/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 707: Bombardamente la Harkov și avertismentul șefului CIA. „Ar fi un autogol de proporții istorice”

31 ianuarie 2024, ora 17:17

Ucraina se va confrunta probabil cu un an greu în războiul cu Rusia în 2024, a declarat marți directorul CIA, Bill Burns, explicând că întreruperea ajutorului american pentru Kiev ar fi o eroare de „proporții istorice”, transmite Reuters. Burns a afirmat, de asemenea, că Ucraina ar putea să facă Rusia să plătească mai scump războiul pe care l-a început prin lovituri efectuate și mai departe în spatele liniei frontului. Potrivit lui, războiul a început să erodeze puterea președintelui rus Vladimir Putin, iar China ar putea adopta o poziție mai agresivă față de Taiwan dacă ar vedea că sprijinul SUA pentru Ucraina se diminuează. „Acest an va fi probabil unul dur pe câmpul de luptă din Ucraina. Dacă SUA s-ar retrage din conflict în acest moment crucial și ar întrerupe sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporții istorice”, a scris șeful Agenției Centrale de Informații.

UPDATE Candidatul anti-război din Rusia Boris Nadejdin a declarat miercuri că a strâns și depus 105.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-și susține candidatura la viitoarele alegeri prezidențiale împotriva lui Vladimir Putin. CEC trebuie să evalueze autenticitatea semnăturilor, după care va decide dacă lui Nadejdin i se va permite sau nu să candideze la președinție.

UPDATE „Avem nevoie de un Schengen militar”. Acord semnat de trei mari state pentru transfer rapid de trupe și echipament militar pe flancul estic al NATO. Germania, Olanda şi Polonia au semnat marţi un acord menit să reducă birocraţia care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armamentului de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri să „facă totul" pentru a spori sprijinul militar al Uniunii Europene pentru Ucraina. „Vom face totul pentru a ne asigura că contribuția comună a Europei este suficient de mare pentru ca Ucraina să se poată baza pe ea și că Putin nu va putea conta pe faptul că sprijinul nostru se va diminua", a declarat Scholz în fața membrilor Bundestagului.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, într-un comunicat, că a încheiat un acord de schimb cu Ucraina în baza căruia fiecare parte combatantă a primit înapoi 195 de soldați. Ministerul lui Șoigu a adăugat că proprii soldați vor fi transportați la Moscova pentru a primi tratament medical și psihologic. Zelenski a spus că țara sa a primit peste 200 de cetățeni: „Oamenii noștri s-au întors. 207 dintre ei. Îi readucem acasă, indiferent de situație. Ne amintim de fiecare ucrainean aflat în captivitate. Atât luptători, cât și civili. Trebuie să-i aducem pe toți înapoi. Lucrăm la asta.”

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a exclus varianta ca preşedintele rus Vladimir Putin să participe la dezbaterile electorale din Rusia, având o reacție amuzată când a fost întrebat de reporteri despre acest subiect.

UPDATE „Acum este rândul inamicului, dar se va termina, şi cred că atunci vom începe noi”. Când preconizează șeful spionajului militar de la Kiev o nouă contraofensivă ucraineană. Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), prognozează că actuala ofensivă dusă de ruşi pe cea mai mare parte a frontului să va epuiza în primăvară şi se va trece la o nouă fază a războiului în care Ucraina va prelua din nou iniţiativa.

UPDATE Armata rusă lansat noaptea atacuri cu drone asupra unor ținte civile în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, rănind ușor trei persoane, declanșând un incendiu și provocând pagube la blocuri de apartamente și instalații de infrastructură, au declarat oficialii locali. Primarul din Harkov, Igor Terejov, a spus că au fost spulberate ferestrele a două blocuri din cartierul Slobidski din oraș și că mai multe mașini au fost distruse. El a afirmat și că un incendiu a izbucnit într-unul dintre blocuri. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că au avut loc mai multe lovituri în două districte ale orașului și că infrastructura civilă a fost avariată. Cel puțin șase drone au fost lansate în regiune, a scris el pe Telegram, potrivit Reuters.

UPDATE ​Guvernul ucrainean a înaintat parlamentului o versiune modificată a proiectului de lege pentru a înăspri regulile de mobilizare militară. O prevedere-cheie din noua legislație este scăderea vârstei minime pentru încorporare de la 27 de ani la 25 de ani. Orice încercare de a evita încorporarea va declanșa măsuri din partea instanțelor, la cererea birourilor de recrutare, inclusiv sechestrarea conturilor bancare și a bunurilor, restricții de călătorie și de utilizare a unui vehicul. Termenele de mobilizare vor fi limitate la 36 de luni și vor exista excepții pentru potențialii recruți din învățământul superior sau din domenii specializate, scrie HotNews.

UPDATE După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters. Ele ar putea ajunge „pe câmpul de luptă” chiar de miercuri. Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate la sol (GLSDB) de la Boeing pentru a mări numărul limitat de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de 160 de kilometri, pe care le-au trimis SUA.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-ar fi spus lui Valeri Zalujnîi pe 29 ianuarie că a decis să-l destituie din funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Economist. Potrivit unor jurnalişti, generalului i s-a oferit postul de secretar al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, dar a refuzat. Comandantul Forțelor Terestre, Alexander Sirski, și șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirill Budanov, sunt considerați candidați pentru funcția de comandant șef. Publicația notează că Sirski este unul dintre cei mai experimentați ofițeri din armată; el a fost „creierul operațional” a două dintre cele mai remarcabile victorii din 2022: lângă Kiev și în regiunea Harkov. „Dar abordarea lui dură a războiului l-a făcut nepopular în cadrul armatei”, scriu ei.

UPDATE În Crimeea ocupată de ruși, o profesoară a fost reținută, pentru că a postat online o imagine cu steagul și stema Ucrainei. Un videoclip cu o „recunoaștere a vinovăției” și o promisiune de a nu face acest lucru a fost publicat pe un canal Telegram care caută și persecută locuitorii peninsulei care au o poziție împotriva războiului și sprijină Ucraina. În videoclip, femeia recunoaște că a postat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare rusă VKontakte o postare cu stema și steagul Ucrainei. Împotriva ei au fost întocmite protocoale pentru propaganda sau afișarea simbolurilor organizațiilor interzise și acțiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse.

UPDATE „Orașele noastre, comunitățile noastre, sunt atacate de Rusia. Regiunile Harkov, Donețk, Herson, Zaporojie. Nikopol, Marhaneț. Situația în multe localități de la graniță este extrem de dificilă. Dar mereu ținem minte că în fiecare comunitate, în fiecare oraș, sunt salvatori din Serviciul de Urgență al Ucrainei, polițiști, medicii noștri și voluntari. Peste tot sunt oameni care salvează vieți. Și le mulțumesc fiecăruia dintre ei care lucrează în acest fel - pentru viață. Vă mulțumesc tuturor pentru devotamentul vostru și pentru salvarea de vieți. Slavă tuturor celor care luptă pentru Ucraina și ucraineni! Care lucrează pentru a ajuta la luptă. Care lucrează pentru a salva oameni și Ucraina. Slavă Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski, în mesajul de marți seara.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 706: Explozii la Odesa și spion rus în Parlamentul European. Zalujnîi rămâne la cârma armatei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 705: Întâlnire crucială, criză de muniții și atacuri reciproce! Zelenski cere mai multe sancțiuni
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

24 aprilie 2024, ora 12:35

​Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta, scrie Hotnews. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP. "Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează AFP. "Le mulţumesc şefului majorităţii, Chuck Schumer, şi liderului republican Mitch McConnell pentru leadershipul lor puternic în promovarea acestei legislaţii bipartizane, precum şi tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat în favoarea acesteia", a scris el pe reţelele sociale la scurt timp adoptarea uriaşului pachet de asistenţă.

UPDATE Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului la primele ore ale zilei de miercuri, 24 aprilie, distrugând patru clădiri rezidențiale și rănind două persoane, a informat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Potrivit lui Terekhov, forțele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 lovind o clădire rezidențială din cartierul Shevchenkivskyi al orașului.

UPDATE Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, după un atac cu drone lansat de Ucraina, a anunțat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, citat de Reuters. „Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo”, a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu este clar ce instalaţii au luat foc. Reuters notează că nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

UPDATE Sistemele antiaeriene Patriot, care și-au arătat eficiența în fața rachetelor rusești, pot fi parțial fabricate și asamblate pe teritoriul ucrainean, susține ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Potrivit șefei misiunii diplomatice ucrainene din SUA, Kievul discută cu Washingtonul asupra posibilității de a transfera în Ucraina o parte din producția de sisteme Patriot.

UPDATE Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

UPDATE Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui "tratament corect" în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

UPDATE Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA. „Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

UPDATE Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram