Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press.
Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.
Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele.
UPDATE Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind garanțiile de securitate, informează Biroul Prezidențial de la Kiev. Discuțiile au loc în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor lumii la Davos, Elveția.
România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.
Potrivit lui Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința față de România și față de poporul român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.
Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.
UPDATE Celebrul poet, eseist, jurnalist și personalitate publică Lev Rubinstein a murit la Moscova, la vârsta de 76 de ani, după ce a fost lovit de o mașină pe o trecere de pietoni, pe 8 ianuarie. Astăzi, 14 ianuarie, fiica sa Maria a anunțat decesul poetului pe rețelele de socializare.
Rubinstein este considerat unul dintre fondatorii Conceptualismului rusesc, o mișcare literară de avangardă care a ironizat doctrina oficială a realismului socialist în anii 1970 și 1980.
UPDATE Rusia utilizează împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee un explozibil ce conţine componente interzise de Convenția privind Armele Chimice, a anunţat duminică Statul Major General al Ucrainei, scrie Adevărul. Potrivit sursei citate, Rusia a recurs la 626 de atacuri chimice de la începutul invaziei sale în Ucraina (24 februarie 2022), dintre care 51 în primele două săptămâni ale acestui an.
Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau de artilerie, denunță Statul Majoar General al Ucrainei. Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document semnat inclusiv de Rusia.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că respectivul gaz iritant nu îi afectează grav pe soldaţii ucraineni, pentru că aceștia sunt dotaţi cu echipamente de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor, precizează ISW, potrivit Agerpres.
UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 35 diferite vehicule.
De remarcat că, potrivit armatei ucrainene, pierderile forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin au ajuns la 370.000 de soldați.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.
Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări, relatează DPA și Agerpres.
Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.
UPDATE Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele. Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.
UPDATE Ucraina a suferit un atac masiv cu rachete rusești în primele ore ale zilei de sâmbătă, a anunțat forțele sale aeriene, adăugând că Moscova a lansat unele dintre cele mai de temut rachete hipersonice ale sale, scrie The Guardian.
Apărarea antiaeriană a doborât rachete rusești în cel puțin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din provinciile respective. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la faptul dacă au fost lovite ținte, iar oficialii au furnizat mult mai puține informații despre atac decât de obicei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat în timpul atacului că Rusia a tras rachete Kinzhal - probabil cea mai greu de doborât rachetă convențională rusă, care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului.
UPDATE Un preot liberal proeminent riscă să fie expulzat din biserica ortodoxă rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea lui Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei. Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a declarat că Aleksiy Uminsky ar trebui să fie „expulzat din ordinele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc.
UPDATE Scriitorul rus Boris Akunin, care trăieşte în exil încă din 2014, a fost clasificat vineri în ţara sa drept agent de influență străin, un calificativ acuzator care vine după plasarea sa pe lista „teroriştilor şi a extremiştilor”, transmite AFP și Adevărul.
Scriitorul pe numele real Grigori Cehartişvili, este un romancier de succes care apare pe lista noilor „agenţi străini” dată publicităţii vineri de Ministerul rus de Justiţie.
Autorităţile ruse îl acuză că „se opune operaţiunii militare speciale din Ucraina”, denumire pe care Moscova o dă invadării vecinului său în 2022. De asemenea, îl acuză că a „diseminat informaţii inexacte, care conferă o imagine negativă Rusiei şi forţelor sale armate” şi că a strâns resurse în favoarea armatei ucrainene.
UPDATE Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit sâmbătă în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press, preluat de Agerpres. Stéphane Séjourné a precizat că Ucraina a fost prima sa vizită în străinătate de la numirea în urma unei remanieri guvernamentale din această săptămână.
„Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, a declarat Séjourné. „Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se joacă în Ucraina”, a adăugat acesta.