Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

Odobescu: „Suntem angajați să susținem în continuare mobilizarea sprijinului politic, financiar și tehnic pentru Chișinău”

missing
12 ianuarie 2024, ora 12:55

România va continua să depună eforturi pentru a oferi asistență în plan bilateral Republicii Moldova, asistență adaptată nevoilor autorităților și cetățenilor acestei țări. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Luminița Odobescu, în cadrul întrevederii cu omologul său din Lituania, Gabrielius Landsbergis, în contextul participării la reuniunea informală „Snow Meeting”, organizată la Trakai, în perioada 11-12 ianuarie.

Totodată, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, Odobescu a reafirmat poziția fermă a României pentru continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar. 

În ceea ce privește politica de extindere a UE, cei doi interlocutori au salutat deciziile istorice luate de Consiliul European din decembrie 2023 și au evidențiat importanța continuării sprijinului oferit Ucrainei și Republicii Moldova pentru parcursul european.

„Am reiterat decizia fermă a României de a continua să acorde sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina. Vom continua să susținem lupta Ucrainei pentru independență, integritate teritorială și suveranitate atât timp cât va fi necesar.  Mai mult, susținerea Ucrainei să își atingă obiectivele prin propriile alegeri, făcând dreptate victimelor șicombaterea impunității, toate acestea rămân obiective fundamentale, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru noi. Pacea și dreptatea nu pot fi decuplate.

Poziția României cu privire la negocieri rămâne fermă: doar Ucraina are dreptul moral și politic de a decide când, dacă și în ce termeni dorește să discute cu Rusia”, a menționat Odobescu.

Totodată, oficialul de la București a subliniat relevanța sprijinului acordat creșterii rezilienței Republicii Moldova, în condițiile acțiunilor Rusiei de destabilizare în vecinătate.

„Am subliniat faptul că Republica Moldova este statul cel mai afectat dintre vecinii Ucrainei, pe fondul continuării de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei și, practic, acțiunile sale afectează și statele din vecinătate.

România va continua să depună eforturi pentru a oferi asistență în plan bilateral Republicii Moldova, asistență adaptată nevoilor autorităților și cetățenilor acestei țări. În plus, suntem angajați să susținem în continuare mobilizarea sprijinului politic, financiar și tehnic pentru Chișinău. Prin cooperare coordonată cu partenerii noștri, putem depune eforturile necesare în vederea combaterii acestor vulnerabilități, pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența”, a subliniat Odobescu.

Mai mult, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale cooperării în cadrul NATO ca urmare a Summit-ului din iulie 2023, de la Vilnius, și în perspectiva reuniunii la vârf a Alianței care va avea loc la Washington, în acest an. 

În context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, într-o manieră coerentă și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a felicitat România pentru adoptarea recentă de către Consiliul UE a Deciziei de aplicare a acquis-ului la Schengen care permite ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime și a exprimat sprijinul pentru parcurgerea cât mai rapid și a etapei finale în procesul de aderare.

Totodată, miniștrii au subliniat coordonarea eficientă dintre cele două țări în cadrul UE, NATO și al formatelor regionale precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Когда будет введена в эксплуатацию линия электропередачи Вулканешты — Кишинёв?
Когда будет введена в эксплуатацию линия электропередачи Вулканешты — Кишинёв?
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
/ВИДЕО/ История Сергея Кубаня, который превращает животных в искусство: он посвятил этому делу более полувека
/ВИДЕО/ История Сергея Кубаня, который превращает животных в искусство: он посвятил этому делу более полувека
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
/ВИДЕО/ ДТП на трассе M-5: водитель погиб в лобовом столкновении, второй задержан на 72 часа
/ВИДЕО/ ДТП на трассе M-5: водитель погиб в лобовом столкновении, второй задержан на 72 часа

„Distorsionare gravă a realității”: Președinția îi răspunde lui Krasnoselski și explică cine poate transporta gaz Tiraspolului

missing
17 ianuarie 2025, ora 15:57

„O distorsionare gravă a realității” - așa califică Președinția declarațiile recente ale pretinsului lider de la Tiraspol, care a acuzat Chișinăul de blocarea livrărilor de gaze naturale către malul stâng al Nistrului. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefei statului, autoritățile constituționale nu s-au opus niciodată livrărilor în condițiile legale existente.

„Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității”, a declarat Igor Zaharov.

Președinția subliniază că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. 

„Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”,  a adăugat reprezentantul instituției.

Precizăm că astăzi, Vadim Krasnoselski s-a adresat direct președintei Maia Sandu, într-o postare pe Telegram. Acesta a acuzat Chișinăul că ar încerca să adâncească criza energetică.

„Stimată doamnă Sandu, în calitatea dumneavoastră de președinte al RM, în cadrul briefingului din 14 ianuarie, ați declarat cu voce tare că nu se împiedică livrările de gaz rusesc. (...) Totuși, odată cu apariția unei soluții concrete pentru problemă și a unui furnizor real – o firmă moldovenească cu licență pentru transportul și furnizarea gazului – observăm o rezistență aprinsă din partea oficialilor Republicii Moldova, care fac tot posibilul pentru ca livrarea acestui resursă energetică vitală să nu fie realizată. Scopul urmărit este să adâncească și mai mult criza existentă. Țineți-vă cuvântul dat. Permiteți trecerea gazului natural în Transnistria”, a scris Krasnoselski.

TV8.md amintește că în ziua în care liderul separatist a revenit de la Moscova, furnizorul de gaze din regiunea transnistreană a semnat o înțelegere prealabilă cu Natural Gaz D.C., o companie din dreapta Nistrului, care este gata să-i livreze gaze din Europa. Acest lucru a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate care refuză, însă, să ofere vreun detaliu. Și premierul Dorin Recean a calificat această afacere drept element al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova.

„Livrările de gaz către Tiraspoltransgaz nu vor fi realizate de Moldovagaz, care are monopolul asupra furnizării în republică, ci de compania Natural Gaz D.C. Această informație a fost confirmată de către co-proprietarul Natural Gaz D.C., Arcadie Vicol”, a scris și presa rusă, potrivit căreia cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul Federației Ruse.

/VIDEO/ O „afacere” în detrimentul statului? Șeful Natural Gaz, audiat de SIS pentru un contract de livrare a gazelor peste Nistru
Rusia va cumpăra gaz din Europa pentru Tiraspol? Cum ar putea ajunge în stânga Nistrului

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты
/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей

В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
С начала войны в соседней Украине в Молдове трудоустроились более 1500 украинских беженцев
С начала войны в соседней Украине в Молдове трудоустроились более 1500 украинских беженцев

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.