Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE

04 octombrie 2023, ora 18:48

Publicația britanică The Telegraph, care analizează situația geopolitică din Europa, atrage atenția că Putin și-a propus un nou obiectiv - dezmembrarea NATO în bucăți și identificarea punctelor slabe ale Alianței Nord-Atlantice. Totodată, după mai bine de 19 luni de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, eșecul armatei roșii este unul evident, iar câștigurile de pe frontul de luptă sunt departe de obiectivele inițiale. Acum însă, Vladimir Putin are un plan secret de a câștiga războiul, având drept țintă Statele Unite, prin încetarea sprijinului militar acordat Kievului, notează Ziare.com. Totodată, Rusia a doborât 31 de drone ucrainene pe teritoriul său şi a respins o încercare de debarcare a forţelor ucrainene în peninsula anexată Crimeea, a anunţat miercuri dimineaţă Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. Militarii ucraineni au postat imagini din timpul operațiunii:

Ucraina se luptă cu Rusia pe mai multe fronturi. Și așa cum progresele pe câmpul de luptă sunt greu de obținut, tot așa sunt și câștigurile sale diplomatice în aceste zile. De la invazia Rusiei de anul trecut, sprijinul occidental pentru Kiev a rămas în mare parte puternic. Dar încep să se formeze fisuri în alianța pro-Ucraina, potrivit BBC. După 588 de zile de război, un oficial al Alianței avertizează că aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”. Totodată, Casa Albă a îndemnat Congresul SUA să aprobe o suplimentare a finanțării de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, avertizând că „timpul nu ne este prieten” în timpul războiului, relatează SkyNews. Ministrul de Externe de la Chișinău a subliniat și pericolul pentru Moldova în acest context. „În Moldova e pace, iar asta se datorează capacității Ucrainei de a rezista în fața armatei ruse și de a o ține departe de frontierele noastre”. Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea însemna aproximativ 186 de miliarde de euro în fonduri UE care să ajungă în această ţară în şapte ani, potrivit unei note interne a Consiliului UE, informează Financial Times şi Politico. 

UPDATE Extinderea UE pentru a include nouă țări noi, inclusiv Ucraina și Moldova, ar costa statele uniunii mai mult de 256 de miliarde de euro, au arătat calculele interne. De asemenea, se estimează că multe țări se vor transforma din receptori financiari, în contributori, informează The Guardian, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a îndemnat miercuri Europa să nu se lase descurajată de prelungirea războiului din Ucraina. „Vă încurajez pe toţi să rezistaţi descurajării în faţa războiului. Rusia trebuie învinsă în Ucraina”, altfel „va fi un eşec extrem de costisitor pentru noi”, a spus Petr Pavel în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. „Vă încurajez să nu cedaţi promisiunilor false şi populismului. Susţineţi Ucraina din toate puterile”, a adăugat preşedintele Republicii Cehe, notează Adevărul.

UPDATE Ungaria şi Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, vor încheierea rapidă a războiului, întrucât consecinţele directe ale acestuia asupra amândurora sunt „extrem de grave", a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

UPDATE Un sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumf, cel mai avansat de care dispune Moscova, aflat în apropiere de orașul rusesc Belgorod, a fost lovit de drone ucrainene, potrivit unor surse SBU, citate de presa ucraineană, relatează The Kyiv Independent, potrivit HotNews. Lovitura a fost efectuată în timpul nopții. În mai multe clipuri video care circulă pe canalele rusești de Telegram, care ar fi fost realizate în Belgorod și publicate miercuri dimineață, se aud explozii.

UPDATE Primul lot de tancuri ucrainene Leopard reparate în Polonia au fost returnate unităților ucrainene pentru a-și relua rolul în apărarea acestei țări împotriva invaziei ruse, relatează Notes from Poland, notează Adevărul.

UPDATE Eliminarea lui Kevin McCarthy de la șefia Camerei Reprezentanților, printr-un vot provocat de adepții aripii dure din Partidul Republican, ridică un nor întunecat deasupra perspectivelor, deja tulburi, de susținere militară a Ucrainei, arată CNN într-un comentariu pe site-ul său, potrivit Antena3.

UPDATE Navele Flotei ruse au încetat să se mai apropie de vestul Mării Negre, în faţa atacurilor tot mai intense cu drone şi rachete din partea Ucrainei, şi s-au retras practic pe coasta rusă a Mării Negre, fără a se apropia de vârful vestic al peninsulei Crimeea ocupate, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, citată de EFE şi de postul de televiziune ucrainean Kanal 24. "În prezent, navele şi ambarcaţiunile Flotei ruse din Marea Neagră nu mai navighează în direcţia apelor teritoriale ucrainene", a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operativ Sud, notează Știripesurse.

