/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă

Procesul de „screening” a legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene: Ce presupune și cât va dura

missing
08 februarie 2024, ora 15:43

Republica Moldova a dat start procesului de evaluarea a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. În cadrul reuniunii de miercuri, de la Bruxelles, cu echipa Comisiei Europene, condusă de către Gert-Jan Koopman, șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, a permis echipei guvernamentale din R. Moldova să facă cunoștință cu cei cu care va lucra pe parcursul procesului de negocieri.

Potrivit viceprim-ministrei pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, scopul reuniunii a fost detalierea următorilor pași, urmare a Deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova - și anume lansarea așa-numitului proces de „screening”.

                                       Examinarea acquis-ului. Ce presupune

„Screening-ul”, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europen, corpusul de legi ale UE aplicabile în UE, reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare. 

Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.

Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare.

Exercițiul permite țărilor candidate să se familiarizeze cu acquis-ul și obligațiile pe care le presupune acesta, întrucât țara candidată trebuie să poată implementa acquis-ul, și, prin urmare, contribuie la pregătirile lor pentru aderare.

În timpul negocierilor de aderare se poate efectua o examinare suplimentară dacă legislația UE a fost actualizată.

                                                Etapele exercițiului de „screening”

Potrivit directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, exercițiul de „screening” va include două etape: sesiunile explicative și sesiunile bilaterale. 

În cadrul sesiunilor explicative, Comisia Europeană va prezenta criteriile și prioritățile de armonizare a legislației europene pentru fiecare capitol de negocieri în parte, dar și va explica fiecare act juridic din acquis-ul UE, parte a capitolelor respective. 

După încheierea primei etape, la circa 2 luni de zile, vor urma sesiunile bilaterale, în cadrul cărora Republica Moldova va comunica despre stadiul de pregătire la nivel sectorial pentru adoptarea și implementarea legislației UE. 

Procesul de „screening” se va încheia cu publicarea a câte un raport de evaluare pentru fiecare cluster, care va puncta gradul de pregătire al Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare și va formula o serie de recomandări pentru autoritățile de la Chișinău.

                                                              Durata de evaluare 

„La ora actuală, procesul e gândit să se încheie până la finalul anului curent. În cadrul acestui proces sunt implicate toate cele 33 de grupuri de lucru, formate din echipele de la ministere și agenții relevante. După ce procesul este încheiat - se va da startul procesului de negocieri. Estimarea optimistă a acestui proces ar fi de opt luni. 

Ulterior, urmează discuțiile pe fiecare capitol în parte și lucru asupra reformelor”, a menționat pentru TV8 Mihai Mogîldea.

Expertul a menționat că în luna octombrie a acestui an urmează să fie publicat raportul Comisiei Europene, care conține o evaluare a tuturor capitolelor, în baza căruia va fi luată decizia privind începerea propriu-zisă a negocierilor.

„În momentul începerii negocierilor se ia în calcul fiecare capitol. După încheierea procesului de screening va exista o agendă, o foaie de parcurs. Sunt acte legislative, directive și regulamente care trebuie adoptate de Parlament, Guvern. Din păcate sunt domenii în care gradul R. Moldova de armonizare cu cel al UE este unul destul de redus. Acest fapt e menționat în raportul Comisiei Europene publicat anul trecut.

Mai exact, după procesul de screening se trece la fiecare domeniu în parte, iar în funcție de gradul de pregătire a R. Moldova, procesul de negocieri ar putea dura mai mult sau mai puțin anume pe acel capitol.

(....) Miza screening-ului e ca toți funcționarii din ministere să înțeleagă care e volumul lor lucru și cat au de muncit în următorii ani pentru parcurge aceste acte legislative care trebuiesc adoptate”, a precizat pentru TV8 Mihai Mogîldea.

În această perioadă, șefii și membrii grupurilor de lucru pe cele 35 de capitole care urmează să fie negociate cu Uniunea Europeană vor întreprinde mai multe vizite la Bruxelles, pentru a se consulta cu experții europeni. 

