Alianța Nord-Atlantică împlinește astăzi 75 de ani. Pe 4 aprilie 1949, miniștrii de Externe din 12 țări au semnat Tratatul Atlanticului de Nord, cunoscut și sub numele de Tratatul de la Washington.
75 de ani mai târziu, Europa „se confruntă cu un război la o scară pe care o credeam încheiată”, a declarat Jens Stoltenberg, care a preluat conducerea NATO în urmă cu zece ani, la câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea.
Alianţa Atlantică este „mai puternică, mai unită şi mai mare decât oricând”, având astăzi 32 de membri, dintre care doi, Finlanda şi Suedia, au aderat după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie 2022, a spus miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.
Cu toate acestea, ea este acum ameninţată de războiul din Ucraina, un conflict nemaiîntâlnit pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi de incertitudinile legate de implicarea Americii în Europa, mai scrie sursa citată.
Joi, la sediul din Bruxelles va avea loc o ceremonie aniversară la care participă liderii NATO şi miniştrii de Externe aliaţi.
Relațiile Republicii Moldova cu NATO
Relațiile cu NATO au fost stabilite în 1992, când Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. Acest forum de dialog a fost succedat în 1997 de Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, care reunește toate țările Aliate și partenere din zona euro-atlantică.
Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.
Ulterior, Republica Moldova a fost acceptată în cadrul a două iniţiative lansate de Alianţă la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014: Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi Platforma de Interoperabilitate.
La 29 noiembrie 2016 la Cartierul General al Alianţei de la Bruxelles, Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip împreună cu Secretarul General NATO Jens Stoltenberg au semnat Acordul privind înfiinţarea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova.
Mai târziu, la 8 decembrie 2017 Secretarul General adjunct al NATO Rose Gottemoeller a inaugurat Oficiul de legătură NATO la Chișinău.
La Summit-ul NATO de la Madrid din 2022, Aliații au convenit un ansamblu de măsuri de sprijin specifice pentru a ajuta Moldova să își întărească reziliența națională și pregătirea civilă. Pachetul DCBI a fost ulterior aprobat de miniștrii Apărării NATO la reuniunea din februarie 2023.