Nu-l vor lăsa să plece. Venezuela vrea să salveze ultimul petic de ghețar care a mai rămas pe teritoriul țării din cele peste 1000 de hectare de cândva, care s-au topit în ultimii ani. În timp ce specialiștii susțin că e un proces ireversibil, Guvernul își propune să protejeze aceste ultime frânturi de gheață cu o pătură geotermală uriașă, scrie phys.org.
Conform specialiștilor în domeniu, Venezuela este, în mod oficial, prima țară sud-americană care și-a pierdut tot ghețarii. Dacă în urmă cu un secol, cei cinci ghețari din această țară acopereau, în total, circa 1.000 de hectare, acum se mai poate vorbi doar de câteva petice de gheață, întinse pe maxim 2 hectare, într-un peisaj dezolant.
Ghețarii El Leon, La Concha, El Toro și Bolivar au dispărut, rând pe rând, în ultimii ani. La Corona, cel mai mare dintre ei, cu o suprafață de 450 de hectare acum mai puțin de un secol, este cel din care au mai rămas cele câteva urme de gheață.
„În Venezuela nu mai există ghețari”, a declarat Julio Cesar Centeno, profesor universitar și consilier al Conferinței Națiunilor Unite privind Mediu și Dezvoltare (UNCED), pentru AFP. „Ceea ce avem este o bucată de gheață care reprezintă 0,4% din dimensiunea sa originală”.
Centeno și alți experți sunt convinși că pierderea ghețarului La Corona de pe vârful Humboldt, la aproximativ 4.900 de metri deasupra nivelului mării, este ireversibilă.
Dar Guvernul a anunțat în decembrie un plan de a încetini și chiar de a inversa procesul, acoperind zona cu o pătură termică făcută din plastic de polipropilenă care respinge razele Soarelui.
Pătura a fost livrată pe vârful Humboldt cu un elicopter în 35 de bucăți separate, fiecare măsurând 2,75 metri pe 80 de metri, în decembrie, dar autoritățile nu a spus dacă a fost deja întinsă.
Astfel de acoperiri sunt folosite în țările europene, în principal pentru a proteja pârtiile de schi în vremea caldă. Dar oamenii de știință de la Universitatea din Los Andes (ULA) sunt totuși sceptici.
„Este o iluzie, o halucinație, este complet absurd”, a spus Centeno despre planul guvernului.
El și o echipă de alți oameni de știință vor solicita Curții Supreme din Venezuela să anuleze proiectul, pe care spun că ar putea avea alte efecte negative pe măsură ce pătura de plastic se degradează în timp.
Oamenii de știință susțin însă că eforturile sunt absolut inutile. În primul rând, un ghețar ar trebui să acopere minim zece hectare pentru a putea fi catalogat astfel. În al doilea rând, chiar și cu pături și alte metode disperate de a mai salva și ultimele frânturi de gheață, ei nu dau mai mult de cinci ani până când gheața va dispărea complet. Iar acestea sunt cele mai optimiste previziuni.