UPDATE Alte 12 nave sunt pregătite să intre în coridorul de transport maritim din Marea Neagră, pentru a ajunge la porturi ucrainene și încă 10 așteaptă să plece din porturi, a transmis marina ucraineană, notează B1.

UPDATE FIFA ia în considerare ridicarea suspendării Rusiei din competiţiile naţionale de fotbal, după ce UEFA şi-a relaxat poziţia în această chestiune săptămâna trecută, informează Sky News.

UPDATE Vladimir Putin a invadat Ucraina anul trecut pentru că a crezut că „NATO era slab”, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News. Grupul de reflecție american a declarat că Putin nu se temea de NATO, ci credea că alianța nord-atlantică era slabă iar eforturile sale de a recâștiga controlul asupra Ucrainei prin alte mijloace au eșuat. În plus, exista credința că instalarea unui guvern pro-rus la Kiev „ar fi fost (o sarcină) sigură și ușoară”. Scopul său nu a fost de a apăra Rusia împotriva unei amenințări de altfel inexistente, ci mai degrabă de a „extinde puterea Rusiei, de a eradica statalitatea Ucrainei și de a distruge NATO”, a declarat ISW, adăugând că acestea sunt obiective pe care le urmărește în continuare.

UPDATE Oficiali de rang înalt din Statele Unite și UE s-au întâlnit cu omologii lor ruși pentru negocieri secrete, în Turcia, cu scopul de a rezolva impasul privind Nagorno-Karabah, cu doar câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să lanseze o ofensivă militară luna trecută pentru a prelua teritoriul separatist de sub controlul etnicilor armeni. Întâlnirea neoficială marchează un contact rar - deși în cele din urmă nereușit - între Moscova și Occident cu privire la o chestiune majoră de securitate, după ce debutul războiului din Ucraina a dat peste cap diplomația obișnuită. Un diplomat de rang înalt a declarat pentru Politico că întâlnirea a avut loc pe 17 septembrie la Istanbul și avea scopul de a convinge Azerbaidjanul să pună capăt blocadei sale de nouă luni asupra enclavei, care împiedica intrarea convoaielor de ajutor umanitar din Armenia, potrivit Libertatea.

UPDATE Guvernul de la Moscova se pregăteşte să ridice, parţial, embargoul vizând exporturile de motorină, informează cotidianul rus Kommersant citând surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Fostul cancelar german Gerhard Schröder a stat „mândru” în izolare la un eveniment în onoarea celei de-a 33-a aniversări a reunificării Germaniei.După cum relatează presa de la Berlin, nu numai cancelarul Scholz, ci și un număr de politicieni germani nu au vrut să-i stea alături și să facă fotografii comune pentru presă cu o persoană care susține deschis nu numai Federația Rusă, ci și pe Putin personal, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, și jurnalistul Mihail Sirkeli au interdicție de intrare în Rusia, decizie luată de Kremlin ca răspuns față de expulzarea șefului Sputnik Moldova de la Chișinău. Ambasadorul moldovean a fost convocat la sediul MAE rus pentru a fi informat.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a decis destinația primei sale vizite în străinătate după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, relatează AFP și Agerpres. „La invitaţia preşedintelui Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la 12 octombrie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va efectua o vizită oficială în ţară”, a transmis Kabar, agenția de presă a Kîrgîzstanului, citând un responsabil al administraţiei prezidenţiale a acestui stat din Asia Centrală aliat cu Moscova.

UPDATE Ucraina a confiscat active în valoare de 5,5 milioane de dolari, inclusiv piese de elicoptere de luptă, fabricate la Liov, ale unei companii ruseşti de Apărare, Rostvertol PJSC, cu sediul la Rostov-pe-Don, anunţă SBU, potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri la Kiev. Potrivit raportului, bilanţul civililor ucişi de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina a ajuns la 10.000, relatează Agerpres, care preia EFE. „La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi", se arată în mesajul ONU.

UPDATE Eventuala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) i-ar acorda Kievului dreptul de a primi 186 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, conform normelor bugetare actuale, relatează miercuri ziarul Financial Times (FT), citat de EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a devenit un simbol al curajului în Rusia după ce a organizat anul trecut un protest îndrăzneț în direct la televiziunea de stat la o oră de maximă audiență, a fost condamnată miercuri la opt ani și jumătate de închisoare în lipsă, notează NewsWeek.

UPDATE Cei care vor retragerea ajutoarelor SUA din Ucraina nu înțeleg impactul devastator pe care un asemenea demers l-ar avea asupra mai multor țări – în special cele avute în vedere de Putin. Pentru Moldova, o mică țară din estul Europei, sprijinul internațional acordat Ucrainei vecine reprezintă garanția propriei sale securități. În acest moment, o asemenea retragere va distruge regiunea și ar stabili un grav precedent în fața întregii lumi. Acesta a fost principalul mesaj al ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, atunci când a fost intervievat la New York, săptămâna trecută, în culisele reuniunilor din cadrul Adunării Generale a ONU. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu se limitează doar la Ucraina”, mi-a spus Popescu. „Ceea ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la Europa de Est. Este vorba despre niște repercusiuni la nivel mondial”, relatează The Washington Post citat de Rador Radio România. „Orice  ajutor acordat Ucrainei – militar, economic, financiar, energetic – înseamnă și o investiție în securitatea, pacea și stabilitatea Moldovei”, spune Popescu. „Din nefericire, eventualul sfârșit al războiului nu e deloc pe-aproape”, spune el. „Dar ucrainenii dispun de această uimitoare și continuă capacitate de a rezista. Ei nu vor renunța. Dar cu cât se bucură de mai mult sprijin, cu atât durata acestui război se va scurta”.

UPDATE Statele Unite îşi vor putea continua asistenţa acordată Ucrainei pentru "încă câteva luni" dacă Congresul nu va vota o nouă finanţare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat că durata exactă va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se va întâmpla "pe câmpul de luptă", odată cu apropierea iernii, notează Digi24.

UPDATE Ucraina a realizat o „pelerină de invizibilitate” pentru a-și ascunde trupele de atacurile rusești cu drone, denumită ”Phanton Skin”, care are rolul de a proteja trupele Kievului, potrivit iNews.Această ”pelerină de invizibilitate” folosită de militarii Ucrainei de pe câmpul de luptă are scopul de a ascunde trupele de senzorii dronelor rusești care patrulează neîncetat pe linia frontului, în timp ce armata Kievului încearcă să cucerească teritoriul ocupat de Moscova, într-o contraofensivă aflată în plină desfășurare, notează Ziare.com. Pelerina ”Phantom Skin” dezvoltată de Ucraina pentru soldați, este acum comercializată și armatelor occidentale, ca parte a unei serii de inovații militare ale Kievului realizate de la începutul războiului în urmă cu peste 19 luni, pentru a contracara avantajul Rusiei legat de numărul de trupe și armament. Odată acoperiți cu o cagulă sau un adăpost camuflat cu o asemenea pelerină, soldații pot dispărea efectiv din fața senzorilor de pe temutele quadcoptere care sunt folosite la scară industrială de ambele părți în conflict pentru a monitoriza frontul și tranșeele inamice 24 de ore din 24, pentru a declanșa atacuri. Deloc surprinzător, compoziția exactă a Phantom Skin este un secret bine păzit, dar folosește un strat de compuși nanotehnologici, inclusiv grafen, „materialul minune” de carbon care, printre alte proprietăți, poate masca sau absorbi semnăturile de căldură. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat, potrivit căruia aviația sa a interceptat un comando ucrainean care se îndrepta în ambarcațiuni mici, de mare viteză, spre Capul Tarkhankut, în extremitatea vestică a Crimeei. Nu este prima dată când rușii susțin că au interceptat astfel de grurpuri de asalt ucrainene, fără a oferi și dovezi în acest sens. Separat, autoritățile ruse susțin că, pe parcursul nopții trecute, au doborât 31 de drone lansate de Ucraina, deasupra regiunilor ruse Belgorod, Briansk și Kursk, potrivit Biziday.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din Rusia l-a convocat marți, 3 octombrie, pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru a protesta împotriva expulzării directorului Sputnik Moldova. Rusia consideră decizia drept "persecuția motivată politic" împotriva presei de limbă rusă din Republica Moldova, informează agențiile AFP și Reuters, scrie Agerpres. Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat de la Chișinău după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării. Chișinăul a acuzat agenția că răspândește „propagandă și dezinformare”. De altfel, echipa Radio Sputnik Moldova a anunţat pe 28 februarie, că şi-a dat demisia in corpore, pentru că este împotriva politicii editoriale a redacției, bazată pe dezinformări şi manipulări. 

UPDATE O analiză New York Times arată că Rusia aplică o tactică de “apărare elastică”, menită să întârzie cât mai mult ofensiva ucraineană. Aceasta constă în retragerea deliberată din poziții mai greu de apărat, pentru a provoca cât mai multe pierderi ucrainenilor, atât în retragere, cât și în contraofensivă, după aceea. Tactica întârzie consolidarea de către ucraineni a pozițiilor câștigate și, implicit, și avansarea ulterioară a acestora, așa cum s-a întâmplat pe Frontul de Sud, la Robotine. Departe de a fi o noutate în materie de doctrină, acest tip de apărare a mai fost folosită de URSS, cu succes, în bătălia de la Kursk, în 1943.

UPDATE Rusia va efectua miercuri un test la nivel național al sistemelor de avertizare publică de urgență, declanșând sirenele și întrerupând emisiunile de televiziune pentru a înștiința populația de un pericol iminent, transmite Reuters. Testul, efectuat pentru prima dată în 2020, face parte dintr-o nouă inițiativă care impune autorităților să efectueze teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie. Acesta intervine însă pe fondul războiului din Ucraina, care a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, notează Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană se pregătește să deschidă negocierile cu Ucraina cu privire la viitoarea aderare la blocul comunitar a țării devastate de război, un anunț oficial fiind așteptat în luna decembrie, scrie marți, 3 octombrie, Politico, citând trei diplomați europeni care au cunoștință despre această intenție, notează Libertatea.

UPDATE Stocurile de arme pe care Marea Britanie le-ar putea transfera în Ucraina s-au epuizat, informează ziarul "The Daily Telegraph" citând un reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Regatului. "Am livrat (Ucrainei) aproape tot ceea ce ne puteam permite.Tancurile Challenger 2 care au rămas la noi vor fi modernizate la nivelul Challenger 3. Avem nevoie de ele pentru asta. Cu cât dăm mai multe tancuri, cu atât mai puține rămân în posesia noastră" - a spus sursa citată, care crede că Kievul cu greu poate conta pe noi livrări de tancuri britanice pe lângă cele 14 transferate deja anterior, informează Rador. "Vom continua să căutăm arme care pot fi transferate în Ucraina, dar acum ucrainenii au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie, iar noi nu mai avem nici una, nici alta" - a adăugat el. Potrivit sursei "The Daily Telegraph", Londra nu renunță la angajamentul său de a oferi 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari la cursul de schimb) ca ajutor militar Ucrainei în decurs de un an, dar "acest lucru nu înseamnă transferul de arme britanice" de această valoare.

UPDATE Puterile militare occidentale rămân fără muniție pentru a-i acorda Ucrainei ca să lupte pentru a respinge invazia Rusiei, avertizează Marea Britanie și NATO, potrivit BBC. Amiral Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar din NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varșovia că „fundul butoiului este acum vizibil”, notează B1.

UPDATE Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și reducându-le capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor rusești, spun experți citați de AFP.

UPDATE Forțele ucrainene avansează în sudul țării, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial din Ucraina. Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie - dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News. El a afirmat că soldații au efectuat 1.198 de misiuni în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au pierdut 261 de oameni și alți 10 au fost luați prizonieri, notează Antena3.

UPDATE Serviciile Secrete din Rusia și noile tehnologii au declanșat o acțiune de propagandă masivă în SUA, pentru a promova teoriile conspirațiilor, afirmă oficiali americani, potrivit The New York Times. Strategia Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina este să reziste Occidentului. Dar cum plănuiește Vladimir Putin să facă asta? Oficialii americani s-au declarat convinși că Putin intenționează să pună capăt sprijinului american și european pentru Ucraina, folosind agențiile sale de spionaj pentru a promova propaganda care susține partidele politice pro-ruse și alimentând teoriile conspirației cu ajutorul noile tehnologii, notează Ziare.com.

UPDATE Volodimir Zelenski s-a adresat marţi seara compatrioţilor din apropierea frontului, aflându-se în regiunea Harkov, unde a vizitat trupele şi a stabilit cu liderii militari ce este făcut în următoarea perioadă pentru ca regiunea - considerată vitală pentru frontul de est - să reziste atacurilor ruse intensificate pe măsură ce se apropie iarna, scrie news.ro. „Astăzi mă aflu în regiunea Harkov, direcțiile Kupiansk şi Lîman, apoi oraşul Harkov. (...) Ca întotdeauna, am vorbit cu combatanții despre nevoile specifice ale unităţilor. Am vorbit despre arme şi provizii, precum şi despre dotarea brigăzilor. Sunt lucruri care trebuie făcute, în special, pentru a ne asigura că brigăzile noastre au mai multă motivaţie, mai multe capacități de luptă”, a arătat Zelenski în alocuţiunea video care părea înregistrată într-un subsol sau buncăr. Liderul ucrainean a spus că a avut, de asemenea, întâlniri separate şi lungi cu toţi cei responsabili de apărare şi de situaţia socio-economică din Harkov şi din regiune. „Sunt multe chestiuni importante pentru regiune. Mai ales înainte de iarnă şi mai ales având în vedere teroarea rusă constantă împotriva Harkovului, împotriva regiunii şi încercările ocupantului de a intensifica atacurile asupra poziţiilor noastre”, a spus Zelenski. El a menţionat că generalul Sîrski a prezentat un raport pe tema apărării regiunii Harkov, la fel şi şefii regionali din serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) şi din poliţia naţională.

Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 586: Avioane desenate, gluma lui Musk și miza Rusiei. Germania: „UE va fi de la Lisabona la Luhansk”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram