Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1054: Peștera lui Aladin, noapte cu drone și noua armă a lui Putin. Fico îl numește cerșetor pe Zelenski

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 690. Atacuri chimice efectuate de ruși și scandal în biserica rusă. Mesajul transmis de Franța

14 ianuarie 2024, ora 18:31

Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press. 

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele.

UPDATE Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind garanțiile de securitate, informează Biroul Prezidențial de la Kiev. Discuțiile au loc în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor lumii la Davos, Elveția.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.

Potrivit lui Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința față de România și față de poporul român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

UPDATE Celebrul poet, eseist, jurnalist și personalitate publică Lev Rubinstein a murit la Moscova, la vârsta de 76 de ani, după ce a fost lovit de o mașină pe o trecere de pietoni, pe 8 ianuarie. Astăzi, 14 ianuarie, fiica sa Maria a anunțat decesul poetului pe rețelele de socializare.

Rubinstein este considerat unul dintre fondatorii Conceptualismului rusesc, o mișcare literară de avangardă care a ironizat doctrina oficială a realismului socialist în anii 1970 și 1980.

UPDATE Rusia utilizează împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee un explozibil ce conţine componente interzise de Convenția privind Armele Chimice, a anunţat duminică Statul Major General al Ucrainei, scrie Adevărul. Potrivit sursei citate, Rusia a recurs la 626 de atacuri chimice de la începutul invaziei sale în Ucraina (24 februarie 2022), dintre care 51 în primele două săptămâni ale acestui an.

Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau de artilerie, denunță Statul Majoar General al Ucrainei. Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document semnat inclusiv de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că respectivul gaz iritant nu îi afectează grav pe soldaţii ucraineni, pentru că aceștia sunt dotaţi cu echipamente de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor, precizează ISW, potrivit Agerpres.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 35 diferite vehicule.

De remarcat că, potrivit armatei ucrainene, pierderile forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin au ajuns la 370.000 de soldați.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări, relatează DPA și Agerpres.

Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.

UPDATE Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele. Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.

UPDATE Ucraina a suferit un atac masiv cu rachete rusești în primele ore ale zilei de sâmbătă, a anunțat forțele sale aeriene, adăugând că Moscova a lansat unele dintre cele mai de temut rachete hipersonice ale sale, scrie The Guardian.

Apărarea antiaeriană a doborât rachete rusești în cel puțin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din provinciile respective. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la faptul dacă au fost lovite ținte, iar oficialii au furnizat mult mai puține informații despre atac decât de obicei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat în timpul atacului că Rusia a tras rachete Kinzhal - probabil cea mai greu de doborât rachetă convențională rusă, care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului.

UPDATE Un preot liberal proeminent riscă să fie expulzat din biserica ortodoxă rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea lui Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei. Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a declarat că Aleksiy Uminsky ar trebui să fie „expulzat din ordinele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc.

UPDATE Scriitorul rus Boris Akunin, care trăieşte în exil încă din 2014, a fost clasificat vineri în ţara sa drept agent de influență străin, un calificativ acuzator care vine după plasarea sa pe lista „teroriştilor şi a extremiştilor”, transmite AFP și Adevărul.

Scriitorul pe numele real Grigori Cehartişvili, este un romancier de succes care apare pe lista noilor „agenţi străini” dată publicităţii vineri de Ministerul rus de Justiţie.

Autorităţile ruse îl acuză că „se opune operaţiunii militare speciale din Ucraina”, denumire pe care Moscova o dă invadării vecinului său în 2022. De asemenea, îl acuză că a „diseminat informaţii inexacte, care conferă o imagine negativă Rusiei şi forţelor sale armate” şi că a strâns resurse în favoarea armatei ucrainene.

UPDATE Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit sâmbătă în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press, preluat de Agerpres. Stéphane Séjourné a precizat că Ucraina a fost prima sa vizită în străinătate de la numirea în urma unei remanieri guvernamentale din această săptămână.

„Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, a declarat Séjourné. „Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se joacă în Ucraina”, a adăugat acesta.

/METEO/ Cer variabil, fără precipitații esențiale. Cum va fi vremea astăzi, 12 ianuarie 2025
/METEO/ Cer variabil, fără precipitații esențiale. Cum va fi vremea astăzi, 12 ianuarie 2025
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/HARTĂ/ Mexicul, zguduit de un cutremur puternic: Câte grade a avut seismul de duminică
/HARTĂ/ Mexicul, zguduit de un cutremur puternic: Câte grade a avut seismul de duminică
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
Fără deconectări la lumină pentru malul drept, în prima zi a săptămânii: Raportul Celulei de criză pentru 12 ianuarie 2025
Fără deconectări la lumină pentru malul drept, în prima zi a săptămânii: Raportul Celulei de criză pentru 12 ianuarie 2025

Țările cu cel mai poluat aer din Europa: Pe ce loc se clasează statele din vecinătatea Moldovei

missing
foto: Shutterstock
12 ianuarie 2025, ora 21:00

Poluarea contribuie la decesul a sute de mii de oameni în Europa, fiind o problemă stringentă pentru sănătatea europenilor. În acest sens, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a venit cu un raport al indicelui poluării în statele europene, transmite Euronews.

Cele mai multe decese din cauza poluării se înregistrează în Macedonia de Nord, cu 225 de morți la 100 de mii de locuitori. Pe locul doi se clasează Serbia, cu 217, urmată de Muntenegru cu 174.

În clasamentul celor mai poluate 5 țări mai intră Albania, cu 164 de morți la 100 de mii de locuitori și Polonia cu 125.

Vecina Republicii Moldova, România, se clasează pe locul 7, cu 103 de morți la suta de mii de locuitori, pe când Bulgaria cu care se învecinează, are o statistică de 158 de decese la 100 de mii de locuitori.

Țările din Europa cu cele mai puține decese sunt Islanda, Finlanda, Suedia, Norvegia și Estonia.

„Cea mai mare decalaj pe care îl observăm în Europa este între est și vest și acesta se aliniază foarte mult cu PIB-ul și mediile socioeconomice ale celor două regiuni”, a declarat Zorana Jovanovic Andersen, profesor de epidemiologie a mediului la Universitatea din Copenhaga și membru al Societății Europene de Pneumonologie.

În decembrie, au intrat în vigoare reguli mai stricte privind calitatea aerului care urmăresc să apropie Uniunea Europeană de standardele OMS până în 2030 și să oblige statele membre să monitorizeze poluanții precum particulele fine, carbonul negru și amoniacul.

În general, expunerea la PM2,5 a provocat aproximativ 239.000 de decese premature în Europa în 2021, în timp ce alte 48.000 de persoane au murit ca urmare a expunerii la dioxid de azot, potrivit Agenției Europene de Mediu.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.