Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat întrevederile de astăzi de la Bruxelles, pe care le-a avut viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în urma cărora a fost dat start evaluării a legislației naționale cu cea a UE. Potrivit șefei statului, exercițiul pregătește scena pentru discuțiile de aderare.
„Astăzi, la Bruxelles, Moldova a început procesul de screening pentru a evalua cât de bine se aliniază legile noastre la standardele UE. Acest exercițiu pregătește scena pentru discuțiile de aderare, marcând un pas crucial în călătoria noastră către eventuala aderare la UE. Aștept cu nerăbdare progresul care urmează”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de X.
Amintim că delegația țării noastre la Bruxelles a dat startul procesului de evaluare a legislației naționale cu cea a UE. Echipa guvernamentală de la Chișinău a cunoscut reprezentanții Comisiei Europene, cu care se va lucra pe parcursul procesului de negocieri.
„Scopul reuniunii a fost detalierea următorilor pași, urmare a Deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova - și anume lansarea așa-numitului proces de “screening”, care presupune, în practică, evaluarea conformității legislației naționale, capitol cu capitol, cu acquis-ul comunitar. De asemenea, am convenit calendarul și detaliile procedurale ale acestei etape complexe din parcursul nostru european”, a anunțat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.
Cristina Gherasimov a avut o discuție și cu Gert-Jan Koopman, șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, cu care a abordat următorii pași în procesul nostru de aderare la UE.
„Am informat despre ultimele evoluții în realizarea celor trei condiționalități rămase conform raportului Comisiei Europene din noiembrie 2023. Am convenit asupra acțiunilor prioritare și calendarului de implementare, punând un accent deosebit pe continuarea reformelor în sistemul judiciar și în procesul de deoligarhizare. Am discutat și despre noile posibilități prin care putem valorifica instrumente de asistență și de expertiză la nivelul Comisiei Europene pentru a consolida capacitățile Biroului pentru integrare europeană, ale echipei de negociatori si ale experților din instituțiile naționale”, a punctat Gherasimov.
Cristina Gherasimov a depus jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană în data de 5 februarie. Aceasta este și negociator-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în procesul de aderare. Odată cu instituirea funcției de vicepremier pentru integrare europeană, în Guvernul Recean apare un fotoliu nou. Săptămâna trecută opoziția a reproșat guvernării că umflă nejustificat aparatul birocratic și că niciodată nu a mai fost ca să avem cinci vicepremieri.
Cristina Gherasimov a ajuns să conducă Biroul de Integrare Europeană, după o experiență de consilier politic la Președinție și secretar de stat la Externe. Guvernul a separat în două Ministerul de Externe și Integrării Europene, după demisia ministrului Nicu Popescu. Acesta spune că pleacă din motive personale, dar rămâne aproape de guvernare în procesul eurointegrării.