/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

externe

Război în Israel, ziua 7: Atacuri noi, dezvăluiri Hamas și ordin de evacuare! General: „Acum e timpul pentru război”

13 octombrie 2023, ora 18:39

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme: https://shorturl.at/tvCR9. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului: https://israel.mfa.gov.md/. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Războiul din Orientul Mijlociu continuă. Israelul formează un guvern de urgență și un cabinet de război. În timp ce, singura centrală electrică din Gaza şi-a încetat funcționarea din lipsă de combustibil. Mii de oameni au murit în ambele tabere. Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în Israel, în timp ce Scholz anunţă interzicerea activităților mișcării palestiniene Hamas în Germania, notează Știripesurse. Totodată, și Roberta Metsola cu Ursula von der Leyen efectuează vizită o vizită în Israel pentru a exprima solidaritatea UE după ofensiva sângeroasă a Hamas. Rana conflictului dintre palestinieni și israelieni, a mutat atenția întregii planete de pe frontul din Ucraina, pe cel din Orientul Mijlociu. La câteva zile după ce a izbucnit conflictul dintre Hamas și Israel, Kremlinul a încercat să îl poziționeze pe președintele rus Vladimir Putin în rolul de mediator de pace. Analiștii avertizează însă că afirmațiile Rusiei nu ar trebui luate ca atare, pentru că un război prelungit în Israel și Fâșia Gaza l-ar avantaja mai mult pe Putin decât unul de scurtă durată, relatează Insider.

UPDATE Moldovenii din Israel, care solicită titlu de călătorie, vor fi scutiți de taxe consulare pe timp de război. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). 

UPDATE ​Israelul ar fi de acord cu crearea unor „zone securizate” pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu, transmite AFP.

UPDATE Un jurnalist BBC a izbucnit în lacrimi în timpul unei transmisiuni dintr-un spital din Gaza, spunând că a văzut lucruri pe care nu le va putea uita niciodată.

UPDATE Căile ferate israeliene nu oferă, de obicei, servicii de transport de pasageri  în Israle, în timpul Shabatului care durează 25 de ore, de vineri seara până sâmbătă seara. Practica aceasta este de lungă durată, după un acord între comunitatea ultraortodoxă și primul prim-ministru al Israelului, David Ben-Gurion. Situația se va schimba însă, pentru că trenurile și avioane vor fi puse în funcțiune și în aceste zile de sărbătoare, relatează BBC.

UPDATE Secretarul apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, a declarat vineri la Tel Aviv că sprijinul SUA pentru Israel este „de neclintit”. Lloyd Austin comparat gruparea palestiniană islamistă Hamas cu gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), potrivit Rador. Pentagonul este pregătit să desfăşoare mai mult ajutor militar pentru Israel, în timp ce forţele israeliene se pregătesc pentru o probabilă invazie în Fâşia Gaza.

UPDATE Cu principiul fundamental care statuează că „civilii nu trebuie să reprezinte ținte” ale atacurilor, legea umanitară internațională impune regulile pe care combatanții unui război sunt obligați să le respecte, norme aplicabile și în cazul conflictului armat dintre Israel și Fâșia Gaza, potrivit unei analize The Guardian.

UPDATE Israelul relaxează regulile de import pentru a accelera intrarea mărfurilor necesare pe timp de război, notează Money. Astfel, importatorii vor fi scutiţi de prezentarea unui certificat de conformitate cu standardele, la care sunt obligaţi în mod obişnuit şi care permite de obicei ieşirea autorizată a unui transport de sub supraveghere vamală.

UPDATE Din data de 7 octombrie până în prezent, 516 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 253 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Totodată, un funcționar consular a fost detașat în Egipt să ofere asistență cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

UPDATE Lior Raz, actorul şi unul dintre cei doi creatori ai serialului de succes „Fauda” de pe Netflix, s-a alăturat luptei împotriva Hamas, scrie The Hollywood Reporter, citat de News.ro.

UPDATE Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a îndemnat vineri Israelul să ridice "imediat" blocada asupra Fâşiei Gaza, afirmând că "pedepsirea colectivă" a civililor pentru atrocităţile teroriste ale Hamas echivalează cu o crimă de război, relatează CNN, conform news.ro. Blocada impusă de Israel asupra acestui teritoriu dens populat "a aruncat Fâşia Gaza în întuneric şi va exacerba o catastrofă umanitară în curs de desfăşurare", a afirmat Amnesty într-un comunicat. "Pedeapsa colectivă a populaţiei civile din Gaza echivalează cu o crimă de război - este crudă şi inumană", a mai spus organizaţia.

UPDATE Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni din Orientul Mijlociu (UNWRA) a avertizat vineri asupra situației umanitare dezastruoase din Gaza, după ce Israelul a ordonat ca populația din nordul enclavei să fie evacuată spre sud. Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că "Gaza se transformă rapid într-o gaură de iad, aflată în pragul colapsului", scrie Digi24. Între timp, piloții militari ai Israelului aruncă din avioane hârtii în care îndeamnă locuitorii să părăsească imediat Fâșia Gaza.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, i-a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, să respecte normele internaționale în riposta la atacurile comise de grupurile islamiste din Fâșia Gaza, afirmă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, notează Gândul.

UPDATE Proprietarii palestinieni ai unei pizzerii din orașul Huwara, Cisiordania, au creat o reclamă, pe care au postat-o pe Facebook, în care au folosit fotografia unei senioare care a fost răpită de teroriștii Hamas. Armata israeliană a distrus localul cu buldozere, scrie Walla, portal de știri în limba ebraică, notează Libertatea.

UPDATE Înotătorul Eden Nimri, fotbalistul Lior Asulin şi jucătorul de lacrosse Mor Cohen au fost ucişi de la începutul războiului dintre gruparea teroristă Hamas şi Israel, informează insidethegames, potrivit Mediafax.

UPDATE Terorismul „nu trebuie să aibă câştig de cauză” nici în Ucraina, nici în Israel, a declarat vineri premierul britanic Rishi Sunak, la summitul Forţei expediţionare comune, care are loc pe insula suedeză Gotland, relatează dpa conform Agerpres.

UPDATE Cu o capacitate de 2.000 de paturi, Israelul a pregătit în nordul țării cel mai mare spital subteran. Unitatea medicală organizată într-o parcare subterană va fi folosită pentru militarii răniți în război, dar și pentru civilii care devin victime ale rachetelor și atacurilor teroriste, notează Digi24.

UPDATE Hugh Lovatt, expert în Orientul Mijlociu, Israel și Palestina la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a analizat atmosfera de tensiune în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, într-un interviu La Razon, conform Rador. Specialistul susține că războiul va dura, probabil, săptămâni și va exista un număr imens de morți.

UPDATE Cu doar câteva minute înainte ca rugăciunile să înceapă vineri la Ierusalim, la moscheea Al-Aqsa, o echipă CNN aflată la fața locului a auzit mai multe lovituri puternice, probabil provocate de grenade paralizante, informează Rador Radio România.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al ONU de la Geneva, Orlando Gomez, a declarat că înalţi oficiali ai Naţiunilor Unite şi în special coordonatoarea umanitară din regiune, Lynn Hastings, depun eforturi pentru a convinge autorităţile israeliene să dea înapoi, pentru "a evita transformarea a ceva care este deja o tragedie într-o situaţie catastrofală", transmite EFE, scrie Antena3.

UPDATE Puternica grupare susținută de Iran, Hezbollah, a declarat că este "pregătită" și că va "contribui" la confruntările împotriva Israelului, informează Sky News.

