/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Numărul morților după atacul terorist de la Moscova, în creștere: Ce spun sursele oficiale

missing
23 martie 2024, ora 10:34

Peste 60 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP și Adevărul.

Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova", scrie Agerpres.

Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său "s-a întors la bază în siguranţă".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un "atentat terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă". Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti. Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. Şaizeci de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.

"Mai sunt câteva focare, dar incendiul a fost aproape stins. Echipele de salvare au reuşit să intre în sala" unde acoperişul s-a prăbuşit, a precizat guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Lucrările de curăţare au început la faţa locului "şi vor dura toată ziua", a spus el în cursul dimineţii, adăugând că 477 de membri ai echipelor de intervenţie au fost trimişi la faţa locului. Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.

"Chiar înainte de început (începutul concertului - n.r.), dintr-o dată am auzit mai multe rafale de mitralieră şi ţipătul teribil al unei femei. Apoi multe ţipete", a povestit pentru AFP Alexei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului.

El a spus că a văzut "mişcări teribile de mulţimi" de spectatori care încercau să scape.

Potrivit unui jurnalist de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat "o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu". Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.

Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat "din primele minute" despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.

Comisia de Anchetă a publicat o înregistrare video care îi arată pe anchetatori lucrând în holul sălii de concerte, unde pot fi văzute o armă automată şi încărcătoare de muniţie. Canale de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat videouri care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi avansând în holl şi alte înregistrări în care se văd cadavre şi grupuri de oameni grăbindu-se spre ieşire.

Alte imagini arată spectatori ascunzându-se în spatele scaunelor sau ieşind din sala de concerte.

Conform Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ 100 de persoane din subsolul sălii. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend. Principalele muzee şi teatre din capitală şi-au anunţat închiderea. Mai multe alte regiuni ruseşti au informat, de asemenea, că au anulat toate evenimentele publice de sâmbătă şi duminică în semn de solidaritate. Măsuri sporite de securitate au fost puse în aplicare, potrivit televiziunii ruse, inclusiv pe aeroporturile din Moscova şi în alte oraşe mari din ţară.

Atacul a avut loc la un concert al trupei rock ruse Piknik. Casa Albă a declarat că "se gândeşte la victimele teribilului atac". UE şi Spania s-au declarat "şocate". Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliul de Securitate şi multe alte ţări au condamnat atacul.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis sâmbătă "condoleanţe" lui Vladimir Putin, dând asigurări că Beijingul "sprijină ferm eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea" în Rusia. Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă militară rusă de doi ani, "nu are absolut nimic de-a face" cu atacul.

Legiunea Libertăţii din Rusia, o unitate de luptători ruşi anti-Kremlin aflată în spatele mai multor incursiuni armate la graniţa rusă în ultimele luni, a negat, de asemenea, orice implicare. Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat "serviciile speciale ruse" că se află în spatele atacului asupra Moscovei pentru a "învinovăţi" Ucraina şi a provoca "escaladarea" şi "extinde" asaltul asupra vecinului său.

Ambasada SUA în Rusia şi-a avertizat cetăţenii în urmă cu două săptămâni că "monitorizează îndeaproape informaţii conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte".

Casa Albă a declarat că SUA au împărtăşit informaţiile cu autorităţile ruse.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 196: Israel a lansat un atac asupra Iranului. Iran neagă că a fost atacată cu rachete

19 aprilie 2024, ora 09:26

Război în Israel, ziua 195. O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american. De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

UPDATE O rachetă israeliană a lovit Iranul, au declarat doi oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC. Presa de stat iraniană relatează că zborurile au fost suspendate deasupra mai multor orașe, potrivit Associated Press. O explozie a fost auzită la nord-vest de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, potrivit agenției iraniene de presă Fars. Fars a precizat că aceasta s-a produs în apropierea aeroportului internațional al orașului. Dar nu a oferit nicio explicație cu privire la posibila cauză. Provincia Isfahan găzduiește o mare bază aeriană, un important complex de producție de rachete și mai multe situri nucleare.

UPDATE Orașul iranian Isfahan, care se află la aproximativ 350 de km sud de capitala Iranului, găzduiește situri nucleare și o bază aeriană militară, Shahid Salami. IRIB citează „surse de încredere” care afirmă că instalațiile nucleare de la Isfahan sunt „complet sigure”.

UPDATE Fostul secretar de stat adjunct al SUA, Mark Kimmitt, a vorbit pentru BBC News despre semnificația orașului Isfahan și despre motivul pentru care Israelul l-ar fi putut alege ca loc de atac. „Isfahan este într-adevăr, într-o mare măsură, centrul programului nuclear iranian în ceea ce privește pregătirea, cercetarea și, ceea ce unii ar spune, dezvoltarea capacității nucleare iraniene”.

UPDATE  Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

UPDATE Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul „dacă este sigur să facă acest lucru”, în urma informațiilor privind un atac israelian asupra Iranului. „Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid”, a declarat departamentul pentru afaceri externe și comerț pe contul său Smartraveller pe X.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram