Educație inovativă pentru studenții la medicină și tinerii specialiști. Aceștia vor putea pune în practică toate cunoștințele acumulate la orele de curs pe manechine inteligente. Acestea pot să transmită prin intermediul unui aparat semnele vitale, dar și să comunice cu studenții.
Acestea sunt singurele manechine din țara noastră care pot transmite echipei medicale sau studentului antrenat în simulare, semnele vitale ale pacientului care are nevoie de intervenție medicală de urgență. Procesul este urmărit atent de specialiști, iar scenariul se oprește atunci când obiectivele educaționale pe care lectorii și le-au propus au fost atinse.
„Pentru echipa medicală acest simulator pune în valoare și posibilitatea printr-un antrenament continuu și repetat în cazurile de simulare minimalizarea sindromului .. și capacității de a trece într-o perioadă scurtă de timp și în situații de urgență prin stresul la care este supus, în cadrul actului medical, pacientul.”lector universitar USMF, Corina Iliadi-Tulbure.
Lotul de echipamente, evaluat la peste 440 de mii de lei, a fost achiziționat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova și urmează să ajungă la colegiile de medicină din țară și la Centrul de Instruire al Institutului Mamei și Copilului. Potrivit secretarului de stat al ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș, acest lucru va genera și creșterea calității și siguranței serviciilor medicale în domeniul sănătății sexuale și reproductive din Republica Moldova.
„Aceste manechine inteligente transformă acele scenarii să fie viabile în care orice student, tânăr specialist, medic își poate fortifica acele abilități, deja să fie cu un grad de siguranță pentru pacient, atunci când le practică.”, a spus secretarul de stat al ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.
„Noi vrem să consolidăm și capacitățile medicilor sau studenților, viitorilor medici.Acest lucru este esențial pentru noi, care prin urmare va duce la îmbunătățirea asistenței medicale acordate în întreaga țară ”, reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.
Această donație de echipament didactic modern vine să sprijine Ministerul Sănătății din Republica Moldova pentru consolidarea capacităților și rezilienței sistemului de sănătate. Scopul este de a răspunde prompt la nevoile de sănătate sexuală și reproductivă ale femeilor și tinerelor refugiate din Ucraina, precum și ale populației gazdă.