/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 691: Ucraina a doborât două avioane rusești. Berlinul vede un posibil război Rusia-NATO în 2025

15 ianuarie 2024, ora 16:59

Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun” că numărul de participanți la o serie de conferințe privind formula de pace a lui Zelenski este în creștere. Președintele Volodimir Zelenski se va deplasa luni în Elveția, a anunțat biroul său, în timp ce Ucraina încearcă să se asigure de un sprijin stabil din partea aliaților, scrie Hotnews. 

Kremlinul și Ministerul rus de Externe au reacționat și după ce Bild a publicat un document în care guvernul de la Berlin prezintă scenariul probabil al izbucnirii unui război între Rusia și NATO în acest an. Maria Zaharova a ironizat articolul și a insinuat că scenariul are atâtea șanse să devină realitate precum horoscopul. În orice caz, NATO pregătește una dintre cele mai mari demonstrații de forță de la finalul Războiului Rece încoace. Marea Britanie a anunțat că va trimite în Europa de Est aproximativ 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă. Exercițiile la care participă armatele a 30 de state NATO și Suedia vor avea loc între februarie și iunie.

UPDATE Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la forumul economic organizat anual.

UPDATE Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat din regiunea Zaporojie au aruncat în aer un vehicul în care se aflau patru soldați ruși, a anunțat pe 15 ianuarie agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), potrivit The Kyiv Independent. Melitopol, un oraș cu o populație de aproximativ 150.000 de persoane înainte de război, este ocupat din martie 2022. Rezistența ucraineană a fost activă aici de atunci, vizând personalul și instalațiile militare rusești.

UPDATE Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 14 ianuarie, scrie The Kyiv Independent. Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce solul îngheață și Ucraina va fi „epuizată” de apărarea poziției lor. Este important de menționat că, deși numărul de personal de pe linia frontului permite Rusiei să desfășoare activități localizate, sursele spun că armata rusă nu ar fi probabil capabilă să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional.

UPDATE Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară. 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie: „Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi”.

UPDATE Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă în Europa în prima jumătate a lui 2024, în cadrul unor exerciții militare organizate sub egida NATO. Ministrul Apărării Grant Shapps a spus că vor fi unele dintre cele mai ample exerciții NATO organizate de la finalul Războiului Rece și că armata britanică își va uni forțele cu militari din 30 de țări membre și Suedia, pentru „a demonstra încredere în capacitățile de a contracara amenințările venite de la Putin”. Forțele britanice vor ajunge în Europa de Est în februarie și vor sta aici până în iunie. 

UPDATE Soldații Belarusului vor participa la antrenamente în Rusia, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk, care precizează că militarii vor beneficia astfel de experiența câștigată de forțele Moscovei în cei aproape doi ani de război în Ucraina.

UPDATE Autoritățile ruse anunță că în aproape doi ani de război au fost deschise 273 de dosare penale pentru „răspândire de informații false despre armată și operațiunea militară specială din Ucraina”. 134 de dosare în care sunt acuzate 136 de persoane au fost deja trimise în judecată.

UPDATE Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk. Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus luni dimineața devreme trei rachete Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe canalul său de Telegram, conform Reuters. Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răniți în urma atacului. Racheta Tochka-U, denumită de NATO Scarab B, este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent. Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună. „Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

UPDATE Două avioane ruse - un A-50 și un Il-22M - au fost doborâte deasupra Mării Azov. Presa ucraineană a atribuit acțiunea forțelor Kievului, însă autoritățile ruse nu exclud să fi fost chiar rușii cei care au doborât din greșeală avionul. În cele din urmă, doborârea aeronavelor a fost revendicată chiar de șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pleacă în Elveția. unde se va întâlni cu șefii ambelor camere ale parlamentului, liderii de partide și președintele confederației și va participa la Forumul Economic Mondial și la o serie de întâlniri bilaterale, relatează Ukrainsla Pravda. Liderul de la Kiev, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un „discurs special” cu această ocazie.

UPDATE Rușii au bombardat, duminică, 14 ianuarie, regiunea Nikopol cu drone și artilerie, a informat Consiliul de Apărare Dnipropetrovsk, citat de TSN. Potrivit informațiilor furnizate de Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, trei blocuri și 10 case au fost avariate. „Au tras de două ori cu artileria și au lovit cu 11 drone-kamikaze Nikopolul și localitate Marganeț”, a spus Lisak.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram