/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Război în Israel, ziua 114: Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii

missing
28 ianuarie 2024, ora 10:40

Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas ar fi putut să-și dedice banii și timpul construcției unui viitor pentru poporul său, iar nu a unei fortărețe pentru sine. Încă de când Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, vocile critice îl acuză că a izolat prin blocadă și a sărăcit teritoriul – transformându-l, afirmă ei, într-o „închisoare în aer liber”.

UPDATE Acuzația că Gaza este „închisoare în aer liber”, absurdă. Această acuzație a fost de la bun început absurdă. Fâșia Gaza are graniță cu Egiptul. Locuitorii ei au fost tratați adesea de cancer și alte boli letale în spitalele israeliene. Israelul a aprovizionat Fâșia cu grosul electricității ei și alte bunuri esențiale, chiar și după ce Hamas a venit la putere în 2007. Acum, când trupele israeliene scot la iveală tot mai mult din imensul oraș subteran de sub Fâșie, falsitatea acelei acuzații a devenit chiar și mai evidentă.

UPDATE Tunelurile din Gaza, 5.700 de intrări. Israelul mai estimează că sunt 5.700 de intrări în rețeaua de tuneluri – unele ascunse în casele unor civili, altele direct sub spitalul principal din Gaza City, despre care și serviciile secrete americane au spus că a fost folosit în calitate de comandament al Hamas. Undeva în interiorul acestui labirint sunt sechestrați nenumărați ostatici israelieni, inclusiv un bebeluș de 1 an, ținuți fără aer proaspăt, fără să vadă soarele, fără medicamente și hrană adecvată, fără vizite de la Crucea Roșie. Toate acestea ar trebui să restructureze în mod radical modul în care gândește lumea despre ce a făcut Hamas în Fâșia Gaza – ce i-a făcut Hamas Fâșiei Gaza.

UPDATE Atrocitatea comisă de Hamas contra propriului popor Imaginați-vă oricare alt guvern făcându-i același lucru propriului popor – de exemplu guvernul american amplasând centrul de comandă NORAD chiar sub piața principală din New York – pentru a vă putea face o idee despre atrocitatea pe care Hamas a comis-o împotriva propriului popor. Dar nu e singura atrocitate. Cât a costat oare construcția acestor tuneluri? Cât beton, cât oțel și câtă electricitate a luat Hamas de la civili pentru a le construi? Câte milioane de ore de muncă au fost dedicate acestui efort? Cât a costat fabricarea arsenalului de mii de rachete, care încă mai e folosit și acum la bombardarea Israelului? Câți oameni de rând din Fâșie au fost recrutați pentru munca ingrată de a da cu cazmaua adânc în subteran – și câți dintre ei au murit astfel muncind? 

UPDATE Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii?. „Unele materiale folosite la construcția tunelurilor proveneau din ajutoarele remise special pentru proiecte de dezvoltare de către organizații internaționale umanitare din Gaza ori fuseseră achiziționate de pe piața liberă, odată ce Israelul a început să permită unele importuri în Gaza, din 2010”, mai preciza ziarul. Cu alte cuvinte, Hamas a furat de la donatorii străini, a furat de-a lungul anilor probabil miliarde de dolari din PIB-ul Fâșiei Gaza, a redirecționat munca de la scopuri productive la scopuri distructive – totul pentru a-și hrăni mașinăria de război.

UPDATE Intrările în tunelurile din Gaza, în case private. Tunelurile ne ajută totodată să explicăm și gradul de distrugere provocată de Israel în Gaza de la începutul războiului. Dacă Hamas își ascunde grosul luptătorilor și muniției în tuneluri, Israelul e nevoit să caute, să găsească și să distrugă acele tuneluri. Dacă Hamas și-a construit intrările în respectivele tuneluri în case private, spitale și școli, atunci toate aceste clădiri devin ținte militare.

UPDATE Hamas poartă vina pentru fiecare viață pierdută în Gaza. În caz contrar, realitatea tragică a acestui război e că va fi catastrofal pentru Fâșia Gaza – nu pentru că Israelul o vrea, ci pentru că Hamas și-a petrecut ani și ani depunând cu cinism eforturi pentru a crea prezenta situație. Hamas ar fi putut evita această tragedie dacă ar fi transformat Fâșia într-o enclavă a păcii, iar nu într-una a terorii. Ar fi putut s-o evite dacă înainte de 7 octombrie n-ar fi început alte patru runde de război contra Israelului.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
/VIDEO/ Ana-Maria, însărcinată în 6 luni, în continuare de negăsit! Tânăra este căutată de zeci de voluntari și oameni ai legii
/VIDEO/ Ana-Maria, însărcinată în 6 luni, în continuare de negăsit! Tânăra este căutată de zeci de voluntari și oameni ai legii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 194: Erdogan: „Principalul vinovat de atacul Iranului în Israel este Netanyahu

