Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă pentru mulți dintre artiștii din Republica Moldova, este și un moment de întoarcere la rădăcini, la copilărie, la casa părintească și la valorile simple, dar profunde, ale familiei. În agitația spectacolelor, repetițiilor și proiectelor artistice, sărbătoarea Învierii Domnului devine o oază de liniște, de regăsire și de suflet curat. De la ouă roșii și cozonaci fierbinți scoși din cuptor, până la mersul la slujbele de noapte, artiștii ne-au povestit la „Iubește Viața” cum trăiau Paștele altădată și cum îl celebrează azi.
Maestrul Corneliu Botgros își amintește cu drag de obiceiurile din copilărie:
„Paștele întotdeauna a fost și rămâne una dintre cele mai așteptate sărbători creștine. Sigur că a fost diferit pentru mine în adolescență, copilărie și acum e cumva diferit, dar la fel de așteptat. Îmi amintesc cu drag cum bunica, dimineața când mă trezea, înainte de a începe a mânca și a lua micul dejun, bunica insista să mă spăl cu ouă roșii, cu apă sfințită. Îmi amintesc că bunica îmi pregătea niște hăinuțe mai noi”.
Chiar dacă timpul a trecut, tradițiile rămân vii în familia sa:
„E diferit acum, dar amintirile au rămas și sunt foarte frumoase. În prezent, sărbătoarea de Paște, eu mă strădui și e o tradiție la noi să sărbătoresc împreună cu familia. Acum mai nou, mergem la țară la socrii mei, pentru că și ei sunt oameni de la țară, cu tradiții și parcă uneori îmi amintesc de Paștele de altădată”.
Pentru interpreta Aura, Paștele înseamnă revedere cu cei dragi și respectarea obiceiurilor moștenite de la bunici:
„Noi plecam neapărat cu o zi înainte, dacă era posibil și cu două zile înainte, fiindcă mama trebuia să ajute bunica se pregătească bucatele pentru Paști, să facă curățenie. Pentru mine, Paștele este sărbătoare în primul rând în familie, în al doilea rând, petrecută la țară”.
Artista obișnuiește să sfințească pasca și coșul cu bunătăți la Catedrala din Chișinău:
„Acolo avem ca de obicei ouă roșii vopsite din mama, vin, caș, o bucată de mieluț, niște legume, sare, o bucățică de pască, o bucățică din cozonac și lumânărică. Iată cam asta și un coș frumos”.
Aurel Chirtoacă spune că pentru el, Paștele începe cu mirosul dulce al copilăriei:
„Pentru mine, Paștele tot timpul se asociază în primul rând cu un miros foarte plăcut de pască, pe care mama mea și bunica o cocea în joia Paștelui… Cred că una dintre cele mai frumoase amintiri”.
Chiar și azi păstrează jocurile copilăriei: „Când ieșeai din casă cu ouăle și la vale, care ajungea mai departe. Și acum mergând acasă, la fel îi pun pe copiii mei să vedem totuși a cui ou este cel mai rapid”.
Pentru Irina Bivol, Paștele rămâne cea mai colorată și vie dintre sărbători:
„Pentru mine, întotdeauna, a fost și rămâne cea mai colorată sărbătoare, cu amintiri minunate din copilărie atunci când mămica ne cocea cozonaci, ne pregătea bucatele preferate”.
Artista își dorește să transmită emoția sărbătorii și în proiectele sale muzicale: „Urmează să realizăm un videoclip minunat la o piesă foarte frumoasă și îmi doresc ca iepurașul să ne aducă acele inspirații și acele vibrații pe care să le transmitem acolo în videoclip cât mai fain”.
Mihai Budurin păstrează tradiția revederii cu familia, indiferent de distanțe:
„În prezent, ai mei sunt prin Franța, când acasă, dar de Paște, ne adunăm cu toții, iată și anul ăsta, deci vin din Franța și băiatul, și soția... Acasă, la masa de sărbătoare ne place să avem și răcituri, și un fel de zărzărei... și clătite cu fel și fel de bunătăți”.
Iar pentru Georgeta Voinovan, Paștele are aroma cozonacului mamei și a tradițiilor de altădată:
„În copilăria mea, Paștele mirosea a cozonac. Mămica mea până astăzi coace cel mai aromat cozonac din câte am gustat… Era tradițional în familia noastră, pentru că mama mea este româncă, în copilăria mea se făcea drobul de miel, era nelipsită friptura de miel”.
Ea a renunțat însă la carnea de miel din compasiune: „Cârlănașul ăla de care astăzi îmi este foarte, foarte milă... este chiar motivul din care eu nu cumpăr miel de Paște”.