Misiunea Organizației Națiunilor Unite a ajuns duminică, 1 octombrie, în Nagorno-Karabah, regiune separatistă recucerită de Azerbaidjan luna trecută și de unde, între timp, a plecat aproape toată populația armeană, relatează Reuters și Al Jazeera.
Este prima oară în ultimii 30 de ani când o echipă ONU are acces în Nagorno-Karabah. Un purtător de cuvânt al președinției azere a declarat că misiunea condusă de un înalt oficial ONU a ajuns în zonă în principal pentru a evalua nevoile umanitare, scrie Libertatea.
Între timp, aproape toți cei aproximativ 120.000 de locuitori din Nagorno-Karabah au părăsit teritoriul regiunii în ultimele zile, declanșând o criză a refugiaților.
Principalul oraș al regiunii numit Stepanakert de armeni și Khankendi de azeri, a devenit unul fantomă, după cum relatează un corespondent Al Jazeera.
Erevanul a acuzat Baku de „purificare etnică”, acuzație pe care autorităție azere au respins-o.
Armenia, cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, se confruntă cu o provocare majoră privind gestionarea afluxului brusc de refugiați.
Duminică, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că peste 100.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah au făcut această călătorie înspre Armenia în mai puțin de o săptămână.