O petiție a fost lansată în Parlamentul UE pentru a-l împiedica pe premierul ungar Viktor Orban să preia președinția Consiliului European. Cu toate acestea, mai mulți eurodeputați sunt sceptici cu privire la succesul planului și la fezabilitatea juridică a acestuia.
Petiția a fost lansată de eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (PPE) pentru a face presiuni asupra șefului Parlamentului European să inițieze o nouă încercare de a priva Ungaria de dreptul de vot în Consiliul UE, împiedicându-l astfel pe premierul Viktor Orbán să își asume rolul de președinte interimar al Consiliului în luna iulie, scrie The European Conservative.
Scrisoarea care circulă în Parlament este planificată să fie trimisă președintelui PE, Roberta Metsola.
Petiția ar solicita ca Metsola să inițieze un vot asupra unei rezoluții prin care să ceară Comisiei să înceapă o altă procedură de infringement (articolul 7) împotriva Ungariei pentru încălcarea statului de drept.
„Credem că această acțiune este necesară pentru a proteja valorile Uniunii Europene, mai ales după acțiunile Ungariei de a perturba procesul decizional al statelor membre în cadrul Consiliul European din decembrie”, a scris Sarvamaa în scrisoare, văzută de The European Conservative.
Prin „perturbare”, europarlamentarul s-a referit la veto-ul Ungariei asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Scopul final, a susținut Sarvamaa, este suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Acest lucru l-ar împiedica, de asemenea, pe premierul său conservator Viktor Orbán să preia președinția interimară a Consiliului în iulie, după probabila demisie a actualului președinte Charles Michel.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va candida ca europarlamentar la alegerile europarlamentare din iunie și că va demisiona dacă va fi ales.
Astfel, președinția Consiliului European va fi preluată, temporar, de către țara care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene. Ungaria va fi cea care asigură președinția rotativă, iar premierului naționalist ungar, Viktor Orbán, ar putea deveni președintele Consiliului European, scrie The Guardian.
Fostul premier belgian este șef al Consiliului UE, grupul de lideri guvernamentali din cele 27 de state membre UE, din 2019.
„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul în parlamentul european. Consiliul European poate anticipa și numi un succesor până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a spus el, adăugând că va candida în calitate de candidat principal al partidului său Belgian, Mișcarea Reformistă de centru-dreapta.
Această decizie surprinzătoare înseamnă că șefii de guvern din UE, care numesc împreună președintele Consiliului, se află sub o presiune semnificativă pentru a ajunge la un acord asupra unui succesor al lui Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotativă semestrială a Consiliului.
În conformitate cu normele UE, în absența unui președinte permanent al Consiliului, această funcție - care presupune prezidarea reuniunilor Consiliului și, împreună cu parlamentul, este esențială pentru formarea noii comisii - revine statului membru care deține președinția rotativă.
Astfel, Orbán, care a fost acuzat în repetate rânduri că a ținut ostatic sprijinul european pentru Ucraina, ar conduce de fapt Consiliul.
Duminică, Michel a reacționat la criticile aduse deciziei sale, spunând: „Vreau să fie clar că până în luna iunie trebuie să se ia decizia privind succesorul meu, iar decizia Parlamentului va fi în iulie, astfel încât este ușor pentru Consiliu să decidă, să anticipeze intrarea în funcție a succesorului meu”.
„Există multe instrumente dacă există voința politică de a-l evita pe Viktor Orbán”, a spus Michel.
Liderii europeni se vor întâlni pe 17 iunie și pe 27-28 iunie, după alegerile europene (din 6-9 iunie), pentru a începe negocierile legate de ocuparea principalelor funcții de conducere la nivelul blocului – inclusiv șefia Comisiei și a Consiliului European.