Viața l-a pus la grele încercări, dar a găsit putere să meargă mai departe. Ion Fistican, un fost polițist din Chișinău a rămas fără un picior în 2016. De atunci, doar priveliștea din fața blocului îi mai bucură privirea. Mâinile nu mai au puterea necesară să împingă scaunul cu rotile cu care se deplasează, iar crăpăturile de pe trotuar îi creează uneori probleme. Cel mai mult, bărbatul își dorește un scaun cu rotile electric pentru a se putea deplasa singur.
Ion Fistican, un fost polițist care a activat timp de 20 de ani în organele de drept și a continuat să muncească și după pensionare este nevoit să stea acum doar în fața blocului în care locuiește. Din cauza unei boli, bărbatul a rămas fără un picior, iar viața i s-a schimbat radical. Scaunul cu rotile pe care îl are și sănătatea precară nu-i permit să iasă mai departe de curtea blocului. Copii au deja familiile lor, iar soția nu mai are puterea necesară să îl ajute să se deplaseze.
„Eu am diabet zaharat și din acestă cauză, în 2016 mi-a fost amputat piciorul, evident a fost un șoc pentru mine”.
Pe lângă toate acestea, și pandemia de Covid 19 și-a pus amprenta asupra stării de sănătate a bărbatului. Mâinile nu mai au puterea de altă dată și cu greu împing roțile căruciorului.
„Dacă înainte mă descurcam mai ușor, singur îmi mai căutam de lucru prin casă, ca să treacă mai repede timpul, însă de când am fost bolnav de Covid 19 și au avut de suferit mâinile, acum nu pot face mai nimic”.
Bărbatul spune că are mare noroc de vecini, care îi dau o mână de ajutor atunci când are nevoie. Există uneori însă și situații când este nevoit să aștepte și câteva ore ca cineva să îl ajute să intre în casă.
„Într-o sâmbătă, am stat până la ora 22:00, până a apărut un bărbat, parcă îi luase pe toți vântul, el m-a ajutat să intru în casă”.
Ce este mai greu abia urmează. Ion Fistican ne-a spus că odată cu răcirea vremii este nevoit să stea doar în casă, deoarece cu scaunul cu rotile pe care îl are nu va mai putea ieși singur afară. Bărbatul are un singur vis, acela de a avea un scaun cu rotile electric, care să îi asigure mobilitatea, dar pe care nu și-l permite.
„Imediat ce se răcește timpul eu mă „conservez” în casă și până în primăvară nu ies afară deloc. Unicul meu avantaj este faptul că stau la primul etaj și mă mai uit peste geam”.
Acum un an, la insistențele unui vecin, în fața blocului a fost instalată o rampă de acces, care îl ajută extrem de mult pe bărbat. Totuși, acesta întâmpină dificultăți din cauza crăpăturilor de pe trotuar. Am discutat cu responsabilii de la primărie referitor la acest caz. Funcționarii ne-au asigurat că problema va fi rezolvată în timpul apropiat.
„Noi planificăm să inițiem un program de remediere a trotuarelor. Este și procedură de achiziție acum în desfășurare de către Direcția generală mobilitate urbană. Intervenim de obicei în cazuri mai deosebite pentru a ajuta și a crea condiții de deplasare pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache.
Până atunci, însă, Ion Fistican mizează doar pe ajutorul oamenilor cu suflet mare.