17 aprilie 2024, ora 17:37

Israel se pregătește de un atac masiv împotriva Iranului, ca răspuns la bombardamentele de săptămâna trecută, însă, tensiunile din Orient se adâncesc tot mai mult. Oficialii Iordaniei susțin că acest stat a fost „prins” la mijloc, în interceptarea rachetelor și vrea să evite orice conflict militar. Deși în ultimele zile, atenția a fost focusată pe atacul lansat de Iran, în Gaza, mor în continuare, zeci de oameni, refugiați. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, inclusiv șapte copii, iar peste 25 de persoane au fost rănite după o lovitură care a vizat marți tabăra de refugiați Al-Maghazi din centrul Gazei, potrivit oficialilor spitalului Al-Aqsa Martyrs, conform CNN.

UPDATE O ripostă a Israelului după atacul fără precedent de la 13 aprilie al Iranului în Israel, în urma distrugerii Consulatului Iranului la Damasc, atribuit Israelului, este ”un număr de echilibristică”, avertizează generalul David Petraeus, un fost director al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), reacţionând faţă de îngrijorări internaţionale faţă de schimburi de replici între Israel şi Iran, relatează BFMTV.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezminţit miercuri orice ”acuzaţie” de foamete în Fâşia Gaza şi a reiterat ”dreptul” Israelului de a se ”proteja”, în cadrul unor întâlniri cu miniştrii de Externe britanic David Cameron şi german Annalena Baerbock, la Ierusalim, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl atacă virulent pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe care-l consideră ”principalul vinovat” de atacul Iranului în Israel, relatează AFP.

UPDATE Şeful mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, va avea în acest sfârşit de săptămână o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în Turcia, a anunţat acestea din urmă miercuri, informează AFP.

UPDATE Iranul şi-a sărbătorit miercuri forţele armate cu parade cu ocazia Zilei Armatei Naţionale, pe fondul tensiunilor cu Israelul după ce Teheranul a atacat statul israelian sâmbătă noapte cu sute de rachete şi drone, informează EFE şi AFP. În toată ţara au avut loc defilări în capitalele de provincie şi la Teheran la care au participat trupe din forţele terestre, drone de diferite tipuri, tancuri şi rachete Fatah 360, Qader şi Qader cu rază scurtă şi medie de acţiune, printre altele. Prezent la tradiţionala defilare militară care s-a desfăşurat la o bază de la periferia Teheranului, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a lăudat încă o dată atacul de sâmbătă cu 300 de rachete şi drone împotriva Israelului, care s-a dorit a fi o răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie, atribuită Israelului.

UPDATE Statul Israel ar urma să primească suma de 60 de miliarde de dolari din partea SUA, pentru a face față agresiunilor militare. „Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate", printre care cele permiţând "finanţarea aliatului nostru israelian" şi de a "sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse", a menționat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, potrivit AFP.

UPDATE Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că se aşteaptă să ia măsuri "în zilele următoare", în timp ce şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar lucrează în acest sens. Israelul şi-a îndemnat aliaţii să sancţioneze programul de rachete al Teheranului. Sancţiunile Naţiunilor Unite privind acest program au expirat în octombrie. Aceste sancţiuni au fost legate de un acord mai amplu de limitare a programului nuclear iranian. Cu toate acestea, o serie de ţări, inclusiv SUA, UE şi Regatul Unit, au menţinut sancţiunile şi au adăugat altele noi.

UPDATE Un comitet al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a analizat o cerere a Autorităţii Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al ONU "nu a fost în măsură să facă o recomandare unanimă" cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit raportului comitetului consultat marţi de Reuters.

UPDATE La trei zile după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, tot mai mulți iranieni sunt îngrijorați de o escaladare a conflictului. Cu o economie deja precară și luptând să țină pasul cu costul ridicat al vieții, un război cu Israelul este ultimul lucru pe care și l-ar dori majoritatea iranienilor, relatează BBC.

UPDATE Mulți oameni se tem și de impactul pe care un război cu Israelul l-ar avea asupra economiei deja zdruncinate a Iranului. Astfel de temeri i-au făcut pe oameni să se aprovizioneze cu produse esențiale, cum ar fi alimente și combustibil. În fața benzinăriilor din Teheran s-au format cozi interminabile, iar supermarketurile au fost asaltate de clienți în ultimele zile, potrivit BBC. Cu rata oficială a inflației de puțin peste 40% și zeci de milioane de oameni care se luptă cu costul vieții, o confruntare militară cu Israelul este ultimul lucru pe care și l-ar dori majoritatea iranienilor.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram