Autoritățile din Venezuela anunță mobilizarea forțelor armate ale țării, dând clar de înțeles că o eventuală invadare a țării vecine, Guyana, este foarte posibilă. Neînțelegerile dintre cele două țări sunt vechi, dar au devenit mai intense în ultimii ani, după ce, în largul coastelor Guyanei, au fost descoperite rezerve impresionante de petrol.
Venezuela susține că o regiune din Guyana vecină, Essequibo - i-ar aparține de drept, idee respinsă categoric de autoritățile de la Georgetown, mai ales în contextul în care această regiune reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul Guyanei.
Disputa datează din 1777, când Căpitania Generală a Venezuelei a inclus regiunea de 159.500 de kilometri pătrați într-o hartă a țării, în ciuda faptului că teritoriul nu a fost ocupat de Venezuela nici atunci când făcea parte din Imperiul Spaniol sau după independență. În 1899, Guyana Britanică a reușit să stabilească limite în cadrul Tribunalului Arbitral de la Paris într-un proces care a fost descris ca fiind trucat. Venezuela nu a recunoscut niciodată că acest teritoriu nu i-ar aparține, iar ca urmare a descoperirii de hidrocarburi în largul Guyanei, regimul de la Caracas a decis să organizeze un referendum prin care să consulte populația cu privire la o eventuală „integrare” a Essequibo în Venezuela.
Numai că o astfel de „integrare” ar putea veni în urma unei invazii, deci ar fi o anexare, dat fiind că Guyana refuză categoric să accepte solicitările autorităților din Venezuela, scrie Gândul.
Referendumul a fost organizat duminică, iar 95% din alegători au fost de acord că Venezuela ar trebui să anexeze acest teritoriu.
Mulți specialiști pun sub semnul întrebării rezultatul referendumului, regimul de la Caracas nefiind neapărat cunoscut pentru corectitudinea proceselor electorale.
Printr-o lege specială anunțată marți, regimul Maduro anunță că va crea o nouă provincie sau stat pe teritoriul țării, Guayana Esequiba.
Maduro a ordonat companiei petroliere de stat, PDVSA, să întocmească o hartă a explorării și exploatării resurselor din Essequibo și a ordonat Adunării Naționale (Parlamentului) să elaboreze o lege care interzice concesiunile petroliere acordate de Guyana în zona sa economică exclusivă.
Președintele Venezuelei a cerut, de asemenea, Adunării Naționale, să creeze zone de protecție a mediului și parcuri naționale în teritoriu.
Autoritățile din Guyana sunt foarte îngrijorate de pretențiile teritoriale ale țării vecine.
Președintele țării, Mihamed Irfaan Ali, a tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu această situație, care ar putea duce chiar la un conflict militar în America de Sud.
Președintele a subliniat că ambele țări sunt implicate într-un proces aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție pe această temă, cu toate că Venezuela nu recunoaște autoritatea Curții în această dispută.
Mulți analiști spun, însă, că riscul unei intervenții militare din partea Venezuelei este minim, dată fiind situația economică proastă cu care se confruntă țara în ultimii ani.