Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut aliaților occidentali să sprijine Kievul cu mai multe arme, inclusiv sisteme antiaeriene, și a avertizat din nou că nu doar Ucraina, ci și Europa este amenințată de războiul purtat de Rusia. „Daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie”, a spus Kuleba într-un interviu acordat Reuters. „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”, a declarat el.
UPDATE Aliații NATO au convenit să identifice și să găsească sisteme de apărare aeriană în arsenalele lor pentru a le trimite Ucrainei pentru a se apăra, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba, informează Reuters. „Aliații vor întreprinde un exercițiu de alocare sau de găsire a acestor - identificarea acestor sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a le aduce în Ucraina, pentru a le furniza Ucrainei și a ajuta la apărarea cerului nostru", a declarat el reporterilor la Bruxelles, unde a participat la un summit NATO.
UPDATE Conducerea centralei nucleare din Zaporojie, controlată de Rusia, a anunţat joi că o linie electrică de rezervă care alimentează uzina nu mai funcţionează, relatează Reuters. Compania de stat ucraineană pentru energia atomică, Energoatom, susţine, la rândul său, că linia electrică principală de 750 kilovolţi (kV), restabilită recent de ingineri ucraineni, este încă în funcţiune. Toate cele şase reactoare de la centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia şi situată în apropiere de linia frontului, sunt oprite, dar acestea se bazează pe energie externă pentru a răci materialul nuclear şi a preveni astfel un accident catastrofal. Cauzele care au dus la întreruperea curentului sunt în curs de investigare, a declarat managementul rus al centralei pe Telegram, asigurând că incidentul nu a provocat nicio modificare a nivelului de radiaţii. Conducerea rusă a precizat că defecţiunea s-a produs la linia electrică de 330 kV 'Ferosplavnaia'. Aceasta este o linie de rezervă care, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită la mijlocul lunii trecute, după o întrerupere de peste trei săptămâni.
UPDATE Finlanda va prelungi închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Rusia pe termen nelimitat, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, care a adăugat, de asemenea, pe lista sa mai multe porturi în care se va aplica măsura, informează Reuters.
UPDATE Rusia a pierdut 445.040 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Conform sursei citate, 670 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore.
UPDATE Forțele Moscovei au doborât trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod și alte două deasupra regiunii Tula, a anunțat joi ministerul rus al Apărării, conform The Kyiv Independent. Ministerul și autoritățile regionale nu au furnizat nicio informație cu privire la consecințele presupuselor lovituri.
UPDATE Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte zece au fost rănite, după ce armata rusă a atacat cu drone blocuri și case din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Potrivit primarului Igor Terehov, printre victime sunt și patru salvatori, unul dintre ei a fost ucis. Şeful regiunii militare Harkov, Oleg Sinegubov, a raportat „cel puţin patru” lovituri asupra oraşului în cursul nopţii. Terehov, la rândul său, a raportat utilizarea dronelor de fabricaţie iraniană Shahed.
UPDATE Rusia încearcă să facă diverse „infiltrări” pentru a stârni panică în Ucraina. Despre acest lucru a declarat reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Andrii Iusov, în cadrul unui telemaraton, răspunzând la întrebări referitoare la informațiile despre posibila mișcare a Rusiei spre Harkov și ocuparea acestuia, despre o posibilă ruptură a liniei frontului. El a remarcat că în paralel cu aceste informații se întâmplă și alte lucruri, în special, se propagă informații despre posibila ofensivă a Belarusului. „Acum a reapărut tema belarusă, de exemplu, și altele, pe care inamicul îi place să le utilizeze pentru a stârni sentimente panicarde, în special în interiorul țării. Nu s-a întâmplat nimic strategic nou în ceea ce privește formarea grupurilor moderne”, a declarat Iusov.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că discuțiile dintre miniștrii apărării din Rusia și Franța au arătat că sunt pregătiți pentru dialogul privind viitorul Ucrainei. O declarație a Moscovei privind discuțiile dintre Serghei Șoigu și Sebastien Lecornu mai precizsează că orice idee de a organiza o întâlnire cu privire la Ucraina în Elveția este „inutilă” dacă este organizată „fără participarea Rusiei. Ministerul spune că Șoigu a remarcat că orice „implementare practică” a sugestiei președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe în Franța ar „crea probleme Franței”.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj special pentru SUA la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are „consecințe pe câmpul de luptă”. El spune că acesta este motivul pentru care Ucraina este nevoită să raționalizeze muniția și „se luptă să țină pasul cu rușii”.