Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 702: Putin le dă țeapă deținuților de pe front. Grenade interzise și atac cibernetic masiv în Ucraina

26 ianuarie 2024, ora 14:01

​Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni în vederea unui schimb.

Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii. Armata rusă a atacat regiunea cu drone, tancuri, foc de artilerie și mortier, a informat administrația militară locală. Deocamdată, nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Totuși, în decembrie 2023, Rusia a transmis clar Statelor Unite, prin canale neoficiale, că este pregătită pentru dialog cu privire la războiul din Ucraina, relatează Bloomberg, citând două surse apropiate Kremlinului. Pe de altă parte, Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

UPDATE Recruții din armata rusă luați din închisori nu mai primesc grațiere și nici banii promiși pentru a lupta în Ucraina, a informat publicația independentă rusă IStories. Moscova recrutează deținuți din vara lui 2022, mai întâi de către Wagner și apoi direct de către Ministerul rus al Apărării. Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis grațierea după încheierea unui contract militar de șase luni. Dar se pare că acum contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.

UPDATE Mai multe companii și agenții de stat au fost ținta unor atacuri cibernetice, care le-au afectat sistemele IT și abilitatea de a comunica cu publicul. Naftogaz, compania energetică de stat a Ucrainei, a declarat că unul dintre centrele sale a fost ținta unui atac cibernetic la scară largă, iar site-urile web și centrul pentru apeluri sunt nefuncționale. De asemenea, serviciul poștal național ucrainean, Ukrposhta, a raportat o “defecțiune tehnică semnificativă” în sistemele sale IT, iar Ukrtransbezpeka, agenție de stat care se ocupă cu siguranța transporturilor a raportat probleme cu centrul său de date. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului cibernetic.

UPDATE Ucrainenii susțin că rușii folosesc grenade interzise prin protocolul de la Geneva privind războiul chimic. Este vorba despre grenade care elimină un gaz toxic. Victimele care inhalează gazul mor în aproximativ cinci minute. Grenadele RG-Vo au fost folosite pentru prima dată în decembrie. Ucrainenii susțin că arma a fost folosită de 81 de ori în decembrie, anunță Army Inform care-l citează pe Andrii Rudik, un purtător de cuvânt al centrului de cercetare a armelor.

UPDATE Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de "intimidare" potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară cu privire la corupţia din ţară, a deplâns joi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat "înmulţirea presiunilor asupra media" ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Procuratura Regională Harkiv a raportat, vineri, că încă o persoană rănită în atacurile cu rachete din 23 ianuarie a murit la spital. Astfel, numărul deceselor în urma atacurilor de la Harkiv a ajuns la 11. Pe 23 ianuarie, la ora 04:00 şi la 07:00, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra cartierelor Kiev și Saltivka din Harkiv. Peste 70 de persoane au fost rănite, iar printre cei 11 morţi se numără şi un copil, potrivit Rador.

UPDATE Autoritățile din Ucraina cer acces internațional la locul prăbușirii avionului din Belgorod și susțin că „doar cinci cadavre” au fost trimise la morgă.

UPDATE Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) cu sediul la Lausanne, cea mai înaltă instanţă din sportul mondial, urmează să examineze vineri un apel al Rusiei împotriva sancţiunilor care împiedică forul olimpic al acestei ţări să primească finanţare şi să fie asociat cu Mişcarea Olimpică, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina pregătește o vizită a premierului ungar Viktor Orbán, prima după aproape 15 ani, a declarat Olha Stefanișina, viceprim-ministru ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, într-o declarație pentru agenția Reuters, preluată de European Pravda.

UPDATE Ucraina va continua să distrugă forțele ruse, afirmă Ben Hodges, fost general şi comandant al Armatei SUA în Europa. „De ce oamenii nu vorbesc despre contraofensiva eșuată a Rusiei? Rușii pierd o mie de oameni pe zi și cred că Ucraina va continua să distrugă forțele ruse. Nu cred că rușii au capacitatea de a elimina Ucraina. Cred că singura speranță a Rusiei este să continue ceea ce face pentru a transmite impresia că pot face asta pentru totdeauna, deoarece văd că Occidentul, cel puțin Statele Unite și Germania, nu sunt pe deplin dispuse să ajute Ucraina să câștige cu adevărat”, a declarat Hodges, potrivit Știripesurse.

UPDATE  NATO se pregăteşte de război. Timp de aproape cinci luni. 90.000 de soldaţi vor lua parte la unul dintre cele mai mari exerciţii militare din istoria Alianţei Nord Atlantice. Scenariul luat în calcul este activarea articolului 5, după ce unul dintre statele membre a fost atacat de un inamic de talia Rusiei. Sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă, inclusiv in România, notează Money.

UPDATE Războiul din Ucraina declanșat de Putin acum peste 700 de zile nu dă niciun semn că s-ar sfârși prea curând, în ciuda faptului că există zeci de mii de militari morți în rândurile armatei roșii. Acum, rușii din țară sunt loviți de un fenomen grav, pentru prima dată în ultimii 10 ani: dependența de alcool, notează Ziare.com.

UPDATE „Dacă Orbán blochează din nou un acord (privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina) la summitul din februarie, utilizarea articolului 7, pentru a priva Ungaria de drepturile de vot, ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE pentru Politico. Votul privind ajutorul acordat Kievului, ce va avea loc săptămâna viitoare, este esențial pentru Ucraina, dar și pentru reputația UE, care trebuie să transmită Rusiei un mesaj ferm, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia a difuzat joi seara ceea ce ea susţine că sunt primele imagini de la locul unde, cu o zi înainte, s-a prăbuşit un avion militar rus, lângă frontiera ucraineană, avion ce avea la bord, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni, informaţii pe care Kievul încearcă să le elucideze, transmite AFP. Într-o înregistrare video, Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu ancheta declanşată de Moscova pentru „terorism”, sunt prezentate mai multe planuri ale unei zone împădurite şi ale unui câmp înzăpezit, potrivit Agerpres. Pot fi văzuţi mai mulţi copaci culcaţi la pământ şi o bucată mare de tablă îndoită, însă niciun semn din enorma carcasă a avionului militar Il-76 a cărui lungime atinge aproape 50 de metri. La sol, pe zăpadă, înregistrarea video arată resturi greu indentificabile şi rămăşiţe din unul-două trupuri umane, neclare, precum şi câteva urme de sânge. AFP nu a putut identifica deocamdată locul în care a fost făcută înregistrarea video, nici când a fost realizată aceasta.

UPDATE Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a transmis joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 doborât în ziua precedentă în regiunea rusă Belgorod a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, relatează Reuters şi France Presse.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina de peste 700 de zile trece într-o nouă fază, după stagnarea sprijinului militar dat de SUA și UE Kievului. Însă, pe plan intern președintele rus se confruntă cu mari provocări legate de economia țării, dar și cu disensiuni cu Banca Centrală. Astfel, cea mai puternică femeie din Rusia, Elvira Nabiullina, guvernatoarea instituției financiare de la Moscova critică politica lui Putin, spunând că nu este de acord cu prelungirea controlului capitalului autohton, după 30 aprilie 2024, dată stabilită anul trecut de guvern. Măsura hotărâtă de Putin în octombrie 2023 prevede obligativitatea ca exportatorii din Rusia să-și convertească veniturile în valută străină în ruble, potrivit Business Insider. Elvira Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este prima femeie care a preluat șefia unei Bănci Centrale dintr-o țară a fostului G8, în anul 2013, ea fiind aleasă în topul Forbes al Celor mai puternice femei din lume în 2021, potrivit Ziare.com.

UPDATE Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a împins multe dintre țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene mai aproape de Occident, dar sunt și altele, cum e cazul Georgiei, care au ales să urmeze calea Rusiei spre dictatură, potrivit unui nou raport citat de Politico.

UPDATE Armata germană elaborează un amplu plan de apărare, prin colaborarea cu autoritățile civile și cu marile companii, în cadrul unei strategii integrate pentru protejarea infrastructurii și respingerea atacurilor hibride, în special de tip cibernetic, conform publicației Der Spiegel.

UPDATE Boris Nadejdin a devenit o dilemă pentru Kremlin, în timp ce încearcă să candideze la alegerile prezidențiale din 17 martie. Întrebarea acum este dacă autoritățile ruse îi vor permite să participe la vot, scrie AP.

UPDATE Reprezentantul Permanent adjunct al Ucrainei la ONU, Hristina Haiovişin, a declarat, joi, la reuniunea Consiliului de Securitate, că partea ucraineană nu a fost informată despre faptul că Rusia ar transporta prizonieri de război cu avionul Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod. Potrivit acesteia, dacă acest lucru se confirmă, va fi primul caz în care Rusia foloseşte oameni ca scuturi umane pentru a ascunde transportul muniției folosite pentru a lovi orașele Ucrainei. Haiovişin a amintit că, în ultima săptămână, Rusia a intensificat atacurile cu rachete asupra teritoriului regiunii Harkiv, ceea ce a provocat victime în masă și răniţi în rândul populației civile. Diplomata ucraineană a asociat aceste atacuri cu o creștere a numărului de avioane de transport militar, în special Il-76, care au fost trimise recent spre aerodromul din Belgorod, notează Rador.

UPDATE Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia” pentru a răspândi informaţii false care implică Franţa, inclusiv despre presupusa prezență a "mercenarilor" francezi angajați în luptele din Ucraina. Serviciile de stat au identificat și urmăresc „campania de dezinformare a rușilor”, a anunţat vineri Ministerul Forţelor Armate francez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE În cadrul reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și Ucraina și-au adus acuzații foarte dure după doborârea avionului militar Il-75, despre care Rusia suține, fără dovezi, că ar fi transportat prizonieri ucraineni ce urmau să fie dați la schimb cu prizonieri ruși capturați pe front, potrivit Gândul.

UPDATE Președintele rus a început războiul psihologic cu NATO tachinând națiunile baltice în timp ce zbura spre Kaliningrad, teritoriu care ar putea deveni punctul fierbinte al unui viitor conflict din Europa. Vladimir Putin a stârnit temeri de război cu NATO, amenințând națiunile UE care se învecinează cu Kaliningrad, în timpul unei vizite surpriză în exclava rusă. Președintele rus a zburat pe teritoriul situat între Lituania și Polonia, pe fondul îngrijorării tot mai mari că acesta ar putea deveni punctul de focar al unui viitor conflict. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un „mesaj” către NATO. El a mai spus și că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin. NATO a lansat, săptămâna aceasta, programul de exerciţii militare „Steadfast Defender 2024”, cel mai amplu de la sfârşitul Războiului Rece şi la care participă până în luna mai circa 90.000 de militari, exerciţiile desfăşurându-se în principal în flancul estic al Alianţei.

UPDATE Ucraina vrea să înceapă lucrările de construcție a patru noi reactoare nucleare la vară sau la toamnă, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, în exclusivitate pentru Reuters. Două dintre unități, care includ reactoare și utilajele aferente, se vor baza pe echipamente de fabricație rusă pe care Ucraina dorește să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologia occidentală de la producătorul de echipamente electrice Westinghouse. Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelniţki din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko. De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei reactoare nucleare noi.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 990 de soldați, 8 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 20 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

UPDATE Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii pe parcursul zilei, a informat administrația militară locală. Comunitățile din Bilopillia, Velyka Pysarivka, Myropillia, Krasnopillia, Esman, Khotin, Hlukhiv și Yunakivka au fost atacate. Pe parcursul zilei, armata rusă a atacat regiunea cu foc de artilerie și mortier, lovituri cu drone, atacuri cu tancuri și mine. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

UPDATE Rusia a furnizat 50.000 de tone de cereale Republicii Centrafricane ca ajutor umanitar alimentar, a comunicat vineri agenţia de ştiri deţinută de stat RIA Novosti, citându-l pe ambasadorul Moscovei în ţară.

UPDATE  Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023 a unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, căruia i-a înmânat o statuetă-capcană, într-o cafenea, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că scopul summitului special al Uniunii Europene de săptămâna viitoare este ca toate statele membre să fie de acord cu un ajutor financiar pentru Ucraina. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat, de asemenea, miercuri, că livrările suplimentare de arme către Ucraina vor fi un subiect de discuție în timpul summitului.

UPDATE Desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino drept câştigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanşat o dezbatere pe reţelele de socializare despre ce înseamnă a fi şi a arăta japonez, informează Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un cunoscut naționalist rus pro-război, a fost condamnat joi de către o instanță din Moscova la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”.

UPDATE Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk. Cercetătorii de la Academia Militară Hrulev din Sankt Petersburg au brevetat un nou simulator pentru explozii nucleare la sol. Utilizarea acestui stimulator va îmbunătăți calitatea instruirii unităților Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în condiții de utilizare a armelor nucleare, rezultă din descrierea brevetului, scrie TASS, citat de Adevărul.

UPDATE Autoritățile din Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, au lansat joi o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți care se află în prezent în afara țării și care sunt acuzați de conspirație pentru a prelua puterea și a promova extremismul. Ancheta vine după o serie de percheziții și rețineri de persoane, multe dintre acestea fiind și în trecut încarcerate pentru disidență politică împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko. Un grup pentru drepturile omului a afirmat că peste 150 de persoane au fost afectate de acțiunea poliției.

UPDATE Rusia recurge la noi tactici de utilizare a dronelor și pregătește noi atacuri puternice asupra Ucrainei - potrivit purtătoarei de cuvânt a Forțelor de Apărare "Sud", Natalia Humeniuk, notează Korespondent, potrivit Rador.

UPDATE Soldații unității de recunoaștere au identificat zone camuflate fortificate în care se aflau echipament militar și personal ucrainean, iar informațiile au fost transferate către operatorii obuzierelor D-30 care au inițiat o serie de lovituri precise, a detaliat Ministerul rus al Apărării, adaugă TASS, potrivit Adevărul.

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram