Astăzi este a 13-a zi din luna septembrie, dar și vineri, considerată de către persoanele superstițioase drept una dintre cele mai nefaste combinații. În cultura populară, atât numărul 13 cât și zilele de vineri sunt asociate cu ghinionul de secole. Persoanele superstițioase nu au curajul să întreprindă nimic în această zi, de exemplu, precum semnarea contractelor sau plecarea în călătorii, de teama evenimentelor nefericite care ar putea urma.
Printre cele mai cunoscute superstiții legate de vineri 13 se numără:
- Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, se zice că vei avea ghinion.
- Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va avea de suferit.
- Dacă o femeie își serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puțin de un an se va căsători și va avea un copil.
- Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopții de un fermier sașiu.
- Nu purta negru în ziua de vineri 13.
- Nu e bine să te tunzi în această zi.
- Este de rău augur să te căsătorești într-o zi de vineri 13.
- Nu e bine să se stea 13 persoane la o masă.
Se crede că originea acestei superstiții vine din două surse. Prima face referire la arestarea Cavalerilor Templieri, care a avut loc într-o zi de vineri, 13 octombrie 1307, la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței. O altă interpretare provine din Noul Testament, legată de crucificarea lui Iisus, considerându-se că vineri a fost ziua trădării, iar numărul 13 este văzut ca un simbol al trădării, fiind numărul celor prezenți la Cina cea de Taină.
Potrivit altor specialiști, „părintele” lui vineri 13 este Thomas W. Lawson, supranumit „regele cuprului”. În 1907, Lawson a publicat singurul său roman întitulat „Vineri, treisprezece”, ceea ce pare să fi adus înspăimântătoarea combinație de superstiții în mentalul colectiv.
Istoria ne-a arătat că unele evenimente tragice au avut loc în această zi. De exemplu, pe 13 ianuarie 1939, în Australia, un incendiu masiv de vegetație a ucis 71 de persoane. Un alt incident dezastruos s-a petrecut pe 13 octombrie 1972, când zborul 571 s-a prăbușit în munții Anzi, iar supraviețuitorii au fost nevoiți să recurgă la canibalism pentru a supraviețui. Tot într-o vineri, pe 13 ianuarie 2011, s-a scufundat vasul Costa Concordia, ducând la moartea a 32 de persoane.
Această combinație de zi și dată continuă să fie temută, chiar dacă frica de vineri 13, cunoscută sub denumirea de paraskevidekatriafobie, are o istorie de doar aproximativ 100 de ani.
În fiecare an calendaristic există cel puțin o zi de vineri 13, dar uneori pot apărea chiar trei astfel de zile. În 2024, avem două zile de vineri 13, în septembrie și decembrie. Iar în 2025, va fi doar o vineri 13, în luna iunie.