Republica Moldova a semnat acordul de aderare la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor, pregătirii și răspunsului la ele. Acordul a fost semnat vineri, 29 septembrie, de Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne, și Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor.
Mecanismul de Protecție Civilă al UE este o inițiativă europeană de solidaritate menită să sprijine țările în situații de criză și dezastru.
Odată cu aderarea oficială la Mecanism, Republica Moldova va putea, de asemenea, să ofere asistență și solidaritate altor țări aflate în dificultate prin intermediul acestui mijloc, asigurând un răspuns european rapid și bine coordonat, fiindu-i totodată restituite costurile suportate.
„Astăzi la Chișinău este eveniment cu adevărat istoric. R. Moldova a devenit membru al Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Acest Mecanism va oferi R. Moldova mai mult suport din partea UE.
Vom fi mai protejați și rezilienți în fața dezastrelor. Acest mecanism vine direct în beneficiul și sprijinul cetățenilor R. Moldova. Astăzi Moldova este cu un pas mai aproape de UE”, a menționat Efros.
Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor a menționat că astăzi este o zi importantă atât pentru R. Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană.
„Acest acord este un beneficiu pentru toată lumea. Moldova devine un membru cu drepturi depline al acestui mecanism și concomitent va deveni mai puternică mulțumită contribuției UE.
Devenind membru al acestui Mecanism, Moldova va fi capabilă să obțină sprijin, coordonare și finanțare în orice situație”, a afirmat Janez Lenarčič.
Acordul pentru aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE va intra pe deplin în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Republica Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față strămutărilor pe scară largă declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
La 28 aprilie 2023, Comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a prezentat Republicii Moldova foaia de parcurs pentru aderarea la Mecanism.
Începând din 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de peste 650 de ori în interiorul și în afara UE. Printre cazurile recente de activare s-au numărat: cutremurul din Turcia și Siria (2023); războiul Rusiei împotriva Ucrainei (2022-2023); situația de urgență sanitară provocată de COVID-19 (2020-2022); incendiile forestiere din Europa (2021-2022); repatrierile din Afganistan (2021).