Ministrul german al Apărării avertizeaza că ţările europene şi alianţa NATO trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia. Între timp, mai multe regiuni din estul Ucrainei au fost bombardate de forțele Moscovei sâmbătă, în Donețk, cel puțin două persoane fiind ucise. Totodată, Ucraina a anunţat, duminică, respingerea unei ofensive ruseşti în sectorul Zaporojie de pe frontul de sud, după retragerea forţelor ucrainene de la Avdiivka, relatează The Kyiv Independent.
Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean Avdeevka, un oraș-cheie din estul Ucrainei, devenit de câteva luni cel mai fierbinte punct de pe front. Trupele ucrainene s-au retras sâmbătă, armata Kievului invocând riscul de a fi încercuite. Totodată, în pofida represiunii, susținătorii lui Aleksei Navalnîi continuă să depună flori la memorialele improvizate în Rusia pentru principalul opozant al regimului Putin, declarat mort vineri în colonia penală IK-3 din Harp, cunoscută și ca „Lupul polar”.
UPDATE Rusia și-a propus probabil să obțină victoria în Ucraina până în 2026 și va încerca să facă acest lucru prin implementarea unui proces în trei etape care va forța în cele din urmă fosta republică sovietică să cedeze teritoriul sub control rusesc, potrivit Royal United Services Institute (RUSI).
UPDATE Delegațiile prezente la Conferința de Securitate de la Munchen, din 2023, erau optimiști cu privire la perspectivele Ucrainei, iar țările occidentale promiteau să susțină Kievul “atâta timp cât este nevoie”. La ediția din acest an, optimismul s-a transformat în tristețe. Concluzia celor trei zile de discuții a fost că Ucraina are nevoie urgentă de arme și muniții și că solidaritatea exprimată de țările occidentale trebuie și transpusă în acțiuni, nu doar declarată, scrie Financial Times într-o analiză, scrie Money.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că este "o chestiune de viaţă şi de moarte" pentru Rusia "ceea ce se întâmplă" în Ucraina, în timp ce Occidentul nu urmăreşte decât "să-şi îmbunătăţească (poziţia) tactică", notează Știripesurse.
UPDATE România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aplicat de către Uniunea Europeană, a declarat duminică, 18 februarie, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, potrivit Ziare.com.
UPDATE Autoritățile ruse au luat în considerare posibilitatea de a efectua un schimb, oferindu-se să-l predea pe Alexei Navalnîi în schimbul agentului rus Vadim Krasikov, care este încarcerat în Germania, scrie Bild.
UPDATE Dronele ucrainene similare UAV-urilor rusești Lancet au trecut de primele teste și sunt în drum spre primele probe de luptă, a spus Mihailo Fedorov, viceprim-ministru și ministru al transformării digitale, pe canalul de YouTube al Diia, portal al Ministerului Digitalizării, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE Premierul estonian Kaja Kallas a respins duminică mandatul de arestare emis de Rusia, spunând că este doar o încercare de intimidare, în contextul în care se speculează că ar putea obţine un post de conducere în Uniunea Europeană.
UPDATE Dizidenţii ruşi exilaţi îşi exprimă sprijinul pentru Ucraina în onoarea memoriei lui Alexei Navalnîi, în mijlocul acuzaţiilor îndreptate împotriva lui Vladimir Putin pentru moartea liderului opoziţiei, scrie The Independent.
UPDATE Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, s-a recules duminică în faţa unui memorial improvizat la Moscova pentru disidentul Alexei Navalnîi, în timp ce autorităţile ruse au reprimat cetăţenii care s-au manifestat în acelaşi fel, relatează AFP.
UPDATE Novaya Gazeta (NG) citează o sursă conform căreia trupul lui Alexei Navalnîi se află la morga spitalului din Salekhard și are mai multe vânătăi pe corp, cauzate posibil de convulsii și una conformă cu masajul cardiac. Potrivit sursei, acele vânătăi ”apar în urma unor convulsii”. Persoana este zguduită de convulsii, cineva încearcă să-l țină și astfel apar semnele. Vânătaia de pe piept a fost provocată un masaj cardiac, așadar au încercat să-l resusciteze, dar probabil că a murit din cauza unui stop cardiac. Nimeni nu vorbește despre cauză”, scrie Rador.
UPDATE Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, investițiile masive ale Rusiei în armată i-au îngrijorat pe oficialii și experții europeni, care au declarat că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung, scrie The Guardian.
UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat duminică, 18 februarie, că Moscova va folosi armele nucleare împotriva SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei dacă Rusia va pierde teritoriile ucrainene anexate și va fi nevoită să revină la granițele din 1991, scriu The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, a amenințat în repetate rânduri, după lansarea invaziei din Ucraina, cu utilizarea armelor nucleare, dar amenințările nu s-au materializat până acum. Criticii spun că declarațiile acestuia sunt mai degrabă o „sondare a terenului" decât planuri concrete ale Rusiei și că sunt menite să sperie Occidentul pentru a-l determina să accepte concesii în contextul războiului din Ucraina, notează Libertatea.
UPDATE Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra oraşului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras armata, deşi Moscova a afirmat că unele trupe ucrainene erau încă adăpostite într-o vastă fabrică de cocs din era sovietică după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului, scrie CNBC. Căderea Avdiivka este cea mai mare cucerire a Rusiei de la capturarea oraşului Bakhmut în mai 2023 şi survine la aproape doi ani de la ziua în care preşedintele Vladimir Putin a declanşat un război pe scară largă prin ordonarea invaziei Ucrainei, scrie Mediafax.
UPDATE Soţia celui mai aprig critic al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare, va fi prezentă la Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, a declarat duminică şeful politicii externe din blocul european, Josep Borrell, scrie Mediafax.
UPDATE Revista franceză L'Express dezvăluie joi că directorul său din anii '70, Philippe Grumbach, a lucrat pentru serviciile secrete ale URSS, potrivit AFP, scrie Agerpres.
UPDATE Armata ucraineană a acuzat duminică Rusia că a executat prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni în estul Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres. Duminică dimineaţa, „ruşii şi-au arătat încă o dată atitudinea faţă de dreptul umanitar internaţional, executând prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni”, au afirmat, pe Telegram, forţele terestre ucrainene.
UPDATE Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, a declarat duminică preşedintele prorus al Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru televiziunea sârbă Prva, informează dpa.
UPDATE Kaja Kallas a respins duminică mandatul de arestare emis de Rusia pe numele ei, afirmând că este doar o încercare de intimidare, în contextul în care se speculează că premierul estonian ar putea obține un post de conducere la nivelul Uniunii Europene. Decizia „este menită să mă intimideze și să mă facă să mă abțin de la deciziile pe care altfel le-aș lua”, a declarat Kallas, pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
UPDATE Ucraina a efectuat teste inițiale ale unor drone de luptă asemănătoare cu dronele rusești Lancet, a anunțat duminică ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Un comandant militar rus de rang înalt a murit pe 14 februarie într-un spital din Sevastopol, în peninsula anexată Crimeea, după ce a fost rănit, potrivit unui comunicat al guvernului local din Daghestan, o republică din Rusia, scrie duminică The Kyiv Independent. Guvernul local nu a precizat precizează unde și când a avut loc rănirea acestuia.
UPDATE Ambasadorul SUA la Moscova, Lynne Tracy, şi cel al Marii Britanii, Nigel Casey, au fost fotografiaţi omagiindu-l pe Alexei Navalnîi într-un loc din capitala Rusiei dedicat opozantului Kremlinului, după decesul acestuia, scrie Ziare.com.
UPDATE Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, că Beijingul ,,nu vinde arme letale” Rusiei, a anunţat duminică diplomaţia chineză, potrivit AFP. Beijingul ,,nu profită de situaţie pentru a obține profit şi nu vinde arme letale în zone de conflict sau părţilor aflate în conflict”, a subliniat ministrul Wang Yi.
UPDATE Forțele ruse au lansat sâmbătă, 17 februarie, atacuri asupra mai multor localități din regiunile ucrainene Harkov, Donețk și Sumî, anunță autoritățile locale, citate de The Kyiv Independent. Orașul Kupiansk din regiunea Harkov a fost lovit cu bombe aeriene în după-amiaza zilei de 17 februarie, o femeie fiind ucisă și alte cel puțin cinci persoane, rănite, a anunțat guvernatorul Oleg Siniegubov.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul Apărării Serghei Șoigu cu privire la capturarea orașului ucrainean Avdeevka și a felicitat militarii ruși pentru „această victorie importantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenția rusă de presă de stat Interfax.
UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele rusești au stabilit temporar o superioritate aeriană limitată și localizată și au putut să ofere trupelor terestre un sprijin din aer în ultimele zile ale operațiunii lor ofensive pentru a captura Avdiivka, relatează Ukrainska Pravda. „Este probabil, pentru prima dată când forțele rusești au făcut acest lucru în Ucraina”, notează ISW.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a avut o conversație telefonică sâmbătă cu omologul său american, Joe Biden, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, scrie Ukrainska Pravda. „Am purtat o conversație telefonică cu președintele american Joe Biden în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen. Am discutat despre situația actuală de pe câmpul de luptă. Mă bucur că pot conta pe sprijinul deplin al președintelui SUA. Avem încredere că și Congresul va lua o decizie înțeleaptă”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe conturile sale de socializare.
UPDATE Forțele ruse au bombardat Hersonul sâmbătă după-amiază, atacul soldându-se cu uciderea unui bărbat în vârstă de 49 de ani și cu rănirea altor doi locuitori, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent. Forțele armate ucrainene au eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul vestic al fluviului Nipru în contraofensiva din toamna anului 2022. Trupele ruse au fost împinse pe malul estic al fluviului, de unde de atunci bombardează teritoriile eliberate, provocând în mod regulat moartea unor civili și distrugerea pe scară largă a locuințelor și a infrastructurii, notează publicația citată.
UPDATE Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, estul ţării, este dovada „costului inacţiunii” Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă, scrie Agerpres citând AFP. Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale, Adrienne Watson, i-a somat pe parlamentarii americani „fără întârziere” această asistenţă după ce armata ucraineană s-a retras în faţa Rusiei, prilejuindu-i cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Kievului lansată în vară.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat sâmbătă, într-un discurs susţinut la Conferinţa de securitate de la Munchen, că ţările europene şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia, informează agenția germană de presă DPA. Eforturile de a include Rusia într-o arhitectură de securitate europeană mai largă după Războiul Rece a eşuat, a spus Boris Pistorius, în faţa participanţilor la Conferinţa de la Munchen.