/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 702: Putin le dă țeapă deținuților de pe front. Grenade interzise și atac cibernetic masiv în Ucraina

26 ianuarie 2024, ora 14:01

​Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni în vederea unui schimb.

Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii. Armata rusă a atacat regiunea cu drone, tancuri, foc de artilerie și mortier, a informat administrația militară locală. Deocamdată, nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Totuși, în decembrie 2023, Rusia a transmis clar Statelor Unite, prin canale neoficiale, că este pregătită pentru dialog cu privire la războiul din Ucraina, relatează Bloomberg, citând două surse apropiate Kremlinului. Pe de altă parte, Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

UPDATE Recruții din armata rusă luați din închisori nu mai primesc grațiere și nici banii promiși pentru a lupta în Ucraina, a informat publicația independentă rusă IStories. Moscova recrutează deținuți din vara lui 2022, mai întâi de către Wagner și apoi direct de către Ministerul rus al Apărării. Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis grațierea după încheierea unui contract militar de șase luni. Dar se pare că acum contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.

UPDATE Mai multe companii și agenții de stat au fost ținta unor atacuri cibernetice, care le-au afectat sistemele IT și abilitatea de a comunica cu publicul. Naftogaz, compania energetică de stat a Ucrainei, a declarat că unul dintre centrele sale a fost ținta unui atac cibernetic la scară largă, iar site-urile web și centrul pentru apeluri sunt nefuncționale. De asemenea, serviciul poștal național ucrainean, Ukrposhta, a raportat o “defecțiune tehnică semnificativă” în sistemele sale IT, iar Ukrtransbezpeka, agenție de stat care se ocupă cu siguranța transporturilor a raportat probleme cu centrul său de date. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului cibernetic.

UPDATE Ucrainenii susțin că rușii folosesc grenade interzise prin protocolul de la Geneva privind războiul chimic. Este vorba despre grenade care elimină un gaz toxic. Victimele care inhalează gazul mor în aproximativ cinci minute. Grenadele RG-Vo au fost folosite pentru prima dată în decembrie. Ucrainenii susțin că arma a fost folosită de 81 de ori în decembrie, anunță Army Inform care-l citează pe Andrii Rudik, un purtător de cuvânt al centrului de cercetare a armelor.

UPDATE Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de "intimidare" potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară cu privire la corupţia din ţară, a deplâns joi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat "înmulţirea presiunilor asupra media" ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Procuratura Regională Harkiv a raportat, vineri, că încă o persoană rănită în atacurile cu rachete din 23 ianuarie a murit la spital. Astfel, numărul deceselor în urma atacurilor de la Harkiv a ajuns la 11. Pe 23 ianuarie, la ora 04:00 şi la 07:00, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra cartierelor Kiev și Saltivka din Harkiv. Peste 70 de persoane au fost rănite, iar printre cei 11 morţi se numără şi un copil, potrivit Rador.

UPDATE Autoritățile din Ucraina cer acces internațional la locul prăbușirii avionului din Belgorod și susțin că „doar cinci cadavre” au fost trimise la morgă.

UPDATE Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) cu sediul la Lausanne, cea mai înaltă instanţă din sportul mondial, urmează să examineze vineri un apel al Rusiei împotriva sancţiunilor care împiedică forul olimpic al acestei ţări să primească finanţare şi să fie asociat cu Mişcarea Olimpică, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina pregătește o vizită a premierului ungar Viktor Orbán, prima după aproape 15 ani, a declarat Olha Stefanișina, viceprim-ministru ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, într-o declarație pentru agenția Reuters, preluată de European Pravda.

UPDATE Ucraina va continua să distrugă forțele ruse, afirmă Ben Hodges, fost general şi comandant al Armatei SUA în Europa. „De ce oamenii nu vorbesc despre contraofensiva eșuată a Rusiei? Rușii pierd o mie de oameni pe zi și cred că Ucraina va continua să distrugă forțele ruse. Nu cred că rușii au capacitatea de a elimina Ucraina. Cred că singura speranță a Rusiei este să continue ceea ce face pentru a transmite impresia că pot face asta pentru totdeauna, deoarece văd că Occidentul, cel puțin Statele Unite și Germania, nu sunt pe deplin dispuse să ajute Ucraina să câștige cu adevărat”, a declarat Hodges, potrivit Știripesurse.

UPDATE  NATO se pregăteşte de război. Timp de aproape cinci luni. 90.000 de soldaţi vor lua parte la unul dintre cele mai mari exerciţii militare din istoria Alianţei Nord Atlantice. Scenariul luat în calcul este activarea articolului 5, după ce unul dintre statele membre a fost atacat de un inamic de talia Rusiei. Sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă, inclusiv in România, notează Money.

UPDATE Războiul din Ucraina declanșat de Putin acum peste 700 de zile nu dă niciun semn că s-ar sfârși prea curând, în ciuda faptului că există zeci de mii de militari morți în rândurile armatei roșii. Acum, rușii din țară sunt loviți de un fenomen grav, pentru prima dată în ultimii 10 ani: dependența de alcool, notează Ziare.com.

UPDATE „Dacă Orbán blochează din nou un acord (privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina) la summitul din februarie, utilizarea articolului 7, pentru a priva Ungaria de drepturile de vot, ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE pentru Politico. Votul privind ajutorul acordat Kievului, ce va avea loc săptămâna viitoare, este esențial pentru Ucraina, dar și pentru reputația UE, care trebuie să transmită Rusiei un mesaj ferm, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia a difuzat joi seara ceea ce ea susţine că sunt primele imagini de la locul unde, cu o zi înainte, s-a prăbuşit un avion militar rus, lângă frontiera ucraineană, avion ce avea la bord, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni, informaţii pe care Kievul încearcă să le elucideze, transmite AFP. Într-o înregistrare video, Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu ancheta declanşată de Moscova pentru „terorism”, sunt prezentate mai multe planuri ale unei zone împădurite şi ale unui câmp înzăpezit, potrivit Agerpres. Pot fi văzuţi mai mulţi copaci culcaţi la pământ şi o bucată mare de tablă îndoită, însă niciun semn din enorma carcasă a avionului militar Il-76 a cărui lungime atinge aproape 50 de metri. La sol, pe zăpadă, înregistrarea video arată resturi greu indentificabile şi rămăşiţe din unul-două trupuri umane, neclare, precum şi câteva urme de sânge. AFP nu a putut identifica deocamdată locul în care a fost făcută înregistrarea video, nici când a fost realizată aceasta.

UPDATE Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a transmis joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 doborât în ziua precedentă în regiunea rusă Belgorod a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, relatează Reuters şi France Presse.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina de peste 700 de zile trece într-o nouă fază, după stagnarea sprijinului militar dat de SUA și UE Kievului. Însă, pe plan intern președintele rus se confruntă cu mari provocări legate de economia țării, dar și cu disensiuni cu Banca Centrală. Astfel, cea mai puternică femeie din Rusia, Elvira Nabiullina, guvernatoarea instituției financiare de la Moscova critică politica lui Putin, spunând că nu este de acord cu prelungirea controlului capitalului autohton, după 30 aprilie 2024, dată stabilită anul trecut de guvern. Măsura hotărâtă de Putin în octombrie 2023 prevede obligativitatea ca exportatorii din Rusia să-și convertească veniturile în valută străină în ruble, potrivit Business Insider. Elvira Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este prima femeie care a preluat șefia unei Bănci Centrale dintr-o țară a fostului G8, în anul 2013, ea fiind aleasă în topul Forbes al Celor mai puternice femei din lume în 2021, potrivit Ziare.com.

UPDATE Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a împins multe dintre țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene mai aproape de Occident, dar sunt și altele, cum e cazul Georgiei, care au ales să urmeze calea Rusiei spre dictatură, potrivit unui nou raport citat de Politico.

UPDATE Armata germană elaborează un amplu plan de apărare, prin colaborarea cu autoritățile civile și cu marile companii, în cadrul unei strategii integrate pentru protejarea infrastructurii și respingerea atacurilor hibride, în special de tip cibernetic, conform publicației Der Spiegel.

UPDATE Boris Nadejdin a devenit o dilemă pentru Kremlin, în timp ce încearcă să candideze la alegerile prezidențiale din 17 martie. Întrebarea acum este dacă autoritățile ruse îi vor permite să participe la vot, scrie AP.

UPDATE Reprezentantul Permanent adjunct al Ucrainei la ONU, Hristina Haiovişin, a declarat, joi, la reuniunea Consiliului de Securitate, că partea ucraineană nu a fost informată despre faptul că Rusia ar transporta prizonieri de război cu avionul Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod. Potrivit acesteia, dacă acest lucru se confirmă, va fi primul caz în care Rusia foloseşte oameni ca scuturi umane pentru a ascunde transportul muniției folosite pentru a lovi orașele Ucrainei. Haiovişin a amintit că, în ultima săptămână, Rusia a intensificat atacurile cu rachete asupra teritoriului regiunii Harkiv, ceea ce a provocat victime în masă și răniţi în rândul populației civile. Diplomata ucraineană a asociat aceste atacuri cu o creștere a numărului de avioane de transport militar, în special Il-76, care au fost trimise recent spre aerodromul din Belgorod, notează Rador.

UPDATE Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia” pentru a răspândi informaţii false care implică Franţa, inclusiv despre presupusa prezență a "mercenarilor" francezi angajați în luptele din Ucraina. Serviciile de stat au identificat și urmăresc „campania de dezinformare a rușilor”, a anunţat vineri Ministerul Forţelor Armate francez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE În cadrul reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și Ucraina și-au adus acuzații foarte dure după doborârea avionului militar Il-75, despre care Rusia suține, fără dovezi, că ar fi transportat prizonieri ucraineni ce urmau să fie dați la schimb cu prizonieri ruși capturați pe front, potrivit Gândul.

UPDATE Președintele rus a început războiul psihologic cu NATO tachinând națiunile baltice în timp ce zbura spre Kaliningrad, teritoriu care ar putea deveni punctul fierbinte al unui viitor conflict din Europa. Vladimir Putin a stârnit temeri de război cu NATO, amenințând națiunile UE care se învecinează cu Kaliningrad, în timpul unei vizite surpriză în exclava rusă. Președintele rus a zburat pe teritoriul situat între Lituania și Polonia, pe fondul îngrijorării tot mai mari că acesta ar putea deveni punctul de focar al unui viitor conflict. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un „mesaj” către NATO. El a mai spus și că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin. NATO a lansat, săptămâna aceasta, programul de exerciţii militare „Steadfast Defender 2024”, cel mai amplu de la sfârşitul Războiului Rece şi la care participă până în luna mai circa 90.000 de militari, exerciţiile desfăşurându-se în principal în flancul estic al Alianţei.

UPDATE Ucraina vrea să înceapă lucrările de construcție a patru noi reactoare nucleare la vară sau la toamnă, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, în exclusivitate pentru Reuters. Două dintre unități, care includ reactoare și utilajele aferente, se vor baza pe echipamente de fabricație rusă pe care Ucraina dorește să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologia occidentală de la producătorul de echipamente electrice Westinghouse. Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelniţki din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko. De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei reactoare nucleare noi.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 990 de soldați, 8 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 20 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

UPDATE Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii pe parcursul zilei, a informat administrația militară locală. Comunitățile din Bilopillia, Velyka Pysarivka, Myropillia, Krasnopillia, Esman, Khotin, Hlukhiv și Yunakivka au fost atacate. Pe parcursul zilei, armata rusă a atacat regiunea cu foc de artilerie și mortier, lovituri cu drone, atacuri cu tancuri și mine. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

UPDATE Rusia a furnizat 50.000 de tone de cereale Republicii Centrafricane ca ajutor umanitar alimentar, a comunicat vineri agenţia de ştiri deţinută de stat RIA Novosti, citându-l pe ambasadorul Moscovei în ţară.

UPDATE  Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023 a unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, căruia i-a înmânat o statuetă-capcană, într-o cafenea, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că scopul summitului special al Uniunii Europene de săptămâna viitoare este ca toate statele membre să fie de acord cu un ajutor financiar pentru Ucraina. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat, de asemenea, miercuri, că livrările suplimentare de arme către Ucraina vor fi un subiect de discuție în timpul summitului.

UPDATE Desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino drept câştigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanşat o dezbatere pe reţelele de socializare despre ce înseamnă a fi şi a arăta japonez, informează Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un cunoscut naționalist rus pro-război, a fost condamnat joi de către o instanță din Moscova la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”.

UPDATE Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk. Cercetătorii de la Academia Militară Hrulev din Sankt Petersburg au brevetat un nou simulator pentru explozii nucleare la sol. Utilizarea acestui stimulator va îmbunătăți calitatea instruirii unităților Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în condiții de utilizare a armelor nucleare, rezultă din descrierea brevetului, scrie TASS, citat de Adevărul.

UPDATE Autoritățile din Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, au lansat joi o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți care se află în prezent în afara țării și care sunt acuzați de conspirație pentru a prelua puterea și a promova extremismul. Ancheta vine după o serie de percheziții și rețineri de persoane, multe dintre acestea fiind și în trecut încarcerate pentru disidență politică împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko. Un grup pentru drepturile omului a afirmat că peste 150 de persoane au fost afectate de acțiunea poliției.

UPDATE Rusia recurge la noi tactici de utilizare a dronelor și pregătește noi atacuri puternice asupra Ucrainei - potrivit purtătoarei de cuvânt a Forțelor de Apărare "Sud", Natalia Humeniuk, notează Korespondent, potrivit Rador.

UPDATE Soldații unității de recunoaștere au identificat zone camuflate fortificate în care se aflau echipament militar și personal ucrainean, iar informațiile au fost transferate către operatorii obuzierelor D-30 care au inițiat o serie de lovituri precise, a detaliat Ministerul rus al Apărării, adaugă TASS, potrivit Adevărul.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

24 aprilie 2024, ora 22:43

Preşedintele Biden a spus că SUA va începe să trimită noi ajutoare militare în Ucraina peste numai câteva ore, după ce a promulgat o lege în acest sens aprobată de Congres. Pachetul de ajutoare valorează 61 de miliarde de dolari, scrie Rador. De asemenea, lege include livrarea de ajutoare suplimentare pentru Israel şi Taiwan, valorând la rândul lor miliarde de dolari. Mesajul preşedintelui Biden după ce a promulgat legea a fost că SUA va deveni mai sigură după ce va trimite ajutoare de miliarde de dolari în Ucraina. „Este o investiţie în propria noastră securitate”, a spus el, „pentru că atunci când aliaţi noştri sunt mai puternici, noi suntem mai puternici”.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au livrat în secret rachetele tactice cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta acesteia împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit săptămâna trecută pentru prima dată, a declarat miercuri un oficial american, potrivit Reuteres. Pe de altă parte, Rusia a anunţat miercuri, 24 aprilie, un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

UPDATE SUA au livrat Ucrainei la începutul acestei luni rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat anterior să le trimită, dar președintele american ar fi aprobat, conform unor surse, introducerea acestora în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat pe 12 martie, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că 16 copii ucraineni care au fost „transferaţi forţat în Rusia” au putut „să-şi regăsească familiile”, Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

UPDATE Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni apropiați.Presa de opoziție din Rusia a dezvăluit detalii despre viața luxoasă a lui Ivanov, care a cheltuit milioane de dolari pentru soția sa, deținea imobiliare extrem de scumpe și ducea o viață de lux în capitala Rusiei, scrie Ziare.com.

UPDATE Un tribal rus a dispus confiscarea unor fonduri ale JPMorgan în valoare de 439,5 milioane de dolari după ce banca de stat VTB a dat în jucată gigantul american pentru „recuperarea pierderilor”, scrie FT. Fondurile se află în nişte conturi îngheţate după începutul invaziei ruse în Ucraina. Instanţa a decis confiscarea tuturor banilor aparţinând JPMorgan din Rusia, exceptând de la confiscare alte active precum domeniul de internet.

UPDATE Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva Ucrainei, arată o analiză Deutsche Welle.

UPDATE Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Într-o întâlnire avută miercuri, premierul britanic Rishi Sunak şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domeniul apărării, arătând totodată că Europa trebuie să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia cât va fi nevoie, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, preconizat pentru 15-16 iunie, făcând manevre pentru a împiedica orice efort de realizare a acestuia într-o perspectivă mai îndepărtată, relatează EFE, conform Agerpres.

UPDATE Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari aprobat după îndelungi tergiversări, dar avertizează, într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, iar aliaţii trebuie să-şi crească producţia de armament pentru a putea face față Rusiei, scrie News.ro.

UPDATE Odată cu reluarea ajutorului SUA, și beneficiind și de sprijinul Europei, Ucraina are posibilitatea să întoarcă cursul războiului în favoarea sa. Nu va fi ușor, dar nici imposibil, scrie Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institution, într-un editorial pentru Washington Post.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz consideră că pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol, scrie HotNews.

UPDATE Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume. Raportul critică în special Israelul, SUA, Rusia şi China, transmit AFP şi dpa. Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, din Myanmar în Sudan şi Etiopia, unde se desfăşoară conflicte însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, „toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, consideră secretara generală a organizaţiei.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a pledat miercuri pentru o Uniune Europeană care să se transforme într-un „bastion” împotriva „agresiunilor, haosului şi dezordinii” foarte reale în contextul agresiunii ruse în Ucraina, relatează AFP conform Agerpres.

UPDATE Trupele ruse au bombardat miercuri dimineață centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov. O clădire cu două etaje abandonată a fost avariată, iar un incendiu a izbucnit pe o suprafață de 300 mp, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an. Ministrul ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

UPDATE O aliată apropiată a lui Putin a avertizat că Rusia este gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina. ”Europenii ştiu că va exista un răspuns foarte dur din partea noastră şi un răspuns adecvat”, a declarat Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a Parlamentului Rusiei. Matvienko, membră a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu că un proiect de lege privind măsurile de răspuns a fost deja pregătit. Ea nu a precizat care vor fi măsurile, dar a spus că Europa ”va pierde mai mult decât noi”.

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, o convorbire cu secretarul american al Apărării,  Lloyd J. Austin III. Discuţiile au vizat, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, fiind reiterată importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate, arată MApN.

UPDATE Publicația rusă „Povești importante” susține, citând două surse apropiate de Serviciul Federal Rus (FSB) că adevăratul motiv al arestării adjunctului ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost trădarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Statele Unite și Rusia se vor confrunta în cadrul dezbaterii de la ONU privitoare la armele nucleare în spațiu. Pe ordinea de zi figurează o rezoluție prin care se cere țărilor să prevină o nouă cursă a înarmărilor în spațiu. Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze proiectul de rezoluție întocmit de SUA, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pe care vrea să o lanseze în spațiu. Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin s-a declarat împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului apărării Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită, acesta fiind cel mai pregnant caz de corupţie de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP. "Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează AFP. "Le mulţumesc şefului majorităţii, Chuck Schumer, şi liderului republican Mitch McConnell pentru leadershipul lor puternic în promovarea acestei legislaţii bipartizane, precum şi tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat în favoarea acesteia", a scris el pe reţelele sociale la scurt timp adoptarea uriaşului pachet de asistenţă.

UPDATE Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului la primele ore ale zilei de miercuri, 24 aprilie, distrugând patru clădiri rezidențiale și rănind două persoane, a informat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Potrivit lui Terekhov, forțele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 lovind o clădire rezidențială din cartierul Shevchenkivskyi al orașului.

UPDATE Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, după un atac cu drone lansat de Ucraina, a anunțat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, citat de Reuters. „Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo”, a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu este clar ce instalaţii au luat foc. Reuters notează că nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

UPDATE Sistemele antiaeriene Patriot, care și-au arătat eficiența în fața rachetelor rusești, pot fi parțial fabricate și asamblate pe teritoriul ucrainean, susține ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Potrivit șefei misiunii diplomatice ucrainene din SUA, Kievul discută cu Washingtonul asupra posibilității de a transfera în Ucraina o parte din producția de sisteme Patriot.

UPDATE Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

UPDATE Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui "tratament corect" în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

UPDATE Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA. „Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

UPDATE Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

UPDATE ​Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta, scrie Hotnews. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram