.

Poliţia ucraineană a anunţat pe Telegram că este vorba de o operaţiune comună cu forţele de ordine din Republica Moldova. Doi cetăţeni moldoveni au fost arestaţi în timp ce călăuzeau patru persoane reticente să se înroleze în armata ucraineană.

„Infractorii îi transportau pe bărbaţii ce aveau vârsta pentru serviciul militar din regiunea (ucraineană) Odesa până la frontiera cu Transnistria”, teritoriu separatist pro-rus în Republica Moldova, potrivit aceleiaşi surse. „De acolo, ei îi conduceau de-a lungul unor poteci forestiere evitând posturile de control (...) şi i-au dus pe clienţii lor până în capitala Republicii Moldova”, Chişinău, continuă poliţia ucraineană, care afirmă că traficanţii cereau pentru serviciile lor între 4.500 şi 5.000 de dolari şi îşi găseau „clientela” pe canalele de mesagerie Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei.

Ucraina a organizat o serie de atacuri dăunătoare asupra Crimeei anexate de Rusia și a podului care o leagă de Rusia în timpul războiului de 22 de luni, relatează Reuters.

UPDATE Hackeri ruși au pătruns în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters șeful spionajului cibernetic din Ucraina.

Hackingul, unul dintre cele mai dramatice atacuri cibernetice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a scos din funcțiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie, scrie Adevărul.

Într-un interviu, Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit detalii exclusive despre hacking, despre care a spus că a provocat distrugeri "dezastruoase" și a avut ca scop să dea o lovitură psihologică și să adune informații.

UPDATE Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei, a raportat Wall Street Journal, citând oficiali americani. Anul trecut, Casa Albă a declarat că vede mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare fără precedent, care ar ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului, relatează Reuters.

UPDATE Un civil a fost ucis și opt au fost răniți joi într-un atac cu rachete rusești asupra Kropyvnytskyi, în centrul Ucrainei, distrugând clădirile companiei energetice și provocând întreruperi de alimentare cu energie și apă, a declarat guvernatorul regional.

Rusia a folosit probabil o rachetă X-59, a declarat guvernatorul Andriy Raikovych la un briefing, potrivit Reuters. „Muncitorii au fost răniți... Din păcate, unul a murit. Un simplu mecanic auto”, a spus guvernatorul.

Deteriorarea liniilor electrice a dus la întreruperi de alimentare cu apă în mai multe părți ale orașului, deși serviciile au fost restabilite ulterior, potrivit lui Raikovych.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă cetăţenia străinilor care se alătură armatei Moscovei în timpul conflictului cu Ucraina. Putin a declarat, pe 14 decembrie trecut, că în fiecare zi aproximativ 1.500 de persoane au solicitat să se alăture armatei. Decretul oferă şi posibilitatea de a solicita cetăţenia soldaţilor străini care s-au retras din motive de sănătate şi celor care au semnat în trecut un contract cu forţele armate ruse. Pe lângă soldaţi, rudele lor pot solicita şi un paşaport rusesc. Potrivit surselor forţelor armate ruse, un total de 640 de mii de oameni servesc în armata rusă cu contracte profesionale.

UPDATE Moscova promite cetățenie rusă. Străinii care au semnat un contract cu forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul războiului din Ucraina vor putea solicita cetăţenia rusă. Este ceea ce se prevede printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a fost publicat astăzi. După cum se reiese din prevedere, notează agenţia de presă rusă „Tass”, „străinii care au fost eliberaţi din serviciul militar în forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul operaţiunii speciale din motive de sănătate, la împlinirea limitei de vârstă, la expirarea contractul, precum şi în legătură cu încetarea legii marţiale, vor putea solicita şi cetăţenia rusă. Rudele acestor categorii de cetăţeni străini vor avea şi dreptul de a obţine cetăţenia rusă”.

UPDATE Hackerii ruşi au încălcat sistemul companiei ucrainene de telecomunicaţii Kyivstar, cea mai mare din ţară, cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac „distructiv” care a fost menit să servească drept „mare avertisment” pentru Occident, a dezvăluit Illia Vitiuk, şefa departamentul de securitate a informaţiilor al Serviciului de Informaţii Kiev (SBU), într-un interviu publicat de site-ul Reuters. Atacul hackerilor, unul dintre cele mai dramatice de la invazia rusă de acum 13 luni, a perturbat serviciile oferite de cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de zile începând cu 12 decembrie. 

UPDATE De două săptămâni, experţilor de la AIEA, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, nu li s-a permis accesul în încăperile reactoarelor unităţilor 1, 2 şi 6 ale centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de ruşi. „Este prima dată când experţilor AIEA nu li s-a acordat acces la sala reactorului unei unităţi aflate în proces de oprire la rece”, a spus agenţia într-un comunicat, „în plus, accesul la unele părţi ale halelor de turbine ale centralei continuă să fie limitată, inclusiv zonele reactoarelor 3, 4 şi 6”. „Experţii AIEA încă aşteaptă accesul pe acoperişurile reactoarelor, programat pentru 19 decembrie şi care nu s-a întâmplat din cauza unor probleme de siguranţă declarate”, se mai spune în notă.

UPDATE Ucraina anunță că: „Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a anunţat-o pe X.

UPDATE Dmitro Kuleba: „Ucraina poate colabora cu Donald Trump dacă va deveni următorul preşedinte al Statelor Unite”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că este convins de acest lucru în timpul unui interviu acordat portalului de ştiri ucrainean NV. 

UPDATE Congresul SUA blochează finanţarea militară suplimentară pentru Ucraina, a confirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul briefing-ului de astăzi, după cum a raportat presa ucraineană. El a garantat, totuşi, că administraţia Biden va continua să sprijine Ucraina. Livrările de arme „sunt forţate să se oprească, a spus Kirby, Preşedintele a semnat ultimul pachet de ajutor pe care aveam autoritatea să-l alocăm. Acum avem nevoie de o nouă lege pentru a continua să acordăm asistenţă Ucrainei”. Cel mai recent pachet, în valoare totală de 250 de milioane de arme de apărare aeriană, artilerie şi muniţie antitanc, a fost anunţat pe 27 decembrie şi va ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni, dar „ulterior, în lipsa unor finanţări suplimentare, există nu sunt alte surse magice din care să se bazeze”, potrivit purtătorului de cuvânt, scrie mediafax.ro.

UPDATE Forţele ruse au lansat aseară două atacuri cu rachete asupra Harkovului, în nord-estul Ucrainei, provocând daune infrastructurii civile din centrul oraşului: şeful administraţiei militare a oraşului, Oleg Sinegubov, a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum relatează Ukrinform. „Ocupanţii au lovit Harkivul de două ori, cu rachete S-300. Momentan nu sunt victime. Există informaţii despre deteriorarea infrastructurii civile nerezidenţiale din zona centrală a oraşului”, se arată în mesaj. Rusia şi-a intensificat recent atacurile împotriva oraşului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, la doar 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.

UPDATE Ministerul de Externe al Franţei a comentat atacul din 30 decembrie asupra oraşului rus Belgorod, afirmând, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia, în calitate de agresor în război, poartă responsabilitatea pentru victimele civile de pe teritoriul său. Moscova a dat vina pe Ucraina pentru această lovitură, afirmând că 24 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac. „Există un stat agresor, Rusia, care desfăşoară o strategie de teroare prin lovirea deliberată a unor infrastructuri civile esenţiale, încălcând dreptul umanitar internaţional, şi un stat atacat, Ucraina, care acţionează în legitimă apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite", a declarat un reprezentant al Ministerului francez de Externe.

UPDATE Ucraina va avea nevoie de o finanțare externă de peste 37 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puțin decât a primit țara de la partenerii străini anul trecut, a declarat premierul Denis Şmîhal, scrie medifax.ro. Veniturile bugetare proprii ale Ucrainei s-au ridicat în 2023 la peste 1.100 de miliarde de Hr (28 de miliarde de dolari) din impozite, taxe şi alte plăţi, iar Kievul creşte în mod constant această cifră, a declarat Şmîhal în cadrul unei şedinţe de guvern. În acelaşi timp, Şmîhal a subliniat că Ucraina se bazează pe "asistenţa stabilă şi în timp util din partea partenerilor internaţionali". În timpul reuniunii, premierul a dezvăluit că guvernul intenţionează să cheltuiască peste 19,69 miliarde de dolari pentru plăţile personalului militar şi peste 6,96 miliarde de dolari pentru achiziţionarea, producţia şi repararea armamentului. Unul dintre obiectivele cheie ale Ucrainei pentru 2024 este creşterea de şase ori a capacităţii de producţie a industriei de apărare, a adăugat el.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

/VIDEO/ Votul SUA pentru Kiev, crucial și pentru Moldova. Pașa: „Mai siguri că armata putinistă va rămâne departe de frontierele noastre”

missing
21 aprilie 2024, ora 00:16

Prin deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina, SUA a redeschis lupta împotriva avansării regimurilor dictatoriale, ce provoacă războaie. Afirmația îi aparține președintelui WatchDog, Valeriu Pașa, potrivit căruia aprobarea pachetului american de susținere a Kievului înseamnă că Republica Moldova poate fi mai sigură că Ucraina va rezista și armata putinistă va rămâne departe de frontierele noastre.

„Este o victorie a democrației care totuși poate fi funcțională și să nu permită victoria dictaturii. Cei care vor război vor înțelege din nou că nu vor putea obține nimic prin așa metodă”, a scris Pașa, pe rețelele de socializare.

Valeriu Pașa a evidențiat și că Congresul SUA a deschis calea pentru exproprierea averilor rusești în favoarea Ucrainei. 

„Morala și valorile libertății umane sunt puse peste interesele meschine. O decizie grea, dar una etică. După balamucul de câteva luni generat de blocajul din parlamentul american, se pare că elita politică de la Washington s-a luat în mâini și s-a apucat să salveze poziția de lider al lumii libere deținută de SUA. Democrația poate fi greoaie, dar până la urmă livrează!”, a punctat Pașa.

Și deputatul PAS, Radu Marian, a subliniat că votul SUA este esențial pentru menținerea păcii și democrației în Moldova: „Atât timp cât Ucraina liberă și independentă, Moldova democratică și independentă este în siguranță”.

Reamintim că Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat sâmbătă seara pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, de 60,4 de miliarde de dolari. Se întâmplă după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front, scrie BBC. Rezultatul final al votului a fost de 311 la 112, voturile contra fiind ale republicanilor trumpiști. Democrații au votat alături de o parte a conferinței republicane pentru deblocarea ajutorului. 

Este un moment de cotitură pentru Ucraina, a cărei situație pe front era tot mai dificilă și mai vulnerabilă. E de așteptat ca și Senatul SUA să aprobe și pachetul de ajutor în zilele următoare, urmând să fie, apoi, promulgat de președintele Joe Biden. Conform oficialilor americani o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.

Pachetul de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă în Congresul american, după luni de blocaj, va „salva mii și mii de vieți”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după votul de la Washington. Şeful NATO, Jens Stoltenberg, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, au salutat sâmbătă aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina.

Iar Moscova a avut un răspuns dur după decizia SUA. Hotărârea Camerei Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram