Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană ca o soluție destul de „realistă” și vede discursurile pro-europene de la Chișinău drept „fraze goale”. Declarația a fost făcută de către acesta pentru agenția de presă TASS.
„Cât despre declarațiile despre aderarea Moldovei la Uniunea Europeană fără teritoriul „Transnistriei”, aș numi asta o abordare realistă. Suntem un subiect separat al relațiilor internaționale. Nici UE, nici Moldova nu pot decide pentru noi. Prin urmare, dacă o țară vecină dorește să se alăture undeva, vă rugăm să faceți acest lucru, iar noi înșine ne stabilim propriul destin”, a declarat Vadim Krasnoselski.
În același context, așa-zisul președinte al regiunii transnistrene s-a plâns jurnaliștilor că autoritățile de la Chișinău le-a introdus taxe suplimentare agenților economici din stânga Nistrului. Iar acest lucru nu ar face decât să „conducă relațiile noastre bilaterale către o confruntare mai mare”.
Invitată la emisiunea „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va adera la Uniune fără regiunea transnistreană. Totuși, șefa statului a ținut să sublinieze că asta nu înseamnă că Chișinăul va renunța la teritoriul din stânga Nistrului, controlat în prezent de separatiști.
„Moldova nu poate sta pe loc, trebuie să devenim membri ai UE. UE nu pune problema integrării prin prisma soluționării problemei reintegrării...Oamenii din stânga Nistrului vor vedea ce înseamnă integrarea, pentru că calitatea vieții noastre va fi cu mult mai superioară decât acum, iar problema se va rezolva ulterior”, a declarat Sandu.
„Nu e un refuz, sigur că toți ne-am dori ca procesul să decurgă paralel, dar nu putem încă 30 de ani să rămânem în situația asta când nu avem nicio democrație consolidată, nici condițiile de trai nu sunt cele mai bune”, a adăugat șefa statului.
Anterior, comisarul european Josep Borrell a declarat că pentru a adera la UE, Republica Moldova ar trebui să soluționeze problema conflictului de la Nistru.
TV8 reamintește că, și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, într-un interviu de acum o lună, nu a exclus că Republica Moldova s-ar putea integra în Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană. Asta ar fi un scenariu de rezervă, luat în considerație de UE, însă, deocamdată, comunitatea europeană privește țara noastră ca un tot întreg, cu regiunea transnistreană în hotarele recunoscute internațional.