Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 956: Atacuri la Kiev și autobuz distrus în Sumî! Zelenski anunță când își va prezenta planul aliaților

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 761: Atac la Kiev și Odesa. Zelenski cere apărare antiaeriană: „Rusia nu se abține de la teroare”

25 martie 2024, ora 23:36

Armata rusă a atacat Nikolaev și Odesa în seara zilei de 24 martie. La Nikolaev, rușii au lovit o instalație energetică și a izbucnit un incendiu. De asemenea, o clădire rezidențială cu două etaje a fost distrusă, iar mai multe case din jur au fost avariate de valul de explozii. Potrivit datelor preliminare, 11 persoane au fost rănite. În regiunea Odesa, fragmentele unui drone doborâte au avariat o instalație energetică, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică într-o parte a centrului regional și a localităților învecinate.

UPDATE Bilanțul răniților în atacul cu rachete asupra Kievului a crescut la 9, potrivit autorităților ucrainene, citate de Sky News. Acesta este al treilea atac cu rachete rusești asupra Kievului în doar cinci zile.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit pompierilor care au intervenit luni după atacul rusesc de la Kiev, soldat cu cinci răniți. „Teroriștii ruși au lansat rachete balistice asupra Kievului. Din nefericire, case dintr-un cartier au fost avariate", a declarat liderul ucrainean într-o postare pe X. „Până în acest moment, au fost raportate 5 persoane rănite. Se lucrează la îndepărtarea molozului. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, care să asigure siguranța orașelor noastre și să salveze vieți. Toți cei care respectăm și protejăm viața trebuie să punem capăt acestei terori”, a conchis Zelenski.

UPDATE Autoritățile ucrainene au anunțat că resturi de rachete au căzut într-un cartier din centrul Kievului, iar o clădire rezidențială a fost, de asemenea, avariată, transmite Reuters. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat într-o postare pe Telegram că serviciile de urgență se îndreaptă spre trei districte ale orașului.

UPDATE Mai multe explozii s-au auzit luni dimineață la Kiev, în timp ce sirena de raid aerian răsună în capitala Ucrainei, potrivit reporterilor Reuters. „Explozii în capitală. De urgență la adăpost!" a scris primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, pe Telegram. Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat o amenințare cu rachete balistice, potrivit presei locale.

UPDATE 11 persoane au fost rănite în sudul Ucrainei într-un atac cu drone rusești desfășurat în noaptea de duminică spre luni, potrivit autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent. Forțele de apărare din sudul Ucrainei au declarat că „mai multe valuri" de drone au fost lansate din Marea Neagră, iar opt au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, dar au adăugat că „nu a fost posibil să se evite loviturile". Resturi de la o dronă interceptată au căzut pe o clădire rezidențială din orașul Nikolaev, provocând un incendiu care a rănit 11 persoane, dintre care două au fost spitalizate, potrivit guvernatorului regional, Vitalii Kim. Deși nu au fost raportate victime în Odesa, infrastructura energetică a fost avariată în timpul atacului.

UPDATE Rusia a pierdut 437.390 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Statul Major General al forțelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent. Conform sursei citate, 640 de militari ruși ar fi murit doar în ultima zi.

UPDATE Exporturile ruseşti de petrol care finanţează maşinăria de război a Kremlinului încetinesc în sfârşit. Rafinăriile din India - al doilea mare client al Moscovei după China, de la invadarea Ucrainei, în 2022 - nu vor mai accepta petroliere deţinute de compania rusă de stat Sovcomflot PJSC, din cauza riscului provocat de sancţiuni, transmite Bloomberg.

UPDATE Spicherul Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Mike Johnson, intenționează să supună la vot un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina, chiar după Paște. „Dacă pierdem în Ucraina, așa cum am făcut în Afganistan, îi vom permite lui Putin să câștige, să îi permitem să ia Ucraina, Moldova, Georgia, să abandonăm aliații noștri, așa cum am făcut în Afganistan - acest lucru va face Statele Unite mai puternice sau mai slabe? Cred că mai slabe”, a subliniat președintele Comitetului pentru Relații Internaționale al Camerei Reprezentanților, congresmanul republican Michael McCaul.

UPDATE Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică seară, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană, arătând că numai într-o săptămână inamicul rus a folosit sute de rachete, drone şi bombe, iar în cei doi ani de război nu a existat nicio săptămână în care să nu fie atacuri din partea Moscovei. „Scutul nostru aerian trebuie să fie consolidat în mod semnificativ. Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii noştri, ale căror decizii pot schimba natura acestui război şi ne pot proteja oraşele şi satele de teroare. Dar, deja, de-acum soldaţii noştri doboară cel puţin o parte din rachete şi majoritatea dronelor. Săptămâna aceasta, de luni până astăzi, teroriştii ruşi au folosit aproape 190 de rachete de diferite tipuri şi aproape 140 de drone Shahed, plus alte aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Nu a existat nicio săptămână în cei peste 2 ani de război în care Rusia să se fi abţinut de la teroare”.

UPDATE Un incendiu produs luni dimineața la una dintre cele mai mari centrale termice din sud-vestul Rusiei a scos din funcțiune două dintre unitățile sale, perturbând pentru scurt timp alimentarea clienților, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, conform Reuters. Însă nu s-au înregistrat victime, iar autoritățile investighează cauza incendiului de la centrala electrică Novocherkassk din Rostov, a declarat guvernatorul, Vasili Golubev, pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus 11 drone lansate în timpul nopții deasupra Rostovului de către Ucraina, care se învecinează cu regiunea, dar nu a precizat dacă au existat pagube.

/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

Alegeri SUA: Sondajele de opinie la o lună distanță de confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump

missing
06 octombrie 2024, ora 10:20

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, intenţiile de vot în favoarea Kamalei Harris şi a lui Donald Trump nu par să se fi schimbat semnificativ. După o singură dezbatere între cei doi candidaţi şi în condiţiile în care nu mai este programată nicio altă confruntare televizată între vicepreşedinta democrată şi fostul preşedinte republican, Kamala Harris continuă să fie creditată cu un uşor avans în sondajele de opinie naţionale, scrie hotnews.ro.

Americanii care nu au votat prin corespondenţă sau în avans se vor prezenta, pe5 noiembrie, la secţiile de votare pentru a-şi alege preşedintele. Conform sondajelor, cursa este departe de a se fi încheiat.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de YouGov pentru The Economist între 29 septembrie şi 1 octombrie, Harris îl devansează pe Donald Trump cu 48% din intenţiile de vot faţă de 45%. O diferenţă de trei puncte care corespunde, de asemenea, marjei de eroare pentru acest sondaj.

Aceste cifre sunt în concordanţă cu cele publicate de alte institute în ultimele zile. Potrivit site-ului FiveThirtyEight, care reuneşte diferitele sondaje realizate în ţară, în medie Kamala Harris era în frunte cu 48,4% din intenţiile de vot, faţă de 45,8% pentru Donald Trump, o diferenţă de 2,6 puncte între cei doi. Cu doar zece zile în urmă, diferenţa era aceeaşi, la o zecime de punct.

Având în vedere aceste cifre, ar fi logic ca Harris să fie prezentată drept favorită, însă sistemul de vot pentru alegerile prezidenţiale americane face ca avantajul democratei în aceste sondaje de opinie să fie relativ.

Întrucât alegerile prezidenţiale se desfăşoară sub forma sufragiului universal indirect, rezultatul acestor alegeri nu depinde de numărul total de americani care votează pentru unul sau altul dintre candidaţi, ci de numărul de electori colectaţi în conformitate cu regula „winner-takes-all” în vigoare în majoritatea covârşitoare a statelor. Prin urmare, învingător va fi candidatul care va reuşi să obţină 270 din cele 538 de voturi electorale puse în joc.

Având în vedere că rezultatul votului este aproape sigur în majoritatea statelor, fie că sunt republicane roşii sau democrate albastre, totul va depinde de câteva state în care rezultatul rămâne incert. Iar în cele şapte state-cheie în cauză, nici Donald Trump, nici Kamala Harris nu par să aibă un avans clar.

Potrivit RealClearPolitics, un alt agregator de sondaje de opinie, Arizona şi Georgia sunt singurele state în care republicanul este cu cel puţin un punct în urma lui Harris. Democrata are un avans similar în Nevada.

În celelalte patru state-cheie (Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord şi Pennsylvania), mai puţin de un punct îi desparte pe cei doi candidaţi. În Pennsylvania este chiar o egalitate perfectă în sondaje: atât Kamala Harris, cât şi Donald Trump sunt creditaţi cu o medie de 48,2% din intenţiile de vot.

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.