Parlamentul a rectificat, în ședința plenară de astăzi, bugetul de stat pe anul curent. Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar au fost efectuate pentru a include măsurile prevăzute în pachetul „Spor pentru Moldova”, anunțat de Guvern, care prevăd majorări pentru circa 170 000 de cetățeni.
Conform notei informative, economiile identificate au fost redirecționate către programe economice și sociale de impact, precum și pentru realizarea unor măsuri noi, destinate unor angajați din sectorul public. Rectificarea bugetară se ridică la circa 1,65 miliarde de lei.
Cele mai mari alocări de resurse financiare suplimentare vizează plăți unice și majorări salariale pentru care vor fi alocate peste 846 milioane de lei.
Astfel, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală vor crește cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%. Spre exemplu, salariul mediu al unui medic se va majora de la 17 344 de lei la 19 945 de lei.
Acum, în total, pentru majorarea salariilor, din acest fond va fi alocată suma de peste 300 de milioane de lei. Ultima dată, salariile lucrătorilor medicali au fost majorate în 2022.
Majorările au fost de 10% pentru medici și de 5,5% pentru directorii și vicedirectorii instituțiilor medicale și variau între 300 și 3.000 de lei.
Profesorii au mai puțin noroc. Deși și ei au cerut majorări salariale, acest lucru nu poate fi făcut anul acesta, pentru că nu mai sunt bani.
Potrivit ministrului Finanțelor, primele măriri de salarii ar putea să apară abia la începutul anului viitor.
Totodată, profesorii din toate instituțiile de învățământ vor primi o plată unică de 5 000 de lei.
Aceeași plată unică va fi oferită și celor peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne - polițiști și carabinieri.
În același timp, salariile a circa 1700 de oameni de cultură vor crește, în medie, cu 25%.
Suplimentar, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, precum și 100 de milioane de lei drept spor pentru agricultură, care va sprijini fermierii în dezvoltarea afacerilor și deschiderea a noi locuri de muncă.
Alte 352 de milioane de lei au fost identificate în vederea acoperirii cheltuielilor pentru energia electrică și căldură, suportate de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.
Totodată, reieșind din modificările operate, bugetul de stat pentru anul 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu 497,9 milioane lei și va constitui după rectificare 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli.
Deficitul bugetar nu va suporta modificări, constituind 18,3 miliarde de lei sau 5,9% din Produsul Intern Brut.