UPDATE Liderul organizaţiei paramilitare Hezbollah a discutat cu ministrul de externe al Iranului, aflat în vizită în Liban, despre „poziţiile ce trebuie adoptate” pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, a anunţat vineri formaţiunea pro-iraniană, informează AFP, potrivit Agerpres. Ministrul de externe de la Teheran amenință Israelul cu „un nou front” în funcție de acțiunile armatei israeliene în Gaza, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat vineri că un asalt terestru israelian asupra Fâşiei Gaza ar duce la "pierderi printre civili (palestinieni) absolut inacceptabile", informează AFP."Esenţial este acum să fie oprită vărsarea de sânge", a spus Vladimir Putin, susţinând că Rusia este "gata să conlucreze cu partenerii constructivi".Comentând cu privire la posibilitatea unei manevre terestre în acest teritoriu foarte dens populat, Vladimir Putin a afirmat că "utilizarea de echipament (militar) greu în zone rezidenţiale este o treabă complicată, cu consecinţe grave".

UPDATE Cel puțin 13 ostatici israelieni și străini reținuți în nordul Fâșiei Gaza au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri aripa armată a Hamas, citată de agenția AFP. „Treisprezece prizonieri… inclusiv străini” au fost uciși în cinci locații vizate de avioanele de luptă israeliene, au precizat Brigăzile Ezzedine al-Qassam într-un comunicat. La începutul acestei săptămâni, Brigăzile Qassam au amenințat că vor executa prizonierii israelieni dacă Israelul va continua să bombardeze și să ucidă civili în Gaza, notează G4media.

UPDATE Sute de iordanieni forțează trecerea graniței în Israel. Ciocniri violente au loc între politia iordaniană și protestatarii care vor să meargă ca voluntari să lupte alături de Hamas împotriva trupelor israeliene. De asemenea, iordanienii cer autorităților de la Amman ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul, scrie Știripesurse.

UPDATE Mii de irakieni se adună la Bagdad în sprijinul palestinienilor din Gaza. „Acest miting are scopul de a condamna ceea ce se întâmplă în Palestina ocupată, vărsarea de sânge și încălcarea drepturilor”, a declarat Abu Kayan, unul dintre organizatori, pentru agenția de presă AFP.

UPDATE În continuarea vizitei sale în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit vineri cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. În timpul discuţiilor, Blinken a subliniat: „Hamas nu reprezintă dreptul poporului palestinian la demnitate şi autodeterminare”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat, Matt Miller. De asemenea, Blinken şi Regele Abdullah au discutat despre atacul grupării Hamas asupra Israelului şi despre eforturile întreprinse de atunci pentru a „garanta eliberarea tuturor ostaticilor şi a preveni extinderea conflictului”, a spus Miller. Blinken şi Regele Abdullah au discutat şi despre „căi de gestionare a necesităţilor umanitare ale civililor din Gaza, în timp ce Israelul desfăşoară operaţiuni legitime de securitate, pentru a se apăra de terorism”, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că Blinken şi-a exprimat aprecierea faţă de „rolul special al Iordaniei în Ierusalim şi ca forţă de stabilitate în regiune”, notează Rador.

UPDATE Forţele de Apărare ale Israelului au afirmat că vor face o anchetă privind folosirea de către Hamas a unor tabere de antrenament din Gaza, după ce CNN a dezvăluit locaţia acestora, potrivit purtătorului de cuvânt lt. col Jonathan Conricus, potrivit Știripesurse.

UPDATE Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că a lansat vineri 150 de rachete spre sudul Israelului, majoritatea spre orașul Ashkelon, conform BBC. Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au explicat că atacul vine „ca răspuns la deplasarea și țintirea civililor” din Gaza de către Israel. O echipă BBC de la sol a văzut un impact, deși majoritatear rachetelor au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriene ale Israelului. Orașul Ashkelon, precum și Ashdod dar și Tel Avivul au mai fost vizate de "tiruri puternice cu rachete" în această săptămână. Un spital din Ashkelon a fost chiar lovit miercuri de o rachetă lansată din Fâşia Gaza, notează Știripesurse. 

UPDATE Premier League a emis joi un comunicat cu privire la războiul dintre Israel și Hamas și a confirmat că va exista un moment de reculegere la reluarea meciurilor după pauza internațională din octombrie, scrie Știripesurse.

UPDATE Evacuarea persoanelor grav bolnave din nordul Fâşiei Gaza echivalează cu o "condamnare la moarte", a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie Mediafax.

UPDATE Ursula von der Leyen și Roberta Metsola au ajuns în Israel. Cele două lidere europene vizitează Israelul pentru a exprima solidaritatea UE după ofensiva sângeroasă a Hamas. „Înapoi în Israel. Suntem aici cu un mesaj de solidaritate după cel mai grav atac terorist pe care #Israel l-a îndurat în ultimele generații. Teroarea nu va învinge. Modul în care răspundem contează. Putem – trebuie – să oprim Hamas. Și să facem tot ce putem pentru a atenua consecințele umanitare”, a scris președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pe X. Cei doi lideri îşi vor „exprima solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste Hamas şi se vor întâlni cu liderii israelieni”, au anunţat Comisia şi Parlamentul într-un comunicat, precizând că „programul vizitei va fi anunţat ulterior”, notează G4media.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat oficial, vineri, decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, care locuiau în Israel, notează Gândul.

UPDATE Acum este „timpul pentru război”, a declarat șeful armatei israeliene, în timp ce Tsahal a continuat joi să desfășoare tancuri în apropierea Fâșiei Gaza, în vederea pregătirii unei operațiuni terestre de amploare pentru „eradicarea” Hamas, care controlează enclava palestiniană dens populată, transmite agenția Reuters. În prima sa declaraţie de la izbucnirea războiului de sâmbătă, şeful de stat major al IDF, generalul Herzl Halevi, a spus că „IDF este responsabil pentru securitatea statului şi a cetățenilor săi, iar sâmbătă dimineaţa, în comunităţile de graniţă cu Gaza, nu am îndeplinit această responsabilitate. Vom învăța, vom investiga, dar acum este timpul pentru război”.

UPDATE Biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat vineri dimineaţa că peste 400.000 de persoane şi-au părăsit casele în Fâşia Gaza şi 23 de lucrători umanitari au fost ucişi de la începutul loviturilor de represalii israeliene ca răspuns la incursiunea mortală a Hamas în Israel, relatează Reuters. Agenţia a lansat un apel umanitar, spunând că are nevoie de 294 de milioane de dolari pentru a ajuta aproximativ 1,3 milioane de persoane din Gaza şi Cisiordania. Aproape jumătate din sumă este necesară pentru ajutor alimentar, deoarece proviziile s-au epuizat, notează Money.

UPDATE Israelul spune că lovește părți dintr-un labirint secret de tuneluri construite sub Fâșia Gaza de Hamas, în timp ce își continuă „atacul complet” de după lovitura transfrontalieră fără precedent a grupării militante islamiste palestiniene, transmite BBC.

UPDATE De la invazia Moscovei în Ucraina, Israelul a devenit noua casă a mii de ruși care încearcă să scape de persecuția politică, criza economică sau să nu fie trimiși să lupte în război, notează The Moscow Times. În prezent, mai mult de 1,3 milioane de evrei vorbitori de limbă rusă, majoritatea din Rusia și Ucraina, trăiesc în Israel, care are puțin peste 9 milioane de locuitori. Emigrația a avut loc în valuri. Sute de mii de oameni au părăsit Uniunea Sovietică pentru Israel la sfârșitul anilor 80. Acest proces a încetinit în anii 2000 și apoi s-a accelerat din nou după 2010, când a avut loc așa-numitul „valul lui Putin", când a crescut represiunea în Rusia, notează HotNews.

UPDATE Încă 127 de români au revenit în ţară din Israel, joi şi în noaptea de joi spre vineri anunţă Ministerul Afacerilor Externe de la București.

UPDATE O româncă din Fâșia Gaza, Elena Halalul, a declarat vineri la Antena 3 că nu are cum să plece din zonă, că nu a primit ajutor de la autoritățile române și că în zonă sunt mai mulți cetățeni români.

UPDATE Secretarul american al apărării a sosit la Tel Aviv pentru a se întâlni cu lideri guvernamentali de rang înalt şi pentru a vedea la faţa locului o parte din armele şi asistenţa de securitate americane pe care SUA le-au oferit rapid Israelului după atacul Hamas din sudul țării, relatează Times of Israel, potrivit News.ro.

UPDATE Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, este aliat al liderului israelian Benjamin Netanyahu şi a declarat că Israelul are dreptul să se apere, dar a adăugat că este important ca acest conflict să nu se extindă în alte ţări, destabilizând întreaga regiune, scrie Mediafax. „Au existat tentative (n.r. de proteste pro-teroriste) chiar şi în Ungaria”, a spus Orban. „Dar nu vom permite proteste de simpatie care să susţină organizaţii teroriste, deoarece acest lucru ar implica o ameninţare teroristă la adresa cetăţenilor maghiari”.

UPDATE O potențială ofensivă la sol pentru a elimina militanții Hamas va testa abilitățile armatei israeliene (IDF) în războiul urban. Fostul premier al Israelului Ehud Olmert avertizează că o invazie terestră a Gazei ar costa nenumărate vieți israeliene și palestiniene, scrie Financial Times.

UPDATE Miniștri, jurnaliști, oameni obișnuiți - cu toții se întreabă de ce BBC nu spune că atacatorii Hamas care au comis atrocitățile îngrozitoare din sudul Israelului sunt teroriști, scrie John Simpson, editor al secțiunii afaceri externe, într-un articol postat pe site-ul postului public britanic. Răspunsul are legătură cu principiile fondatoare ale BBC, a explicat jurnalistul, care are zeci de ani de experiență. „Cuvântul terorism este unul încărcat (cu conotații), pe care oamenii îl folosesc pentru o organizație pe care o dezaprobă din punct de vedere moral. Pur și simplu nu este treaba BBC să le spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne - cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”, a scris el, potrivit Libertatea.

UPDATE Franța a interzis mitingurile pro-palestiniene și a anunțat că îi va deporta pe toți cei care au o atitudine anti-semită. 10.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara pentru a proteja aproape 500 de situri ale comunității evreiești, școli și sinagogi. "E foarte important ca toți francezii de confesiune evreiască să știe că sunt protejați oriunde s-ar afla în Franța", a declarat Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne.

UPDATE O investigaţie a CNN care a analizat doi ani de filmări de la antrenamentele Hamas a dus la identificarea a şase tabere pe care organizaţia şi asociaţii său le-au folosit pentru a se pregăti pentru atacurile de sâmbătă, notează Știripesurse.

UPDATE Hamas le cere palestinienilor să rămână în casele lor după ce Israelul a emis ordine de evacuare generală în Gaza avertizând că un atac masiv este iminent, relatează Associated Press. Autoritatea Hamas care se ocupă de refugiați a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să "rămână neclintiți în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant". Conform unei informări din partea Hamas, citată de CNN, angajații “instituțiilor internaționale” nu și-au părăsit posturile și nici nu au fost evacuați. Publicația americană nu a putut verifica independent această informație.

UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza a transmis joi că, începând de sâmbătă, 1.537 de palestinieni, inclusiv 500 de copii și 276 de femei, au fost uciși și alţi 6.612 au fost răniți în urma atacurilor aeriene israeliene împotriva enclavei supuse unei blocade totale, scrie Rador.

UPDATE Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat Israelul că foloseşte fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban, transmit dpa şi EFE. HRW afirmă că a verificat înregistrări video realizate marţi şi miercuri în care se văd „multiple explozii în aer de fosfor alb lansat de artilerie asupra portului din oraşul Gaza şi a două locaţii rurale de la frontiera dintre Israel şi Liban", notează Agerpres.

UPDATE IDF a lovit vineri noaptea 750 de ţinte militare ale Hamas, inclusiv tuneluri subterane şi reşedinţa unor agenţi de rang înalt. Israelul transmite că a ucis un comandant al unităţii militare speciale „Nukhba” a Hamas, notează Mediafax.

UPDATE Israelul vrea ca peste un milion de locuitori din Gaza să fie relocalizați în sudul ţării, spune Organizația Națiunilor Unite, care avertizează asupra unor „consecinţe umanitare devastatoare”. “ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare. Organizația Națiunilor Unite face un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

UPDATE Ministrul diplomaţiei publice din Israel, Galit Distel Atbaryan, membră Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, a anunţat joi seara că demisionează din funcţie. Ea s-a plâns de faptul că ministerul său, deseori ironizat, a fost lăsat fără nicio putere în contextul conflictului cu Hamas, relatează Times of Israel, citat de Digi24.

UPDATE Armata israeliană le cere imperativ palestinienilor din nordul Gazei să se mute în următoarele 24 de ore, conform BBC și Al Jazeera, pe fondul invaziei terestre iminente a regiunii.

UPDATE Radu Magdin, analist politic din România, spune că acest conflict nu se poate transforma într-unul internațional.„Se poate transforma într-un regional maxim, din punctul meu de vedere, pentru că în momentul de față în capitalele globale există suficient de multă oboseală cu numărul actual de criză. Este foarte puțin probabil să dăm un ceva mai mare, generalizat, global. Dar într-adevăr, există un potențial în funcție și de ce, de dovezile pe care le scoate Israel în perioada următoare, în ceea ce privește cei care sunt implicați, dacă sunt implicați mai mulți, dincolo de cei de la Hamas în acest atac e posibil să existe un conflict mai larg regional”, a spus Radu Magdin pentru Aleph News.

UPDATE Loviturile aeriene ale Israelului joi asupra Siriei i-au violat suveranitatea şi dreptul internaţional, a declarat Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce Rusia a declanșat un război acum aproape doi ani de zile în Ucraina. Potrivit ministerului, forţele aeriene israeliene au deteriorat pistele aeroporturilor internaţionale din Damasc şi Alep, forţându-le să-şi suspende operaţiunile, notează NewsWeek.

UPDATE Purtătorul de cuvânt din aripa militară Hamas, cunoscut sub numele de Abu Obeida, precizează într-o adresă citată de presa israeliană că HAMAS a inițiat pregătirile pentru atacul surpriză încă din 2022. El a menționat că și-au ascuns în mod deliberat intențiile, s-au abținut de la a comenta diferite incidente, au ocolit confruntările dintre facțiunile din Gaza și Israel, făcând referire la ciclurile de ostilități din ultimii ani și au creat o iluzie de neutralitate pentru a „ține inamicul în neștiință” de operațiunea lor iminentă. „Această strategie a avut un succes extraordinar, iar Israelul, în actuala sa campanie militară, recurge la ucidere și vărsare de sânge pentru a-și acoperi eșecurile în loc să efectueze o evaluare adecvată”, a adăugat el. Potrivit acestuia, Hamas a reușit să recruteze în secret 4.500 de luptători pentru operațiue, notează Știripesurse.

UPDATE Președintele american Joe Biden a confirmat, miercuri, existența unor imagini cu decapitarea unor copii de către teroriștii Hamas, potrivit spuselor președintelui american la finalul discursului său înainte de o întâlnire la Casa Albă cu liderii comunității evreiești americane, transmite publicația spaniolă ABC, citată de Rador Radio România. „Este important pentru americani să vadă ce se întâmplă. Sunt de multă vreme în aceste situații. Într-adevăr, nu m-am gândit niciodată că voi vedea și le-am confirmat imaginile cu teroriști care decapitează copii”, a spus el la încheierea unui discurs în care a reiterat sprijinul „imobil” al Statelor Unite pentru Israel.

UPDATE Ministrul iranian de externe afirmă că, dacă Israelul nu încetează atacurile asupra civililor din Gaza, regiunea se va confrunta cu "noi condiţii", notează Mediafax.

UPDATE Faptul că atacul grupării Hamas asupra Israelului este sărbătorit pe unele străzi din Berlin arată că Germania a primit pe teritoriul său prea mulți străini, potrivit fostului secretar de stat american, Henry Kissinger, informează Politico.

UPDATE Marea Britanie va trimite două nave de război în estul Mediteranei și va începe să efectueze zboruri de recunoaștere deasupra Israelului, în semn de sprijin pentru autoritățile sale, relatează ziarul The Times, citând surse. Vorbim despre două nave ale Flotei Regale Auxiliare: RFA Argus, care poate transporta până la nouă elicoptere de transport și atac, și marea navă de andocare RFA Lyme Bay, scrie Adevărul.  

UPDATE Un bărbat a deschis focul joi seara în Ierusalimul de Est, la un post de poliție israelian de la periferia Orașului Vechi. Doi polițiști au fost răniți, dintre care unul grav, înainte ca atacatorul „neutralizat”, potrivit poliției israeliene, scrie HotNews. „După ce a tras asupra polițiștilor, el a încercat să fugă, iar polițiștii au încercat să îl oprească înainte de a-l neutraliza prin împușcare”, a precizat poliția într-un comunicat.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că a discutat cu Israelul despre „nevoile umanitare” ale Fâşiei Gaza, bombardată de armata israeliană, apărând în acelaşi timp dreptul de a răspunde la atacul mortal al Hamas, informează France Presse.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie

Pakistan: Cel puțin 39 de persoane au murit în urma inundațiilor puternice

missing
16 aprilie 2024, ora 13:39

Cel puțin 39 de persoane au murit în Pakistan după ce zile de ploi neobișnuit de puternice au afectat sud-vestul țării. Unele dintre persoanele decedate erau fermieri loviți de fulgere în timp ce recoltau grâu, au declarat autoritățile.

Imaginile apărute arată întinderi de terenuri agricole înghițite de apa de ploaie. De asemenea, inundațiile fulgerătoare au perturbat alimentarea cu energie electrică și rețelele de transport, scrie BBC.

Pakistanul s-a confruntat cu o creștere a evenimentelor meteorologice extreme, în timp ce se confruntă cu impactul schimbărilor climatice.

În 2022, unele părți ale țării au fost complet scufundate de inundații fără precedent, provocând moartea a peste 1.700 de persoane și rănirea a mii de oameni. Milioane de oameni au rămas fără adăpost și au fost lipsiți de apă potabilă curată timp de luni de zile.

Cea mai populată provincie pakistaneză, Punjab, a înregistrat cel mai mare număr de morți până în prezent, 21 de persoane fiind ucise de fulgere între vineri și duminică, potrivit agenției de presă AFP.

Potrivit AFP, cel puțin opt persoane au fost ucise în provincia vestică Balochistan, unde autoritățile au declarat stare de urgență. Școlile din această provincie au primit ordin să fie închise luni și marți.

Inundații puternice au fost raportate, de asemenea, în Afganistanul. Cel puțin 33 de persoane au fost ucise și sute de case au fost avariate sau distruse, au anunțat duminică autoritățile afgane.

Oamenii de știință au declarat că este probabil ca încălzirea globală să fi jucat un rol în inundațiile devastatoare care au lovit Pakistanul în 2022. Pakistanul este, de asemenea, clasat pe locul cinci în topul celor mai vulnerabile țări la schimbările climatice, potrivit Indexului global al riscului climatic al ONU.

Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram