Parlamentul European (PE) recunoaşte Mitropolia Basarabiei ca „victimă a represiunii sovietice”. Prevederea a fost oficializată într-o rezoluție prin care se cere inițierea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, care a fost votată joi, 5 octombrie, transmite PE într-un comunicat preluat de Agerpres.
„Parlamentul European ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autorităţile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului; recunoaşte Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a represiunii sovietice”, se arată în comunicatul PE.
Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova.
Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923, scrie Digi24.
În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.
Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002 după zece ani de prigoană din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse, conform site-ului oficial al Mitropoliei Basarabiei.