Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 691: Ucraina a doborât două avioane rusești. Berlinul vede un posibil război Rusia-NATO în 2025

15 ianuarie 2024, ora 16:59

Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun” că numărul de participanți la o serie de conferințe privind formula de pace a lui Zelenski este în creștere. Președintele Volodimir Zelenski se va deplasa luni în Elveția, a anunțat biroul său, în timp ce Ucraina încearcă să se asigure de un sprijin stabil din partea aliaților, scrie Hotnews. 

Kremlinul și Ministerul rus de Externe au reacționat și după ce Bild a publicat un document în care guvernul de la Berlin prezintă scenariul probabil al izbucnirii unui război între Rusia și NATO în acest an. Maria Zaharova a ironizat articolul și a insinuat că scenariul are atâtea șanse să devină realitate precum horoscopul. În orice caz, NATO pregătește una dintre cele mai mari demonstrații de forță de la finalul Războiului Rece încoace. Marea Britanie a anunțat că va trimite în Europa de Est aproximativ 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă. Exercițiile la care participă armatele a 30 de state NATO și Suedia vor avea loc între februarie și iunie.

UPDATE Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la forumul economic organizat anual.

UPDATE Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat din regiunea Zaporojie au aruncat în aer un vehicul în care se aflau patru soldați ruși, a anunțat pe 15 ianuarie agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), potrivit The Kyiv Independent. Melitopol, un oraș cu o populație de aproximativ 150.000 de persoane înainte de război, este ocupat din martie 2022. Rezistența ucraineană a fost activă aici de atunci, vizând personalul și instalațiile militare rusești.

UPDATE Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 14 ianuarie, scrie The Kyiv Independent. Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce solul îngheață și Ucraina va fi „epuizată” de apărarea poziției lor. Este important de menționat că, deși numărul de personal de pe linia frontului permite Rusiei să desfășoare activități localizate, sursele spun că armata rusă nu ar fi probabil capabilă să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional.

UPDATE Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară. 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie: „Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi”.

UPDATE Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă în Europa în prima jumătate a lui 2024, în cadrul unor exerciții militare organizate sub egida NATO. Ministrul Apărării Grant Shapps a spus că vor fi unele dintre cele mai ample exerciții NATO organizate de la finalul Războiului Rece și că armata britanică își va uni forțele cu militari din 30 de țări membre și Suedia, pentru „a demonstra încredere în capacitățile de a contracara amenințările venite de la Putin”. Forțele britanice vor ajunge în Europa de Est în februarie și vor sta aici până în iunie. 

UPDATE Soldații Belarusului vor participa la antrenamente în Rusia, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk, care precizează că militarii vor beneficia astfel de experiența câștigată de forțele Moscovei în cei aproape doi ani de război în Ucraina.

UPDATE Autoritățile ruse anunță că în aproape doi ani de război au fost deschise 273 de dosare penale pentru „răspândire de informații false despre armată și operațiunea militară specială din Ucraina”. 134 de dosare în care sunt acuzate 136 de persoane au fost deja trimise în judecată.

UPDATE Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk. Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus luni dimineața devreme trei rachete Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe canalul său de Telegram, conform Reuters. Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răniți în urma atacului. Racheta Tochka-U, denumită de NATO Scarab B, este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent. Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună. „Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

UPDATE Două avioane ruse - un A-50 și un Il-22M - au fost doborâte deasupra Mării Azov. Presa ucraineană a atribuit acțiunea forțelor Kievului, însă autoritățile ruse nu exclud să fi fost chiar rușii cei care au doborât din greșeală avionul. În cele din urmă, doborârea aeronavelor a fost revendicată chiar de șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pleacă în Elveția. unde se va întâlni cu șefii ambelor camere ale parlamentului, liderii de partide și președintele confederației și va participa la Forumul Economic Mondial și la o serie de întâlniri bilaterale, relatează Ukrainsla Pravda. Liderul de la Kiev, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un „discurs special” cu această ocazie.

UPDATE Rușii au bombardat, duminică, 14 ianuarie, regiunea Nikopol cu drone și artilerie, a informat Consiliul de Apărare Dnipropetrovsk, citat de TSN. Potrivit informațiilor furnizate de Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, trei blocuri și 10 case au fost avariate. „Au tras de două ori cu artileria și au lovit cu 11 drone-kamikaze Nikopolul și localitate Marganeț”, a spus Lisak.

/ВИДЕО/ В Кишиневе анализируют обращение Тирасполя о поставках газа в приднестровский регион
/ВИДЕО/ В Кишиневе анализируют обращение Тирасполя о поставках газа в приднестровский регион
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
/ВИДЕО/ В США прошла инаугурация Дональда Трампа: о чем заявил новый президент?
/ВИДЕО/ В США прошла инаугурация Дональда Трампа: о чем заявил новый президент?
/ВИДЕО/ Больше кредитов: в прошлом году граждане взяли в долг около 45 миллиардов леев
/ВИДЕО/ Больше кредитов: в прошлом году граждане взяли в долг около 45 миллиардов леев
Путин поздравил Трампа со вступлением в должность президента США и заявил, что готов к диалогу по «украинскому конфликту»
Путин поздравил Трампа со вступлением в должность президента США и заявил, что готов к диалогу по «украинскому конфликту»

Vot unanim la CEDO: Cererea lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale, respinsă

missing
foto: Inquam Photos
21 ianuarie 2025, ora 16:15

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, marți, cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei Curții Constituționale a României pentru anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia a fost luată după un vot unanim, transmite Digi24.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se în complet de Camera și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu c. România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care dl. Georgescu a fost candidat. Dl. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată si procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)”, se arată în decizia CEDO.

În conformitate cu acest articol, „măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă in situaţia anterioară sau despăgubită în mod corespunzător”.

Decizia a fost adoptată de o Cameră compusă din șapte judecători.

Călin Georgescu a cerut Curţii Europene să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidenţialelor în care s-au calificat el şi Elena Lasconi. Georgescu solicita de asemenea ca CEDO să judece cauza în regim de urgenţă. De asemenea, cerea „obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral”.

TV8.md amintește că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a respins pe 17 ianuarie recursul lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale. Magistrații au calificat cererea politicianului drept nefondată. Anterior, la începutul lunii, Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale.

Decizie finală în România! Înalta Curte respinge cererea lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
Georgescu a contestat la CEDO decizia de anulare a prezidențialelor. Vrea ca statul român să fie obligat să organizeze turul doi

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
/ВИДЕО/ Рекомендации на Крещение: купаться можно только в специально отведенных местах
/ВИДЕО/ Рекомендации на Крещение: купаться можно только в специально отведенных местах

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.