Părinții care și-au pierdut copiii în urma accidentelor rutiere trag un semnal de alarmă și cer autorităților să implementeze o lege similară celei promulgate recent în România, care prevede pedepse cu închisoarea cu executare pentru șoferii care săvârșesc astfel de infracțiuni.
Pentru ca vocea lor să fie auzită, aceștia vor organiza un marș pe 1 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, în memoria micuților care și-au pierdut viața din cauza șoferilor iresponsabili și în cadrul căruia vor face apel la acțiune.
Tatăl lui Valerian, biciclistul spulberat de o mașină la Stăuceni, a subliniat că evenimentul nu are tentă politică.
„Nimeni din noi în ziua de azi nu este în siguranță (din păcate), ca urmare a tragicelor accidente care au loc în ultimul timp în RM. Vă îndemnăm cu mare drag să ne fiți alături și să ne susțineți în această acțiune nobilă cu scopul de a schimba spre bine lucrurile din țărișoara noastră”, a mai spus Alexandru Coșcodan.
Și Marcela Paladi, tânără care a rămas fără picioare după un accident pe viaduct, a îndemnat cetățenii să iasă la marș: „Avem durerea ce ne-a unit pe viață, durerea sunt copiii ce i-am înmormântat, avem șoferi ce la volan consumă și mână ca nebunii, iar astăzi pentru noi ei sunt călăi. Ei ne-au luat ce-aveam mai scump pe lume și astăzi viața noastră nu e ca înainte.
Cei dragi puteau fi lângă noi, dar nu în cimitire și morminte. Vă îndemnăm duminică, de dragul celor dragi vouă, să fiți alăturea de noi, căci toți asta puteți. Noi vrem să ne audă, cei ce au puterea, ce au puterea de-a opri calvarul, ce se-ntâmplă zi de zi. Vrem legi mai aspre, care să funcționeze. Noi vrem dreptate, pedepse mult mai aspre pentru acei ce poartă vină de ce s-a întâmplat.
Nu e corect ei să se bucure de libertate când din prostia lor, viață de om ei au luat. Noi vrem să fie pedepsiți cu ani grei de pușcărie. Vrem foarte mult să ne audă și instanța ce va avea dreptate de făcut. Gândiți-vă că ale voastre rude pot fi lovite, schilodite, decedate. În viață este-o lege ce în timp funcționează - răspunzi în timp de cele întâmplate. Vă-ndemn pe toți, să vă treziți să ne susțineți și să ieșiți pe 1 octombrie alăturea de noi, pentru a avea o siguranță la trafic că cei ce ies din casă se vor întoarce înapoi.
Părinții de îngeri cer guvernării adaptarea legii penale și procesual penale prin care săvârşirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei.
Cu alte cuvinte, şoferii care provoacă accidente în care moare cineva, şi au fost în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil, ar trebui neapărat să facă închisoare cu executare, fără şansa unor pedepse blânde.
Anterior, mamele au scris o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului.
În apelul lor către autorități, mamele subliniază că niciun părinte nu merită să-și înmormânteze propriul copil ucis de șoferi iresponsabili și cer o schimbare urgentă a legislației pentru a preveni mai multe pierderi de vieți.
„Copiii noștri acum sunt la 2 metri sub pământ sau în scaun cu rotile, iar ucigașii lor se află la libertate și își trăiesc viața din plin. Ne veți întreba cum este posibil acest fapt? Simplu! Legislația noastră imperfectă e de vină care lasă la discreția judecătorului să dispună acestor ucigași pedepse cu suspendare. În Codul Penal al Republicii Moldova, dar și în Codul de Procedură Penală există câteva prevederi care le permite unor asemenea şoferi să scape cu o pedeapsă mai blândă, eventual cu mai puţini ani, o parte cu suspendare, iar alta în penitenciar de tip deschis.
Ar fi nevoie de o lege prin care judecătorii n-ar putea aplica decât singura pedeapsă disponibilă pentru aceşti şoferi - pedeapsa cu închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis.
Astfel, se cere imperativ implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după numeroasele accidentele mortale care au zguduit societatea noastră. Aceasta adaptare este necesară pentru Republica Moldova cu mici adaptări, inclusiv excluderea penitenciarului „de tip deschis” pentru aceste condamnări, care e un soi de penitenciar atât de blând, încât deţinuţii pot pleca ziua la serviciu, prin oraş, magazin, iar seara pot reveni la închisoare, ca la sanatoriu.
Doamna Maia Sandu, domnilor Dorin Recean și Igor Grosu nimeni nu merită, niciun părinte nu merită să treacă prin calvarul de a-și înmormânta copilul ucis de șoferi iresponsabili. Am dat la căutare pe google „șofer băut la volan Republica Moldova” și am primit peste 777 mii de de rezultate. Câte știri încă ar trebuie să se mai scrie, câți oameni ar trebuie să mai moară, până se va opri acest calvar dezlănțuit pe 4 roți? Suntem sute, poate chiar mii de mame de îngeri, care avem atâta energie și iubire conservată în borcane de durere. Ce-ar fi dacă am scoate-o la lumină pentru a transforma durerea noastră în salvarea altora? Tocmai de aceea am decis să cerem schimbarea legislației și sperăm să vă doriți și dvs. această schimbare pentru copiii țării noastre, pentru că ai noștri copii deja nu mai sunt”, se arată în scrisoare.
Marșul „pentru legea 24” se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, duminică, 1 octombrie, în intervalul orelor 10-12. Participanții se vor îndrepta ulterior spre clădirea Parlamentului.
Reamintim că în primele opt luni ale anului 2023 au avut loc 1.279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1.500 s-au ales cu traumatisme. Despre asta a informat șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unor audieri la Parlament. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor a crescut cu 1,3%.
De la începutul anului, au fost înregistrate și 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu.
De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și condusul în stare de ebrietate.
Pe parcursul a opt luni ale acestui an, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4.267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.