Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

Procesul de „screening” a legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene: Ce presupune și cât va dura

missing
08 februarie 2024, ora 15:43

Republica Moldova a dat start procesului de evaluarea a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. În cadrul reuniunii de miercuri, de la Bruxelles, cu echipa Comisiei Europene, condusă de către Gert-Jan Koopman, șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, a permis echipei guvernamentale din R. Moldova să facă cunoștință cu cei cu care va lucra pe parcursul procesului de negocieri.

Potrivit viceprim-ministrei pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, scopul reuniunii a fost detalierea următorilor pași, urmare a Deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova - și anume lansarea așa-numitului proces de „screening”.

                                       Examinarea acquis-ului. Ce presupune

„Screening-ul”, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europen, corpusul de legi ale UE aplicabile în UE, reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare. 

Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.

Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare.

Exercițiul permite țărilor candidate să se familiarizeze cu acquis-ul și obligațiile pe care le presupune acesta, întrucât țara candidată trebuie să poată implementa acquis-ul, și, prin urmare, contribuie la pregătirile lor pentru aderare.

În timpul negocierilor de aderare se poate efectua o examinare suplimentară dacă legislația UE a fost actualizată.

                                                Etapele exercițiului de „screening”

Potrivit directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, exercițiul de „screening” va include două etape: sesiunile explicative și sesiunile bilaterale. 

În cadrul sesiunilor explicative, Comisia Europeană va prezenta criteriile și prioritățile de armonizare a legislației europene pentru fiecare capitol de negocieri în parte, dar și va explica fiecare act juridic din acquis-ul UE, parte a capitolelor respective. 

După încheierea primei etape, la circa 2 luni de zile, vor urma sesiunile bilaterale, în cadrul cărora Republica Moldova va comunica despre stadiul de pregătire la nivel sectorial pentru adoptarea și implementarea legislației UE. 

Procesul de „screening” se va încheia cu publicarea a câte un raport de evaluare pentru fiecare cluster, care va puncta gradul de pregătire al Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare și va formula o serie de recomandări pentru autoritățile de la Chișinău.

                                                              Durata de evaluare 

„La ora actuală, procesul e gândit să se încheie până la finalul anului curent. În cadrul acestui proces sunt implicate toate cele 33 de grupuri de lucru, formate din echipele de la ministere și agenții relevante. După ce procesul este încheiat - se va da startul procesului de negocieri. Estimarea optimistă a acestui proces ar fi de opt luni. 

Ulterior, urmează discuțiile pe fiecare capitol în parte și lucru asupra reformelor”, a menționat pentru TV8 Mihai Mogîldea.

Expertul a menționat că în luna octombrie a acestui an urmează să fie publicat raportul Comisiei Europene, care conține o evaluare a tuturor capitolelor, în baza căruia va fi luată decizia privind începerea propriu-zisă a negocierilor.

„În momentul începerii negocierilor se ia în calcul fiecare capitol. După încheierea procesului de screening va exista o agendă, o foaie de parcurs. Sunt acte legislative, directive și regulamente care trebuie adoptate de Parlament, Guvern. Din păcate sunt domenii în care gradul R. Moldova de armonizare cu cel al UE este unul destul de redus. Acest fapt e menționat în raportul Comisiei Europene publicat anul trecut.

Mai exact, după procesul de screening se trece la fiecare domeniu în parte, iar în funcție de gradul de pregătire a R. Moldova, procesul de negocieri ar putea dura mai mult sau mai puțin anume pe acel capitol.

(....) Miza screening-ului e ca toți funcționarii din ministere să înțeleagă care e volumul lor lucru și cat au de muncit în următorii ani pentru parcurge aceste acte legislative care trebuiesc adoptate”, a precizat pentru TV8 Mihai Mogîldea.

În această perioadă, șefii și membrii grupurilor de lucru pe cele 35 de capitole care urmează să fie negociate cu Uniunea Europeană vor întreprinde mai multe vizite la Bruxelles, pentru a se consulta cu experții europeni. 

Mai exact, cele 35 de capitole sunt: Libera circulație a mărfurilor, Libera circulație a lucrătorilor, Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, Libera circulație a capitalurilor, Achiziții publice, Dreptul societăților comerciale, Dreptul proprietății intelectuale,Politica în domeniul concurenței, Servicii financiare, Societatea informațională și mass-media, Agricultură și dezvoltare rurală, Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară,Pescuitul, Politica în domeniul transporturilor, Energie, Impozitare, Politica economică și monetară, Statistici, Politica socială și ocuparea forței de muncă, Întreprinderi și politica industrială, Rețele transeuropene, Politica regională, Sistemul judiciar și drepturile fundamentale, Justiție, libertate și securitate, Știință și cercetare, Educație și cultură, Mediu, Protecția consumatorilor și a sănătății, Uniunea vamală, Relații externe, Politica externă, de securitate și apărare, Controlul financiar, Dispoziții financiare și bugetare, Instituții, Alte subiecte.

Potrivit experților, negocierile privind elementele fundamentale se deschid primele și se încheie ultimele; progresele înregistrate în cadrul grupului de elemente fundamentale vor determina ritmul general al negocierilor.

                               Drumul R. Moldova spre Uniunea Europeană

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. 

Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. 

                                                 Raportul Comisiei Europene

La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind Republica Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.

În raport a fost indicat că R. Moldova trebuie să continue să-și crească capacitatea de a implementa reformele și de a oferi servicii publice de bună calitate la toate nivelurile. „Durata procedurilor, ratele scăzute de înlăturare și numărul mare de cauze restante afectează negativ eficiența sistemului judiciar”. CE menționează că nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor de corupție de nivel amplu.

Referitor la drepturile fundamentale ale omului este menționat că situația și condițiile de detenție din închisori depășesc capacitatea prevăzută și trebuie îmbunătățite. „Problemele de supraaglomerare, accesul inadecvat la tratament medical și lipsa de raportare sau investigare a potențialelor tratamente rele și violență rămân în mare parte neabordate”, se arată în raport.

Totodată, este menționat că investițiile în cercetare și dezvoltare rămân scăzute în ciuda strategiei Guvernului de a le crește. 

Mai mult, este menționat că infrastructura fizică a Moldovei rămâne subdezvoltată, iar stocul de investiții străine directe este, de asemenea, scăzut, „reflectând slăbiciunile mediului de afaceri și problemele continue cu corupția și protecția drepturilor de proprietate”.

Mai este indicat că digitalizarea rămâne în urmă: puțin peste două treimi din gospodării sunt conectate la internet și doar 40% din serviciile guvernamentale pentru afaceri sunt disponibile online. 

                         Decizia Consiliului Europeană la Summitul din decembrie 

În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.

Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.

De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției. 

În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.

Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar. 

Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Eveniment electoral mascat în slujbă de pace? Preoți și politicieni, prezenți la Memorialul Eternitate

missing
05 octombrie 2024, ora 22:00

Eveniment electoral mascat într-o slujbă de pace. Astăzi, un grup de preoţi și politicieni s-a adunat la Memorialul Eternitate, unde a fost oficiată, din spusele lor, o rugăciune pentru pace. Deși inițial nimic nu dădea de înțeles despre implicarea politicului, la final, pe scenă au urcat mai mulți preoţi în frunte cu episcopul Marchel, dar și fostul preşedinte, Vladimir Voronin. Așa că discursurile electorale au curs gârlă. Ulterior și-a făcut apariţia și candidata independentă, Victoria Furtună, despre care presa a scris că ar fi omul fugarului llan Șor.

Deși aparent ar fi fost o slujbă de pomenire obișnuită, aceasta a continuat cu declaraţii de pe o scenă improvizată. Așa că discursurile electorale au curs gârlă, fiind pomeniți doi candidați.

„Îndrăznețe, uneia femei care s-a răsculat întru păstrarea valorilor noastre, femeie slabă la vedere, dar cu suflet mare. O am în vedere pe Victoria Furtună. Stimată doamnă. dacă ești printre noi, te poți bucura de stima şi respectul nostru. Să vă ajute Dumnezeu si la mai mult și la mai mare. Salutare aduc și domnului Vasile Tarlev, l-am văzut în biserică, nu știu dacă este printre noi”.

Ulterior, pe scenă și-a făcut apariția și candidata independentă, Victoria Furtună. Deși în presă au apărut mai multe filmulețe și înregistrări audio în care simpatizanții fugarului Șor le dau indicații activiştilor din subordine să o voteze pe Furtună, întrebată despre asta, ea a răspuns.

„- Sunt candidată independentă - Cum comentați prezența dumneavoastră la acest eveniment? - Ca orice creștin am venit să mă rog bunului Dumnezeu pentru face. - Aţi venit ca simplu creștin sau drept candidată la prezidențiale? - Ca simplu creștin, chiar nu este vizibil asta?”.

La eveniment a fost prezent și comunistul Vladimir Voronin, colegii cărora au protestat, anterior, alături de deputaţii și susţinătorii fugarului Ilan Sor, condamnat la 15 ani de închisoare în furtul miliardului. 

Nu am reușit să discutăm cu episcopul Marchel, acuzat de autorități de implicare în politică și că ar susţine oamenii lui Şor. După eveniment, acesta a plecat glonț.

În cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, șeful IGP a declarat că va prezenta Comisiei Electorale Centrale (CEC) dovezi despre cel puţin trei candidați la prezidențiale, care ar fi vizați în schema de corupere a alegătorilor orchestrată de fugarul lIan Șor. 

Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, CEC va decide ulterior soarta acestora, existând posibilitatea excluderii lor din competiția electorală. Cernăuţeanu nu a dezvăluit si numele lor. Șeful poliției a mai spus că preoții care fac agitație electorală pot fi pedepsiți contravenţional. 

Pe 20 octombrie, moldovenii vor alege din 11 candidați:

  1. Alexandr Stoianoglo - desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu - PAS;
  3. Renato Usatîi - Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev - „Partidul Pentru Viitorul Moldovei”;
  5. Irina Vlah - independent;
  6. Ion Chicu - PDCM;
  7. Andrei Năstase - independent;
  8. Octavian Țîcu - Blocul Electoral „Împreună”;
  9. Victoria Furtună - independent;
  10. Tudor Ulianovschi - independent;
  11. Natalia Morari - independent.
/VIDEO/ Cel puțin 3 candidați ar putea fi excluși din cursa prezidențială. Cernăuțeanu: Vom furniza informații CEC-ului
/VIDEO/ Șor mizează pe Furtună la prezidențiale? Fosta procuroare nu neagă legătura cu fugarul penal

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.