/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 690. Atacuri chimice efectuate de ruși și scandal în biserica rusă. Mesajul transmis de Franța

14 ianuarie 2024, ora 18:31

Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press. 

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele.

UPDATE Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind garanțiile de securitate, informează Biroul Prezidențial de la Kiev. Discuțiile au loc în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor lumii la Davos, Elveția.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.

Potrivit lui Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința față de România și față de poporul român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

UPDATE Celebrul poet, eseist, jurnalist și personalitate publică Lev Rubinstein a murit la Moscova, la vârsta de 76 de ani, după ce a fost lovit de o mașină pe o trecere de pietoni, pe 8 ianuarie. Astăzi, 14 ianuarie, fiica sa Maria a anunțat decesul poetului pe rețelele de socializare.

Rubinstein este considerat unul dintre fondatorii Conceptualismului rusesc, o mișcare literară de avangardă care a ironizat doctrina oficială a realismului socialist în anii 1970 și 1980.

UPDATE Rusia utilizează împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee un explozibil ce conţine componente interzise de Convenția privind Armele Chimice, a anunţat duminică Statul Major General al Ucrainei, scrie Adevărul. Potrivit sursei citate, Rusia a recurs la 626 de atacuri chimice de la începutul invaziei sale în Ucraina (24 februarie 2022), dintre care 51 în primele două săptămâni ale acestui an.

Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau de artilerie, denunță Statul Majoar General al Ucrainei. Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document semnat inclusiv de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că respectivul gaz iritant nu îi afectează grav pe soldaţii ucraineni, pentru că aceștia sunt dotaţi cu echipamente de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor, precizează ISW, potrivit Agerpres.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 35 diferite vehicule.

De remarcat că, potrivit armatei ucrainene, pierderile forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin au ajuns la 370.000 de soldați.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări, relatează DPA și Agerpres.

Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.

UPDATE Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele. Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.

UPDATE Ucraina a suferit un atac masiv cu rachete rusești în primele ore ale zilei de sâmbătă, a anunțat forțele sale aeriene, adăugând că Moscova a lansat unele dintre cele mai de temut rachete hipersonice ale sale, scrie The Guardian.

Apărarea antiaeriană a doborât rachete rusești în cel puțin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din provinciile respective. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la faptul dacă au fost lovite ținte, iar oficialii au furnizat mult mai puține informații despre atac decât de obicei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat în timpul atacului că Rusia a tras rachete Kinzhal - probabil cea mai greu de doborât rachetă convențională rusă, care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului.

UPDATE Un preot liberal proeminent riscă să fie expulzat din biserica ortodoxă rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea lui Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei. Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a declarat că Aleksiy Uminsky ar trebui să fie „expulzat din ordinele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc.

UPDATE Scriitorul rus Boris Akunin, care trăieşte în exil încă din 2014, a fost clasificat vineri în ţara sa drept agent de influență străin, un calificativ acuzator care vine după plasarea sa pe lista „teroriştilor şi a extremiştilor”, transmite AFP și Adevărul.

Scriitorul pe numele real Grigori Cehartişvili, este un romancier de succes care apare pe lista noilor „agenţi străini” dată publicităţii vineri de Ministerul rus de Justiţie.

Autorităţile ruse îl acuză că „se opune operaţiunii militare speciale din Ucraina”, denumire pe care Moscova o dă invadării vecinului său în 2022. De asemenea, îl acuză că a „diseminat informaţii inexacte, care conferă o imagine negativă Rusiei şi forţelor sale armate” şi că a strâns resurse în favoarea armatei ucrainene.

UPDATE Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit sâmbătă în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press, preluat de Agerpres. Stéphane Séjourné a precizat că Ucraina a fost prima sa vizită în străinătate de la numirea în urma unei remanieri guvernamentale din această săptămână.

„Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, a declarat Séjourné. „Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se joacă în Ucraina”, a adăugat acesta.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram