Organizația caritabilă internațională pentru dezvoltare ActionAid a avertizat că sistemul de ajutorare din Gaza este „în pragul colapsului total” și a raportat că o „creștere bruscă a malnutriției” în Gaza a dus la o creștere a numărului de decese în rândul copiilor și a cazurilor de copii născuți morți. Între timp, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat miercuri că va continua negocierile prin mediatori până se ajunge la un acord cu Israelul de încetare a focului, informează DPA.
UPDATE O declarație a Hamas a confirmat că discuțiile privind un acord cu Israelul vor continua, în ciuda faptului că o delegație Hamas a părăsit Cairo, unde se desfășurau discuțiile, iar un oficial de rang înalt al Hamas a afirmat că Israelul a „zădărnicit” orice acord.
„Delegația Hamas a părăsit Cairo în această dimineață pentru a se consulta cu conducerea mișcării, negocierile și eforturile continuând pentru a opri agresiunea, pentru a-i readuce pe cei strămutați și pentru a aduce ajutoare de urgență poporului nostru”, relatează Reuters, potrivit declarației Hamas.
Anterior, oficialul Sami Abu Zuhri a declarat pentru agenția de presă că Israelul a „zădărnicit” eforturile de a încheia un acord de încetare a focului mediat de Qatar și Egipt în timpul celor patru zile de discuții găzduite la Cairo. Abu Zuhri a declarat pentru Reuters că Israelul a respins cererile Hamas de a pune capăt ofensivei sale în teritoriu, de a-și retrage forțele și de a asigura libertatea de intrare pentru ajutor și întoarcerea persoanelor strămutate.
Israelul nu a făcut niciun comentariu imediat, cerând eliberarea a aproximativ 134 de ostatici despre care se crede că sunt încă ținuți în Gaza. Nu se crede că toți sunt în viață.
UPDATE Un oficial de rang înalt al Hamas a acuzat Israelul că a „zădărnicit” toate eforturile depuse de mediatori pentru a ajunge la un acord înainte de Ramadan.
Vorbind pentru agenția de știri Reuters, oficialul de rang înalt Sami Abu Zuhri a declarat că Israelul insistă să respingă elemente ale acordului care ar duce la o pauză în lupte, ar asigura intrarea ajutoarelor și ar facilita întoarcerea persoanelor strămutate în interiorul țării la casele lor.
Delegația de negociere a Hamas a părăsit acum Cairo, deși o sursă a declarat pentru canalul de știri Al-Qahera, afiliat statului egiptean, că discuțiile vor continua între toate părțile.
Se crede că aproximativ 134 de persoane sunt încă reținute în Gaza de către Hamas, deși nu se știe care este statutul tuturor acestora. Membrii familiilor unora dintre cei capturați la 7 octombrie au susținut o conferință de presă la Londra, cerând întoarcerea lor.
UPDATE Statele Unite au declarat miercuri că discuțiile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor din Gaza ar putea ajunge la un consens, în ciuda informațiilor potrivit cărora negocierile se află într-un impas.
„Continuăm să credem că obstacolele nu sunt insurmontabile și că se poate ajunge la un acord... așa că vom continua să facem presiuni”, a declarat la Wrashington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller.
Hamas s-a angajat să continue discuțiile la Cairo, dar oficialii din cadrul grupării militante palestiniene au declarat că trebuie să existe o încetare a focului înainte ca ostaticii să fie eliberați, forțele israeliene trebuie să părăsească Gaza și toți locuitorii din Gaza trebuie să se poată întoarce în casele pe care le-au părăsit.
O sursă a declarat pentru agenția de știri Reuters că Israelul a stat departe de discuțiile de la Cairo deoarece Hamas a refuzat să furnizeze o listă cu ostaticii care sunt încă în viață. Hamas spune că acest lucru este imposibil fără o încetare a focului, deoarece ostaticii sunt împrăștiați în toată zona de război.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al șefului ONU, Stephane Dujarric, a declarat pentru Al Jazeera că țările cu cea mai mare influență asupra Israelului ar trebui să o folosească pentru a obține o încetare a focului și introducerea de ajutoare, calificând situația din Gaza drept „tragică”.
„Ceea ce vedem este rezultatul operațiunii militare israeliene în curs de desfășurare în Gaza”, a spus Dujarric. „Avem nevoie de o încetare a focului umanitară, avem nevoie de eliberarea tuturor ostaticilor. Fără o încetare a focului, nu putem să ne desfășurăm activitatea umanitară în modul necesar, nu putem răspunde nevoilor oamenilor de pe teren.”
„Acum, desfășurăm activități umanitare ori de câte ori avem ocazia, încercăm să ajungem la cei nevoiași cât mai mult posibil”, a spus el, adăugând că sunt necesare puncte de trecere suplimentare, pe lângă cele din Rafah și Karem Abu Salem (Kerem Shalom).
ONU a avertizat că foametea este aproape inevitabilă în Gaza dacă nu se iau măsuri pentru a o evita.
UPDATE Între timp, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat miercuri că va continua negocierile prin mediatori până se ajunge la un acord cu Israelul de încetare a focului, informează DPA.
„Mişcarea va continua să negocieze prin fraţii ei mediatori pentru a se ajunge la o înţelegere care să îndeplinească cerinţele şi interesele poporului nostru”, a declarat Hamas într-un comunicat. Hamas a mai spus că dă dovadă de „flexibilitatea” necesară pentru a ajunge la un acord care necesită „încetarea agresiunii” în Gaza şi a acuzat Israelul că pune obstacole în calea discuţiilor.
Israelul „încă se sustrage de la punctele principale ale acestui acord, mai ales cele care vor realiza o încetare permanentă a focului, întoarcerea persoanelor strămutate, retragerea din Fâşia Gaza şi asigurarea nevoilor poporului nostru”, a spus Hamas. Reprezentanţi din Statele Unite, Qatar şi Egipt negociază o încetare temporară a focului cu Hamas la Cairo. Israelul nu participă direct la discuţii.
UPDATE Catastrofa umanitară cauzată de războiul din Gaza este o „ruşine pentru civilizaţie”, a declarat joi ministrul de externe chinez, Wang Yi, reiterând apelul Beijingului pentru o „încetare imediată a focului”, relatează AFP, scrie Agerpres.
Faptul că astăzi, în secolul al XXI-lea, această catastrofă umanitară nu poate fi oprită este o tragedie umană, cu atât mai mult, este o ruşine pentru civilizaţie", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing
China a cerut în permanenţă o încetare a focului în Gaza, după ce Israelul a intrat în război în octombrie împotriva Hamas în enclava palestiniană.
UPDATE Un raport al Organizației Olandeze pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO), care a fost contractată de Reuters pentru a investiga circumstanțele în care a fost ucis jurnalistul Issam Abdallah la 13 octombrie, a concluzionat că un echipaj israelian de tancuri l-a ucis pe reporterul Reuters în Liban trăgând două proiectile asupra unui grup de jurnaliști și apoi a deschis „probabil” focul asupra lor cu o mitralieră grea.
Raportul a constatat că un tanc aflat la 1,34 km distanță, în Israel, a tras două gloanțe de 120 mm asupra reporterilor. Primul obuz l-a ucis pe Abdallah, în vârstă de 37 de ani, și a rănit-o grav pe Christina Assi, 28 de ani, fotograf al Agenției France-Presse (AFP).
UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să se deplaseze în Cipru la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât blocul comunitar lucrează la stabilirea unui posibil coridor umanitar în sprijinul populației din Gaza prin intermediul insulei mediteraneene, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt.
UPDATE Organizația caritabilă internațională pentru dezvoltare ActionAid a avertizat că sistemul de ajutorare din Gaza este „în pragul colapsului total” și a raportat că o „creștere bruscă a malnutriției” în Gaza a dus la o creștere a numărului de decese în rândul copiilor și a cazurilor de copii născuți morți.