Ucraina și Rusia se atacă reciproc în cea de-a 957-a zi a războiului. Autoritățile impuse de Moscova în peninsula Crimeea au anunțat luni dimineața că a fost decretată „stare de urgență tehnică” în orașul Feodosia. Armata ucraineană susține că respinge un atac rusesc asupra Kievului, scrie HotNews. Serviciile secrete britanice estimează că armata rusă a pierdut în septembrie în număr de record de soldați uciși sau răniți în decurs de o lună în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.
Ucraina poate produce patru milioane de drone pe an, a anunțat Zelenski. Țara cheltuiește pentru apărare aproximativ 40 de miliarde de dolari, notează B1. Între timp, Vladimir Putin își sărbătorește ziua de naștere, dar își vede spulberat visul care l-ar fi transformat într-un lider mai important decât Petru cel Mare al Rusiei. De ziua lui Putin, un grup de hackeri a oprit radiodifuziunea de stat din Rusia.
UPDATE Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat într-un interviu pentru o publicație spaniolă, că „dacă încetăm să sprijinim Ucraina, războiul se încheie în 15 zile și Putin își atinge obiectivele. Dar vrem asta pentru ucraineni și pentru siguranța noastră?”, transmite Libertatea.
UPDATE Irlanda este un „teren de joacă” pentru serviciile secrete ruse, susține un fost șef de armata țării după ce au apărut informații potrivit cărora un membru al parlamentului a fost recrutat de Kremlin.
UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că ucrainenii ar fi încercat să avanseze în regiunea Kursk, dar atacurile ar fi fost respinse, transmite oficiosul Kremlinului.
UPDATE Dragorul de mine aparținând Flotei Baltice a Rusiei Alexander Obukhov a fost scos din uz datorită unei operațiuni de sabotaj a serviciilor de informații militare ale Ucrainei, a anunțat agenția pe 7 octombrie, relatează Reuters și Kyiv Independent. GUR nu a oferit nicio dată pentru operațiune, spunând pe Telegram că motorul a suferit avarii, iar nava se afla în reparații majore după incident.
UPDATE O navă civilă sub pavilion Saint Kitts şi Nevis încărcată cu porumb a fost avariată de un atac rusesc cu rachete în portul ucrainean Pivdenni, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei
UPDATE Oficialii Uniunii Europene iau în considerare modalități de a ocoli veto-ul Ungariei în problema finanțării Ucrainei, pe fondul frustrării legate de blocarea de către Budapesta a unui ajutor de peste șase miliarde de euro, scrie Gândul.
UPDATE Rusia pierde tot mai mulți soldați în războiul din Ucraina. Rata medie a pierderilor zilnice, (unde intră atât morți, cât și răniți) înregistrate în septembrie 2024 a atins un nou nivel maxim, mai exact 1.271 de soldați morți și răniți pe care armata rusă i-a pierdut în fiecare zi de conflict, reiese dintr-o analiză publicată luni, 7 octombrie, de serviciile militare de informații britanice.
UPDATE Kremlinul a declarat luni, 7 octombrie, că va fi numit un nou ambasador al Rusiei în Statele Unite, respingând speculațiile potrivit cărora relaţiile cu Washingtonul vor fi degradate la sfârşitul mandatului actualului trimis Anatoli Antonov, relatează Reuters.
UPDATE Ziarul american New York Times analizează strategia Ucrainei în etapa actuală a războiului cu Rusia și concluzionează că forțele armate încearcă să învingă armata rusă prin epuizarea resurselor acesteia într-o luptă dificilă și sângeroasă pentru orașele din Donbas. Nu este însă clar câte șanse de reușită are această strategie, consideră autorii publicației americane, citată de BBC.
UPDATE Compania rusă de radio și televiziune, VGTRK, a fost lovită de un atac informatic fără precedent, iar confirmarea a venit chiar de la Kremlin, notează Politico și Agerpres. Site-ul web al VGTRK, Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune din Rusia, nu se încărca luni dimineață, iar canalul său de știri Rossiya-24, care rulează 24 de ore din 24, nu era disponibil online. „503 Service Unavailable. Niciun server nu este disponibil pentru a gestiona această solicitare”, se arată într-un mesaj de eroare atunci când s-a încercat accesarea livestream-ului.
UPDATE Olanda a trimis un prim lot de avioane de luptă F-16 în Ucraina, potrivit ministrului olandez al Apărării. Anterior, Guvernul olandez anunțase că va trimite 24 de avioane de luptă F-16 Ucrainei.
UPDATE Anna Țivileva, 52 de ani, nepoata secretă a președintelui Vladimir Putin, secretar de stat și viceministru al apărării, a fost înainată în grad de președintele Vladimir Putin și a devenit consilier de stat activ de clasa a treia. Potrivit corespondenței dintre gradele guvernamentale și militare, ea a ajuns la nivel de general-maior și contraamiral, transmite portalul independent Agentstvo (Agenția), citat de Realitatea Siberiei.
UPDATE Cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat astăzi de o instanță din Moscova la şase ani şi zece luni de închisoare, după un proces cu uşile închise în care fusese acuzat că a acţionat ca mercenar în Ucraina, scrie Adevărul.
UPDATE O rachetă hipersonică rusească a lovit luni dimineaţă 'zona' importantei baze aeriene Starokostiantiniv, a declarat Kievul, într-o rară recunoaștere de acest fel, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Autorităţile ruse plănuiesc să recruteze cel puţin 225.000 de soldaţi contractuali pe an pentru armata rusă în următorii trei ani, scrie pe Telegram şeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, scrie pe Telegram, Andri Kovalenko. Potrivit oficialului, care citează „experți”, fondurile pentru plăţi unice sunt aşteptate până în 2027. În total, ar fi vorba despre cel puţin 675.000 de soldaţi.
UPDATE Fragmente de rachetă au căzut luni dimineaţa, la o oră de vârf, în trei cartiere din Kiev, după ce apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat un atac aerian rusesc, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Guvernatorul militar al regiunii capitalei Ucrainei, Serhi Popov, a anunţat că ruşii au folosit rachete hipersonice Kinjal, dar nu s-au înregistrat victime, nici daune importante conform unei evaluări preliminare, scrie Digi24.
UPDATE „Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!” este una dintre primele urări publice de ziua preşedintelui Vladimir Putin, care este liderul Rusiei de aproape un sfert de secol, relatează Reuters. Liderul de la Kremlin împlineşte luni 72 de ani. Prima urarea a venit din partea ideologului rus ultranaţionalist Aleksandr Dughin pe canalul de Telegram, la câteva minute după miezul nopţii, notează News.ro.
UPDATE Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în urmă cu doi ani în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a revenit în comerțul internațional cu arme, a relatat duminică Wall Street Journal, informează Reuters. Citând o sursă de securitate europeană anonimă și alte surse anonime familiarizate cu această chestiune, WSJ a scris că Bout încearcă să intermedieze vânzarea de arme de calibru mic militanților Houthi din Yemen, susținuți de Iran.
UPDATE Conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina s-a desfășurat în mare parte pe uscat și în aer, dar o parte la fel de importantă este și războiul maritim, pe care Rusia l-a cam pierdut. Visul Rusiei, începând de la Petru cel Mare și până în prezent este să aibă acces la Marea Neagră și să o transforme în ”lac rusesc”. Marele vis al lui Vladimir Putin se năruie pe zi ce trece pentru că flota maritimă a Rusiei a înregistrat și încă înregistrează eșecuri pe bandă rulantă.
Un punct de interes mai puțin analizat, însă vital al războiului, este și cel maritim. Acolo, o competiție pentru controlul Mării Negre dezvăluie o Rusie învinsă în mod uluitor. Și această pierdere poate avea consecințe de amploare. Nu numai că limitează capacitatea Moscovei de a proiecta putere pe tot globul, prin mijloace navale, dar a avut ca rezultat și o cooperare crescândă a Rusiei cu China, în cadrul căreia Moscova devine un partener junior pentru Beijing, în apele transteritoriale, scrie Știripesurse.
UPDATE Premierul slovac Robert Fico a promis duminică, 7 octombrie, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi şeful guvernului ţării, relatează Politico.
UPDATE Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Feodosia de pe coasta peninsulei Crimeea de la Marea Neagră, au declarat luni oficiali numiți de Moscova, informează Reuters. O stare de urgență „tehnică” a fost introdusă în orașul Feodosia de pe coasta Crimeei de la Marea Neagră din cauza unui incendiu la un depozit de petrol, au declarat luni oficiali numiți de Rusia în peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. Nu au existat victime, a scris Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului instalat de Rusia în Crimeea, pe Telegram, preluând informații de la șeful administrației din Feodosia.