Mai exact, cele 35 de capitole sunt: Libera circulație a mărfurilor, Libera circulație a lucrătorilor, Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, Libera circulație a capitalurilor, Achiziții publice, Dreptul societăților comerciale, Dreptul proprietății intelectuale,Politica în domeniul concurenței, Servicii financiare, Societatea informațională și mass-media, Agricultură și dezvoltare rurală, Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară,Pescuitul, Politica în domeniul transporturilor, Energie, Impozitare, Politica economică și monetară, Statistici, Politica socială și ocuparea forței de muncă, Întreprinderi și politica industrială, Rețele transeuropene, Politica regională, Sistemul judiciar și drepturile fundamentale, Justiție, libertate și securitate, Știință și cercetare, Educație și cultură, Mediu, Protecția consumatorilor și a sănătății, Uniunea vamală, Relații externe, Politica externă, de securitate și apărare, Controlul financiar, Dispoziții financiare și bugetare, Instituții, Alte subiecte.

Potrivit experților, negocierile privind elementele fundamentale se deschid primele și se încheie ultimele; progresele înregistrate în cadrul grupului de elemente fundamentale vor determina ritmul general al negocierilor.

                               Drumul R. Moldova spre Uniunea Europeană

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. 

Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. 

                                                 Raportul Comisiei Europene

La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind Republica Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.

În raport a fost indicat că R. Moldova trebuie să continue să-și crească capacitatea de a implementa reformele și de a oferi servicii publice de bună calitate la toate nivelurile. „Durata procedurilor, ratele scăzute de înlăturare și numărul mare de cauze restante afectează negativ eficiența sistemului judiciar”. CE menționează că nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor de corupție de nivel amplu.

Referitor la drepturile fundamentale ale omului este menționat că situația și condițiile de detenție din închisori depășesc capacitatea prevăzută și trebuie îmbunătățite. „Problemele de supraaglomerare, accesul inadecvat la tratament medical și lipsa de raportare sau investigare a potențialelor tratamente rele și violență rămân în mare parte neabordate”, se arată în raport.

Totodată, este menționat că investițiile în cercetare și dezvoltare rămân scăzute în ciuda strategiei Guvernului de a le crește. 

Mai mult, este menționat că infrastructura fizică a Moldovei rămâne subdezvoltată, iar stocul de investiții străine directe este, de asemenea, scăzut, „reflectând slăbiciunile mediului de afaceri și problemele continue cu corupția și protecția drepturilor de proprietate”.

Mai este indicat că digitalizarea rămâne în urmă: puțin peste două treimi din gospodării sunt conectate la internet și doar 40% din serviciile guvernamentale pentru afaceri sunt disponibile online. 

                         Decizia Consiliului Europeană la Summitul din decembrie 

În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.

Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.

De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției. 

În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.

Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar. 

Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.

Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.

/VIDEO/ Mândria satului Scoreni: Lucrările celui mai mare butoi din lume sunt pe ultima sută de metri
/VIDEO/ Mândria satului Scoreni: Lucrările celui mai mare butoi din lume sunt pe ultima sută de metri
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”

/VIDEO/ Votul prin poștă ar putea fi extins: Guvernarea vrea să-i introducă și în țările scandinave

missing
12 aprilie 2024, ora 19:55

Guvernarea vrea să extindă numărul țărilor în care moldovenii vor avea posibilitatea să voteze prin corespondență la prezidențialele și referendumul din toamnă. Pe lângă SUA și Canada, deputații PAS vor să completeze lista cu Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

Amendamanetul privind completarea listei cu țările în care se va putea vota prin poștă a apărut pe ordinea de zi a Parlamentului de astăzi pentru a fi aprobat în a doua lectură. Până în prezent pe seama proiectului au fost organizate o serie de dezbateri publice la care a participat opoziția, dar și experți sau societatea civila. Opoziția a criticat dur documentul spunând ca țara noastră nu este pregatită pentru a asigura implementarea acestuia și nici a asigura securitatea votului. Totodată opoziția a spus că prin votul prin corespondență s-ar putea încerca fraudarea votului. PAS a dezmințit însă aceste acuzații. 

În prezent, votul prin poștă este implementat în 53 de state, inclusiv 13 din Uniunea Europeană.

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram