/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară

externe

Război în Israel, ziua 8: Ultimatum expirat, raiduri în Fâșia Gaza, plan cu 3 puncte și lider lichidat! Hamas laudă Rusia

14 octombrie 2023, ora 22:16

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme: https://shorturl.at/tvCR9. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului: https://israel.mfa.gov.md/. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Datele au fost prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Ultimatumul de 24 de ore înaintat de Israel pentru evacuarea populației civile din nordul Fâșiei Gaza a expirat sâmbătă dimineața. Israelul a început ”raiduri localizate” în Fâșia Gaza, primul indiciu al trecerii la atacuri terestre, transmite presa internațională în primele ore ale zilei de sâmbătă, între care și Sky News, BBC și Haaretz, citând IDF (armata israeliană). Este pentru prima dată când armata israeliană a declarat că trupele terestre au operat în interiorul fâșiei asediate, intrând pe teritoriu pentru a lupta cu luptătorii Hamas și a distruge arme, precum și pentru a căuta dovezi despre prizonieri, transmite Sky News. În urma operațiunii au fost recuperate mai multe cadavre ale ostaticilor israelieni, capturați de teroriștii Hamas în prima zi a invaziei. Armata israeliană susține de asemenea și că a lovit o țintă Hezbollah din sudul Libanului, transmite CNN. Între timp, în Fâșia Gaza continuă exodul din nord spre sudul enclavei, în așteptarea unei invazii israeliene considerate drept „iminentă”. Totodată, observatorul permanent al Palestinei la Națiunile Unite a prezentat un plan în trei puncte.

UPDATE Armata israeliană a anunţat sâmbătă seară că pregăteşte un ”atac coordonat şi integrat din aer, pe mare şi terestru” împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza, transmite DPA conform Agerpres. ”Batalioane şi soldaţi sunt desfăşuraţi peste tot în ţară şi sunt pregătiţi să sporească disponibilitatea pentru ur,ătoarele etape ale războiului – cu un accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au indicat într-o declaraţie Forţele de Apărare Israeliene (IDF), denumirea oficială a armatei israeliene.

UPDATE Ministerul român de Externe a confirmat că alți doi cetățeni româno-israelieni au murit, iar un al treilea este dat dispărut. 58 de compatrioți s-au repatriat în ultimele 24 de ore.

UPDATE Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat într-un discurs televizat că palestinienii nu vor părăsi Fâşia Gaza sau Cisiordania pentru a migra în Egipt. „Decizia noastră este să rămânem pe pământul nostru”, a adăugat Haniyeh, potrivit Rador. 

UPDATE Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat soldaţii aflaţi aproape de graniţa cu Fâşia Gaza. Imagini video îl înfăţişează pe domnul Netanyahu purtând o vestă antiglonţ şi discutând cu soldaţii puternic înarmaţi, în timpul vizitei în două dintre kibbutz-urile vizate de militanţii Hamas în atacul de sâmbătă trecută. Aproximativ 300.000 de militari au fost chemaţi la datorie, notează Rador cu referire la BBC.

UPDATE Iordania a declarat sâmbătă că orice mişcare a Israelului de a impune o nouă strămutare a palestinienilor ar împinge regiunea spre "abisul" unui conflict regional mai larg, relatează Reuters. Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat, de asemenea, că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza şi forţarea locuitorilor din Gaza să îşi părăsească locuinţele în timp ce îşi intensifică acţiunile militare reprezintă o încălcare "flagrantă" a dreptului internaţional.

UPDATE Hezbollah-ul libanez a atacat sâmbătă cinci avanposturi israeliene în zona disputată Shebaa Farms de la granița libaneză-israeliană cu rachete ghidate și obuze de mortiere, a declarat gruparea miliției într-un comunicat.

UPDATE Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că țara sa va continua să trimită sprijin umanitar în Gaza și că a vorbit în sensul acesta inclusiv cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas. Într-o postare pe platforma X, Rutte a subliniat că și-a exprimat compasiunea „pentru toate victimele nevinovate ale violenței în spirală declanșate de atacurile teroriste Hamas”. Este de mare importanță ca locuitorii nevinovați din Gaza să poată obține hrană, apă și îngrijire medicală”, a transmis Mark Rutte, citat de CNN.

UPDATE Sediul BBC din Londra a fost stropit sâmbătă, 14 octombrie, cu vopsea roșie, de către manifestanții care s-au adunat pentru un marș propalestinian, într-un aparent protest al acestora față de refuzul corporației media britanice de a numi Hamas organizație "teroristă", relatează The Times of Israel și The Guardian.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă triplarea ajutorului umanitar, până la 75 de milioane de euro, pentru populaţia din Fâşia Gaza, transmite AFP.

UPDATE Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere şi afirmă că gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană, relatează Times of Israel, conform news.ro.

UPDATE Atacul de săptămâna trecută al Hamas asupra Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de oameni. AFP a întocmit o listă cu peste 100 de străini care au fost confirmați morți, dispăruți sau luați ostatici, pe baza informațiilor de la autoritățile lor naționale. Cei mai mulți morți printre cetățenii străini au fost americani, urmați de tailandezi și francezi.

UPDATE Urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv informează că a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care a precizat că punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. 

„Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere. În ultimele zile, principalul obiectiv al autorităților a fost și continuă să fie protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, având în vedere riscurile majore pentru viața acestora. Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, menține contact permanent cu ei. Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere”, se arată în nota emisă de MAEIE.

UPDATE Liderul Hamas care a coordonat atacul asupra localităților din sudul Israelului de sâmbăta trecută, Ali Qadhi, a fost ucis într-un atac, au anunțat autoritățile, transmite The Jerusalem Post.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă sâmbătă că, în continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată, relateaz news.ro.

UPDATE Militanţii islamişti aşteaptă cu "degetele pe trăgaci" în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat guvernul iranian, adăugându-se astfel avertismentelor că bătălia ar putea declanşa un conflict mai amplu în regiune, notează Mediafax.

UPDATE Mii de susținători ai palestinienilor au ieșit în stradă sâmbătă și și-au început marșul prin Londra. Poliția avertizează că oricine își arată susținerea pentru Hamas va fi arestat, scrie HotNews.

UPDATE Un fost lider al Hamas a transmis că ceea ce militanții au făcut sâmbăta trecută a fost „o încercare de înlăturare a ocupației israeliene” și spune că este „mândru” de ei. Khalid Meshal a declarat la un post de televiziune din Turcia că acest conflict nu a început săptămâna trecută, ci în 1948. „Israelul a tot spus că armata lui este cea mai puternică și de neînvins. Când am văzut că au fost învinși în câteva ore, am fost surprinși și noi”, a spus acesta, potrivit BBC.

UPDATE Documente obţinute exclusiv de NBC News arată că Hamas a creat planuri detaliate pentru a ataca şcoli primare şi un centru pentru tineret din Kfar Sa’ad, cu scopul de a „ucide cât mai mulţi oameni posibil”, a lua ostatici şi de a-i transfera rapid în Fâşia Gaza. Planurile de atac, etichetate drept „top secret” în arabă, par a fi ordine pentru două unităţi bine pregătite ale Hamas de a înconjura şi infiltra sate şi a viza locuri unde se adună civili, inclusiv copii. Autorităţile israeliene încă determină bilanţul morţilor din Kfar Sa’ad, scrie AlephNews.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat sâmbătă că loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 24 de ore au ucis până în prezent cel puţin 324 de palestinieni şi au rănit alţi 1.000. Potrivit sursei, printre morţi se numără cel puţin 126 de copii şi 88 de femei, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul iranian de externe a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra Fâşiei Gaza, avertizând că războiul s-ar putea extinde şi în alte părţi ale Orientului Mijlociu dacă mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Teheran, s-ar alătura bătăliei, ceea ce ar face ca Israelul să simtă „un cutremur uriaş", relatează Times of Israel, potrivit News.ro.

UPDATE Peste 1.300 de clădiri au fost complet distruse în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA), după o săptămână de bombardamente israeliene intense, transmite AFP. Potrivit agenţiei ONU, 5.400 de locuinţe ‘au fost distruse’, iar alte aproape 3.750 sunt atât de avariate, încât au devenit nelocuibile.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat sâmbătă că material medical acoperind nevoile a 300.000 de persoane în Fâşia Gaza a ajuns pe un aeroport egiptean din apropierea enclavei palestiniene, în aşteptarea unui acces umanitar, relatează AFP.

UPDATE Un protest este în desfășurare, sâmbătă, în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv, acolo unde membri ai familiilor persoanelor ținute ostatice de Hamas cer demisia premierului Benjamin Netanyahu. Mulți au pancarte cu numele și imaginile celor dispăruți sau ținuți captivi în urma atacului masiv lansat de Hamas sâmbăta trecută, care a ucis peste 1.300 de persoane, majoritatea civili. Alții flutură steaguri și semne israeliene și spun că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este responsabil pentru eșecul devastator și îi cer să demisioneze, notează Ziare.com.

UPDATE Comunitatea de informații americane a avertizat administrația americană despre o posibilă escaladare a conflictului palestino-israelian, cu câteva săptămâni înainte ca militanții Hamas să se infiltreze pe 7 octombrie din Fâșia Gaza în Israel. relatează CNN, citând surse.

UPDATE În cursul zilei de vineri, imagini difuzate de CNN au arătat civili din Gaza City, Deir el Balah și din alte părți din nordul Gaza care își înghesuiau bunurile în mașini, taxiuri și camionete și se îndreptau spre sud pe autostradă, scrie edition.cnn.com și Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Hamas și Israel a stârnit reacţii care dezvăluie o lume tot mai fragmentată, în care vocea ţărilor occidentale devine o minoritate, tendinţă care s-a accentuat de la conflictul din Ucraina, arată o analiză AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Un jurnalist al agenţiei de presă britanice Reuters a fost ucis, iar alţi şase de la alte media internaţionale au fost răniţi în în timp ce acopereau mediatic schimburile de foc de la graniţa israeliano-libaneză. „Suntem profund întristaţi să aflăm că Issam Abdallah, cameramanul nostru, a fost ucis”, a declarat un purtător de cuvânt al Reuters, potrivit AFP şi DPA. El făcea parte dintr-o echipă Reuters din sudul Libanului care asigura o transmisiune video în direct, potrivit Spotmedia.

UPDATE Rusia și China ar putea beneficia de pe urma implicării Statelor Unite în războiul Israelului cu organizațiile fundamentaliste din Fâșia Gaza, comentează agenția Bloomberg, subliniind că Moscova și Beijingul ar încerca să își intensifice influența în Orientul Mijlociu, notează Gândul. Totodată, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a cerut vineri o „încetare a focului” în Fâşia Gaza şi Israel, în timp ce dă vina pe Statele Unite pentru conflictul în curs.

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat vineri că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea crea un val de refugiaţi care să se îndrepte spre Europa, crescând riscul de a stimula partidele anti-migraţie, de a adânci diviziunile şi de a inflama tensiunile dintre susţinătorii Israelului şi palestinieni, notează Mediafax.

UPDATE Un grup de jurnaliști de la BBC care acoperă războiul dintre Israel și Hamas au fost ținuți sub amenințarea armei și atacați de poliția israeliană la Tel Aviv joi seară, potrivit rețelei. Incidentul tulburător a avut loc în timp ce echipa de trei jurnaliști se îndrepta spre hotelul lor într-un vehicul „marcat în mod clar ca fiind de presă”, a precizat rețeaua britanică de știri, scrie AlephNews.

UPDATE China este deschisă oricăror eforturi pentru a obține un încetare a focului în Orientul Mijlociu, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun. „Salutăm toate eforturile care pot opri focul, reduce tensiunile și protejează civilii. Ce pot să spun, suntem deschiși oricăror eforturi de încetare a focului [în Orientul Mijlociu]”, a spus el în urma unei ședințe închise a Consiliului de Securitate al organizației mondiale, convocată din cauza escaladării conflictului, notează AlephNews.

UPDATE Premierul francez a plasat țara în cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă după ce un atacator a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav alte două persoane, relatează BBC.Martorii spun că atacatorul a strigat „Allahu Akbar”, sau „Dumnezeu este cel mai mare”, în timpul atacului de la o școală din Arras, în nordul Franței. El se află acum în arest, iar potrivit informațiilor din presa franceză ar fi un susținător al mișcării palestiniene, potrivit Ziare.com. 

UPDATE Reprezentantul de Louisiana Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, pe care membrii partidului său îl desemnaseră miercurea trecută pentru a fi următorul preşedinte al Camerei, a renunţat joi la cursă, deoarece partidul său nu a reuşit să îşi rezolve propriile diviziuni, astfel că, pentru a zecea zi, camera inferioară a Congresului american a rămas fără conducere. Din această cauză, în prezent, Statele Unite nu pot vota pentru un eventual nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în război cu Hamas, şi nici o tranşă suplimentară pentru Ucraina invadată de Rusia, scrie News.ro.

UPDATE Henry Kissinger, care a ocupat funcţia de secretar de stat al Statelor Unite în timpul războiului de la Yom Kippur, s-a referit la războiul dintre Israel şi Hamas şi a avertizat împotriva unei escalade periculoase în regiune, ca în 1973, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel la Israel să evite o catastrofă umanitară și să anuleze ordinul de evacuare în 24 de ore a 1,1 milioane de oameni dintr-o parte a Fâșiei Gaza, transmite France-Presse, citată de Rador.

UPDATE Hamas, grup militant islamic care guvernează Gaza, a precizat sâmbătă dimineaţă într-un comunicat că salută "eforturile neobosite ale Rusiei" menite "să oprească agresiunea Israelului împotriva teritoriului său", scrie Mediafax.

UPDATE Zeci de mii de persoane au manifestat vineri în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor, în cea de-a șaptea zi de război între Israel și Hamas, declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării palestiniene, potrivit AFP.

UPDATE Experta ONU în populații strămutate s-a declarat îngrozită de ordinul de evacuare dat de armata israeliană populației din nordul Fâșiei Gaza, care constituie, potrivit ei, o crimă împotriva umanității, relatează AFP, citat de Rador.

UPDATE Armata israeliană spune că a confirmat că peste 120 de civili sunt ținuți prizonieri în Gaza de către Hamas, precizează armata israeliană, transmite The Guardian, citat de G4media.

UPDATE Israelul ar fi de acord cu crearea unor 'zone securizate' pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Arabia Saudită a declarat vineri că respinge "categoric" orice strămutare a populaţiei din Gaza, condamnând bombardarea "civililor fără apărare", fiind cea mai puternică critică la adresa Israelului de la atacul lansat de Hamas, relatează AFP, citat de Agerpres. Riadul "declară respingerea categorică a apelurilor pentru strămutare forţată a populaţiei palestiniene din Gaza şi condamnarea bombardării continue a civililor lipsiţi de apărare" pe acest teritoriu, a declarat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

UPDATE Tsahal, armata israeliană, a poreclit reţeaua de tuneluri «metroul din Gaza». Hamasul, organizaţia teroristă care administrează enclava palestiniană şi a lansat sâmbătă un atac pe cât de inedit pe atât de ucigător contra Israelului, a săpat şi probabil mai sapă în continuare aceste tuneluri din beton sub principalele oraşe ale fâşiei Gaza. Unele dintre ele ajung până în Israel sau Egipt, cele două ţări limitrofe teritoriului palestinian, scrie RFI.

UPDATE Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele din Gaza vineri, după ce armata israeliană a avertizat peste un milion de oameni care locuiesc la nord de Wadi Gaza să se deplaseze spre sud. Înainte de avertisment, peste 400.000 de palestinieni au fost strămutaţi în interior, se adaugă în declaraţia Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA), scrie News.ro. 

UPDATE Zeci de civili morți, unii dintre ei decapitați și legați la mâini, au fost descoperiți într-unul dintre ultimele sate recuperate de forțele israeliene de la jihadiști. Potrivit presei internaționale, cel puțin 40 de bebeluși au fost masacrați cu sânge rece de teroriști. "Au împușcat un bebeluș, cred că avea trei luni, în fața mamei lui. Am auzit un bebeluș care plângea, iar apoi am văzut un alt terorist, al patrulea care venea și ținea copilul așa, de mâini, avea aproximativ 2 ani. Atârna și pur și simplu l-au aruncat pe verandă", a povestit un martor.Trupele israeliene au putut să recupereze localitatea abia după aproximativ 17 ore. Mulți dintre locuitori au fost uciși în casele lor înainte să aibă vreo șansă să fugă", notează Realitatea.

UPDATE Preşedintele Joe Biden spune că SUA lucrează extrem de intens pentru a aduce americanii dispăruţi din Israel înapoi în Statele Unite, conform CNN, citat de news.ro.„Spun că vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i găsi”, a spus Biden într-un interviu la CBS News.

UPDATE Israelul ar putea fi prins într-un conflict pe două fronturi: Lupte în Nord între forţele Hezbollah din Liban şi armata israeliană. Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Conricus, spune că situaţia de la frontiera de nord este "foarte tensionată", potrivit Mediafax.

UPDATE În două declarații făcute în urma unor întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian Isaac Herzog, Ursula von der Leyen și-a reiterat sprijinul ferm pentru războiul Israelului împotriva Hamas, transmite Al Jazeera „Atacurile atroce din partea Hamas. Acestea sunt acte de război. Prin urmare, Israelul are dreptul să se apere. Și Israelul are chiar datoria de a se apăra și de a-și proteja poporul”, a declarat președintele Comisiei după întâlnirea cu Herzog. După întâlnirea cu Netanyahu, von der Leyen a declarat că „Hamas este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă”. „Oroarea pe care a declanșat-o Hamas nu face decât să aducă mai multă suferință asupra palestinienilor nevinovați…. Și știu că modul în care Israelul va reacționa va arăta că este o democrație”, a spus ea, potrivit G4media.

UPDATE Mii de persoane au manifestat vineri în centrul New York-ului pentru a cere încetarea "colonizării israeliene" şi a denunţa sprijinul Statelor Unite pentru Israel, exprimându-şi totodată temerile faţă de operaţiunile militare din Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Lufthansa îşi suspendă zborurile către Beirut până la 16 octombrie inclusiv, a anunţat vineri seara un purtător de cuvânt al transportatorului aerian german, în a şaptea zi a unui război dintre Israel şi Hamas declanşat de un atac sângeros şi fără precedent al mişcării palestiniene, relatează AFP, potrivit Digi24.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat vineri, alături de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, actele brutale de terorism comise de Hamas și a subliniat sprijinul neclintit al Europei pentru statul Israel. „Am fost astăzi în Kfar Azza. Ceea ce am văzut și ceea ce am auzit îmi frânge inima”, a afirmat președinta von der Leyen la începutul declarațiilor sale, scrie Calea Europeană.

UPDATE „Ultimele zile oferă dovada că este imposibil să începem să vindecăm tragedia din Orientul Mijlociu fără a propune o soluție care să ușureze povara palestinienilor”, a scris imediat după atacul inuman al Hamas scriitorul israelian David Grossman, în Spotmedia. Ce spune Grossman nu e o relativizare a masacrelor de sâmbătă, din Israel, comise de militanții Hamas care „și-au pierdut chipul de om”. Scriitorul apelează la nevoia de a înțelege contextul. Cu aceeași intenție, Libertatea publică un reportaj realizat în două dintre taberele de refugiați palestinieni din Cisiordania, cu două luni înaintea atacului criminal al Hamas. Documentarea a fost făcută în august 2023. 

UPDATE Observatorul permanent al Palestinei la Națiunile Unite a prezentat vineri un plan în trei puncte care vizează încetarea imediată a violențelor împotriva palestinienilor, după ce milioane de locuitori din Gaza au fost avertizați să fugă spre sud, iar semnele indică o investigație israeliană la sol în zilele următoare. „Suntem cu toții uniți pentru a opri acum acest carnagiu împotriva poporului palestinian”, a declarat Riyad Mansour în fața reporterilor la Națiunile Unite. Mansour a precizat că planul include stabilirea unei încetări a focului, permițând ca asistența umanitară să fie livrată locuitorilor din Gaza care au nevoie și, în cele din urmă, denunțarea și respingerea ideii de a strămuta 1,1 milioane de locuitori din Gaza din partea de nord a teritoriului, potrivit AlephNews.

Război în Israel, ziua 7: Atacuri noi, dezvăluiri Hamas și ordin de evacuare! General: „Acum e timpul pentru război”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă
/LIVE/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/LIVE/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ Vot electronic pe hârtie: Primăria Chișinău a investit 1,3 milioane de lei în echipamentul ce adună praf pe mesele consilierilor
/VIDEO/ Vot electronic pe hârtie: Primăria Chișinău a investit 1,3 milioane de lei în echipamentul ce adună praf pe mesele consilierilor
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
Nantoi critică vizitele bașcanei la Moscova: „Prezența ei acolo este o nulitate, o păpușă a lui Șor”
Nantoi critică vizitele bașcanei la Moscova: „Prezența ei acolo este o nulitate, o păpușă a lui Șor”

/VIDEO/ Atac armat la un mall din Sydney. Șase morți și un bebeluș, printre victimele rănite: Ce s-a întâmplat cu agresorul

missing
13 aprilie 2024, ora 14:49

Un bărbat care a înjunghiat mortal șase persoane într-un centru comercial din Sydney a fost împușcat mortal de poliție, a anunțat sâmbătă poliția, în timp ce sute de persoane au fugit de la locul faptei, conform Reuters. Sute de persoane au fost evacuate din mall, relatează site-ul de știri news.com.au în timp ce zeci de mașini de poliție și ambulanțe s-au deplasat la fața locului, notează hotnews.

Bilanțul morților a urcat la șase, potrivit poliției.

Cinci dintre cele șase victime ucise erau femei, în timp ce opt persoane, inclusiv un bebeluș de nouă luni, au fost transportate la spital cu răni prin înjunghiere, a declarat comisarul poliției din New South Wales, Karen Webb, într-o conferință de presă.

În acest stadiu, poliția nu crede că atacul a avut legătură cu terorismul, a precizat Webb.

Atacatorul a fost împușcat de un ofițer de poliție după ce a început să se certe cu nouă persoane în centrul comercial aglomerat Westfield Bondi Junction, a declarat poliția.

„Există cinci oameni care au decedat acum ca urmare a acțiunilor acestui infractor", a declarat comisarul adjunct al poliției din New South Wales, Anthony Cooke, în cadrul unei conferințe de presă.

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/LIVE/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/LIVE/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram