Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

Război în Ucraina, ziua 589: Masacru la Groza, rachetă în stânga Nistrului și 1 milion de gloanțe! Zelenski: Sprijin 100% din SUA

05 octombrie 2023, ora 22:33

Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruşi asupra Ucrainei joi dimineaţă. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni. Apărarea antiaeriană a doborât 24 din 29 de drone lansate de Rusia. Kievul susţine că aparatele de zbor au fost distruse în regiunile Odesa şi Nikolaiev, precum şi în regiunea centrală Kirohovrad „Inamicul îşi continuă încercările de a distruge portul şi alte infrastructuri din sud, terorizează şi regiunile centrale", au precizat militarii din sudul Ucrainei, potrivit Sky News. O clădire a fost lovită în regiunea Kirohovrad, iar incendiul rezultat a fost stins. Cel puțin 50 de oameni au murit, după ce rușii au atacat o cafenea şi un magazin din regiunea Harkov, scrie presa ucraineană. Pe de altă parte, dronele ucrainene au atacat infrastructura din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, provocând întreruperi de energie electrică, a declarat joi un oficial local rus.

Liderul de la Kremlin pare hotărât să pregătească Rusia pentru un război de lungă durată, intenționând să sporească cu 30% cheltuielile militare pentru 2024, la uriașa sumă de 10,8 trilioane de ruble (109 miliarde de dolari). Putin nu va „face concesii”, deoarece Rusia pare să se fie gata pentru „mulți ani suplimentari” de război în Ucraina, spune un expert în afaceri internaționale, potrivit Business Insider. Rusia intenționează să-și mărească dramatic cheltuielile pentru apărare, sugerând că se pregătește ca războiul din Ucraina să continue ani întregi, a anunțat ministerul Apărării din Marea Britanie într-o actualizare de informații, potrivit Ziare.com. Totodată, Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să saboteze cu mine marine navele ucrainene care transportă cereale prin Marea Neagră, iar SUA oferă Ucrainei 1 milion de gloanțe confiscate de la iranieni. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi în sudul Spaniei pentru o apariție neanunțată la summitul Comunității Politice Europene, transmite CNN.

UPDATE Noi bucăți de rachetă antiaeriană au fost descoperite în localitatea Gîsca, zonă cu regim sporit de securitate și care nu este controlată de autoritățile legitime de la Chișinău. Informația a fost făcută publică de presa din regiune, care îl citează pe Oleg Beleacov, șeful delegației Tiraspolului în Comisia Unificată de Control. Informația a fost confirmată și de către Biroul Politici de Reintegrare. Potrivit Biroului, informația privind bucățile de rachetă găsite în localitatea Gîsca au fost recepționate de autorități chiar în timpul desfășurării ședinței CUC.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut un discurs în cadrul Summit-ului Comunităţii Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că „mulţumită Ucrainei, soldaţii voştri nu luptă împotriva Rusiei", potrivit Sky News.

UPDATE Preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, o susţinătoare fermă a sprijinului militar pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, a sistat joi, 5 octombrie, furnizarea de noi arme către Kiev, după ce câştigătorul alegerilor legislative desfăşurate sâmbătă, social-democratul Robert Fico, şi potenţialii parteneri ai acestuia din viitoarea coaliţie de guvernare au respins continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Apropierea democrației și a libertății de granițele Rusiei reprezintă un pericol pentru Putin, iar liderul de la Kremlin nu vrea să permită prăbușirea regimului său autoritar. Într-un nou discurs propagandistic, rostit la Clubul de Discuții de la Valdai, Putin, care a capturat deja Rusia, a anunțat o nouă misiune pentru el, și anume să „construiască o nouă lume”. Liderul de la Kremlin nu a menționat exact cum ar putea arăta „noua lume”, dar cel mai probabil după chipul autoritar al regimului său și al celor cu care caută să se alieze, printre care China, Coreea de Nord, Iran și Siria lui Bashar al-Assad. În schimb, Putin a acuzat din nou - pentru publicul său fidel, din Rusia și din altă parte - ceea ce numește el „hegemonia” și atitudinea „arogantă” a Occidentului, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că s-a întâlnit cu premierul armean Nikol Paşinian în Spania, cu ocazia summitului de la Granada al Comunităţii Politice Europene, informează Reuters și Agerpres. Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Zelenski discutase telefonic miercuri şi cu preşedintele azer Ilham Aliev. "Ucraina este interesată de stabilitatea regiunii şi de relaţiile prieteneşti cu naţiunile de acolo", a scris Zelenski în reţeaua X (denumită anterior Twitter). El a adăugat că dialogul cu Paşinian s-a referit inclusiv la cooperarea bilaterală şi la proiecte economice regionale.

UPDATE Un oficial din regiunea ucraineană pe care Moscova pretinde că a anexat-o a spus că Rusia ar trebui să încerce să cucerească „prin puterea armelor” teritoriile care făceau parte anterior din Imperiul Rus, notează Ziare.com.

UPDATE Bilanțul victimelor de la magazinul aflat în satul Groza din regiunea Harkov a crescut la 50. Oamenii legii susțin că, potrivit datelor preliminare, racheta a fost lansată de un complex Iskander.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit că fragmente de grenade de mână au fost găsite în corpurile victimelor accidentului aviatic în care a murit fostul șef al Wagner, Evgheni Prigojin, la nord de Moscova în august 2023. Prigojin, care a condus o revoltă eșuată împotriva unor înalți oficiali ruși, a fost una dintre cele zece persoane ucise în accidentul de avion, iar acest eveniment a reprezentat o provocare semnificativă la adresa președintelui Putin. Putin a respins speculațiile cu privire la doborârea avionului, susținând că nu a existat niciun impact extern și a menționat că fragmente de grenade de mână au fost descoperite în corpurile victimelor, fără a oferi detalii suplimentare despre circumstanțele accidentului, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii, relatează The Guardian.

UPDATE Japonia şi Ucraina au convenit să înfiinţeze un grup de lucru comun care va elabora o strategie pentru refacerea agriculturii ucrainene, a declarat Ministerul Agriculturii. Anunţul a fost făcut după o întâlnire între Markiian Dmytrasevych, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, şi Mizuno Masayoshi, directorul general al Biroului pentru Export şi Afaceri Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii din Japonia. Principala sarcină a grupului de lucru va fi utilizarea experienţei, tehnologiei şi activelor Japoniei pentru refacerea sectorului agricol din Ucraina. De asemenea, cele două ţări îşi propun să promoveze participarea companiilor japoneze la redresarea şi reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE Cel puțin 48 de persoane au fost ucise după ce o rachetă rusească a lovit un magazin alimentar din Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, relatează The Guardian și Sky News. Acesta a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că un sat din regiunea nord-estică Harkov a fost atacat. Acest lucru vine în contextul în care, în timpul nopții, au avut loc și alte atacuri cu drone care ar fi vizat și un spital. Harkovul a suferit atacuri rusești neîncetate în timpul conflictului, în timp ce Moscova încearcă să recupereze teritoriul eliberat de Ucraina într-o operațiune surprinzătoare de contraofensivă anul trecut, notează G4media. 

UPDATE Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși asupra Ucrainei joi dimineață. Două persoane din Herson au murit în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni.Un bărbat și o femeie au murit, iar un alt bărbat a fost rănit, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, potrivit Mediafax.

UPDATE Gruparea paramilitară rusă Wagner, activă în Ucraina şi în Africa, a semnat anul trecut un contract cu o societate chineză pentru achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini, ceea ce a oferit acestei grupări o capacitate sporită de culegere de informaţii, relatează joi France Presse. Astfel, Evgheni Prigojin a avut imagini cu traseul spre Moscova în timpul rebeliunii din luna iunie, potrivit HotNews.

UPDATE Din 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia rusă, 1.214 de copii au fost declaraţi dispăruţi în Ucraina: scrie serviciul de presă al Oficiului Avocatului Poporului pe Facebook, potrivit Ukrinform. La rândul său, viceministrul de Interne Leonid Timcenko a anunţat la televiziunea publică că peste 26.000 de ucraineni, inclusiv 15.000 de militari, au fost declaraţi dispăruţi de la începutul invaziei ruse. „Dintre aceştia, 11.000 sunt civili şi 15.000 sunt militari”, a spus Timchenko. Potrivit portalului de stat „Children of War”, 1.214 de copii au dispărut, în timp ce 18.650 de copii au fost găsiţi”, notează Mediafax.

 UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat îngrijorat, la summitul Comunității Politice Europene, de criza politică din Statele Unite, care afectează asistența pentru Ucraina, notează Gândul. Anul acesta, la Washington „m-am întâlnit cu preşedintele Joe Biden” şi „am sprijin 100% din partea Casei Albe şi sprijin bipartizan în Congres”. În SUA „este o perioadă electorală dificilă: sunt voci diferite şi unele poziţii sunt ciudate”. Preşedintele ucrainean Zelenski spune acest lucru în timp ce soseşte la Granada pentru summitul CPE. „Ucraina are nevoie de un scut de aer pentru iarnă”, a adăugat Zelenski. „SUA trece printr-o perioadă electorală dificilă. Unele poziţii sunt ciudate, dar Biden are sprijinul Congresului”, notează Mediafax.

UPDATE Spania a oferit Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană și sisteme antidronă pentru a-și proteja infrastructurile energetice și portuare, a declarat joi o sursă guvernamentală pentru Reuters.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se opune pentru moment livrării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale liderilor de la Kiev, au confirmat joi surse guvernamentale pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

UPDATE ​Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, afirmă într-un interviu acordat cotidianului german Augsburger Allgemeine că Ucraina și Rep. Moldova nu pot fi acceptate rapid în Uniunea Europeană. „Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă până la gât. Sunt foarte supărat de unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat. Asta nu ar fi bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina”, a răspuns el la o întrebare privind perspectiva unei aderări accelerate a Kievului la blocul comunitar, potrivit HotNews.

UPDATE Kay Bailey Hutchison, fostă ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. „Dacă (Rusia) intră într-o ţară NATO, atunci suntem în război”, a afirmat Hutchison, o republicană de trei ori senator de Texas în contextul în care reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rândul Partidului Republican. „Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reușim să ducem la bun sfârșit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare”, a afirmat Hutchison, indicând că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominația Rusiei pierdută odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. „Ei (ruşii) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărârea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sunt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a spus fosta senatoare republicană adresându-i-se lui Blinken.

UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a subliniat joi că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina, în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american, notează Adevărul.

UPDATE Sprijinul pentru livrarea de arme Ucrainei scade în rândul americanilor din ambele partide politice majore, un semn de avertizare pentru Kiev, care se bazează puternic pe armele Statelor Unite în lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, citat de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi, 5 octombrie, în orașul spaniol Granada pentru a participa la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), un forum de promovare a cooperării între peste 40 de țări format după invazia Rusiei, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au furnizat Ucrainei peste un milion de muniţii iraniene confiscate în Golf la sfârşitul anului trecut. Transferul a urmat unui caz de confiscare urmărit de Departamentul de Justiţie al Washingtonului a unui transport către Yemen din forţele Houthi, încălcând embargoul Naţiunilor Unite asupra armelor. „Prin acest transfer de arme, acţiunile de confiscare ale Departamentului de Justiţie împotriva unui regim autoritar susţin acum direct lupta poporului ucrainean împotriva altui regim autoritar”, a declarat ieri procurorul general al SUA, ministrul Justiţiei - Merrick, Garland. „Vom continua să folosim fiecare autoritate legală de care dispunem pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate, democraţie şi statul de drept”, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a semnat un acord pentru instalarea unei baze navale permanente pe coasta regiunii separatiste georgiene Abhazia de la Marea Neagră, a declarat joi liderul abhaz, Aslan Bjania, potrivit Reuters.

UPDATE Una dintre cele mai cunoscute voci ale propagandei ruse a sugerat că Rusia ar trebui să-și etaleze capacitățile nucleare cu un test atomic deasupra propriului teritoriu, mai precis “undeva deasupra Siberiei.” Comentariile Margaritei Simonyan au fost susținute de liderul cecen Ramzan Kadîrov și, desi bizare, marchează o nouă etapă în retorica nucleară agresivă a liderilor de la Kremlin și a celor din cercul apropiat președintelui Vladimir Putin în contextul în care războiul împotriva Ucrainei, prezentat constant drept “o operațiune militară specială” care va dura trei zile, se desfășoară deja de 20 de luni, potrivit G4media.

UPDATE Imaginile din satelit și datele aviatice arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau a testat deja o astfel de armă recent, potrivit unei analize New York Times. Burevestnik, care în principiu are o rază de acțiune nelimitată, este una dintre cele șase „superarme” rusești despre care Putin se lăuda că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare, scrie Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden a sugerat că actuala criză politică de la Washington ar putea amenința ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina. Biden a promis un "discurs major" despre importanţa "extremă" a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a trecut în revistă organizarea pregătirii de luptă a personalului militar şi a voluntarilor unităţilor din Districtul Militar de Sud. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru, publicând imagini cu Şoigu zburând cu un elicopter şi inspectând trupele, notează Mediafax.

UPDATE Peste 38.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru războiul din Ucraina: ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat-o, după cum a raportat Tass. „Voluntari. În această perioadă am recrutat 38.000 de voluntari – spune Şoigu – oamenii sunt foarte motivaţi şi pregătiţi să îndeplinească sarcini de luptă. Unii au deja experienţă de luptă, pentru că mulţi dintre voluntari, după încheierea unui contract pe şase luni, semnează al doilea, şi sunt cei care semnează al treilea”, a spus Şoigu, după o întâlnire cu comandanţii grupurilor de luptă, potrivit Mediafax.

UPDATE „Recucerirea Peninsulei Crimeea va fi dificilă, va necesita mult timp, oameni și materiale. Nu ne putem face iluzii despre asta, cel puțin deocamdată. Planul este în desfășurare și trebuie dus la îndeplinire cu discreție, inteligență și fără grabă. Dacă cedăm presiunilor externe pentru a încerca să punem capăt acestui război cât mai curând posibil, ne expunem unor circumstanțe care ar putea fi foarte contraproductive”, au explicat pentru La Razon surse neoficiale din Ministerul Apărării ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Culturală a Rutenilor din România neagă categoric acuzațiile aduse de Rusia la ONU potrivit cărora ar fi supusă presiunilor de ucrainizare forțată de către autoritățile de la București. „Poziția Rusiei nu are nici o legătură cu situația reală a minorităților din România,” spune Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României din partea minorității rutene. Dimpotrivă, adaugă acesta, după căderea comunismului, România a ajutat această minoritate să reînvie și să-și regăsească identitatea. Mai mult, spune Iulius Marian Firczak, la reuniunile internaționale ale minorității rutene, România este dată drept exemplu pentru felul în care își tratează minoritățile. Rutenii sunt un popor de origine slavă, cu o limbă slavă și religie greco catolică care trăiește în Ucraina, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și România, potrivit RFI.

UPDATE Odată cu invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina din urmă cu peste 19 luni, Moscova a fost lovită de sancțiunile economice impuse de Occident. Iar acum, ”prietenia fără limite” dintre Rusia și China devine tot mai mult doar un slogan și o coliziune între cele două țări a început. Beijingul a respins creșterea prețurilor lui Putin, iar firma rusă Inter RAO a restricționat furnizarea de energie electrică către China. Disputa provine din cauza Chinei care se confruntă cu probleme grave în domeniul electricității datorate secetei și a limitărilor privind creșterea producției interne de cărbune, în timp ce Rusia încearcă să compenseze scăderea monedei sale, care a afectat veniturile din export, potrivit Newsweek.Un expert a declarat că în prezent China afișează o abordare „dură” de negociere cu privire la cererea Rusiei și că se află într-o poziție puternică de negociere, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Slovac al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina pe care preşedintele Zuzana Čaputová l-ar fi putut semna în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcţie. Cu toate acestea, preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie să fie respectate, notează Mediafax.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare pentru a proteja transporturile de cereale. Germania a anunţat că va trimite sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina pentru a-şi proteja transporturile de cereale de atacurile ruseşti, a informat Bloomberg pe 4 octombrie, notează Mediafax.

UPDATE Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că Ucraina a reușit să-și adapteze economia la condiții de război, informează Rador. Un oficial din cadrul FMI, aflat în Ucraina, a declarat că economia dă semne de reziliență remarcabilă și a estimat că economia va continua să crească în cursul anului viitor. În contextul în care exporturile agricole au fost afectate, iar sume mari de bani au fost redirecționate către armată, Ucraina rămâne dependentă de ajutor extern, informează BBC.

UPDATE Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, acuză joi armata ucraineană de faptul că a tras asupra oraşului Rîlsk cu bombe cu dispersie, un tip de armament controversat, care au rănit un civil. 

UPDATE Oficiul Înaltulului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a negat declarația Federației Ruse cu privire la presupusul atac cu HIMARS asupra închisorii din Olenivka din regiunea Donețl, unde au fost ținuți prizonieri de război ucraineni, în perioada 28-29 iulie 2022. Se observă că chiar și o rachetă HIMARS ar fi provocat distrugeri mai grave, scrie agenția Unian, notează Adevărul.

UPDATE Pe de o parte România condiţionează importul de cereale şi de alte produse agricole din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă, dar pe de altă parte permite importul necondiţionat al acestora pentru fermierii şi procesatorii autohtoni – a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook ministrul român al agriculturii Florin Barbu, scrie Rador.

UPDATE Ucraina a înregistrat o scădere de 24% în cantitatea de cereale exportate în sezonul comercial cuprins între iulie 2023 - iulie 2024. În această perioada, Kievul a exportat 6,82 milioane de tone, comparativ cu 8,99 milioane tone de cereale, într-o perioadă similară de anul trecut, după cum arată datele publicate de către Ministerul Agriculturii de la Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Trupele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă BM-21„Grad” (MLRS) ale grupului „Centru” au lovit un punct fortificat și mai multe unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Krasnolimansk, a comunicat Ministerului rus al Apărării, citat de TASS, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina, fiind de aşteptat anumite decizii din partea partenerilor. El a menţionat în context rolul Turciei, precizând că sprijină activ Ucraina inclusiv în materie de apărare, scrie news.ro. „Astăzi, am acordat distincţii de stat prietenilor noştri turci. Ambasadorul Turciei în Ucraina, care interacţionează activ cu ţara noastră, consolidează fructuos şi puternic relaţiile noastre. În special, el lucrează la punerea în aplicare a formulei de pace. De asemenea, l-am premiat pe şeful companiei turceşti Onur, care cooperează activ cu ţara noastră, investeşte, creează locuri de muncă şi ajută la apărare. Îi sunt recunoscător pentru sprijin”, a declarat Zelenski. El a menţionat că a avut în cursul zilei „o discuţie importantă” şi cu preşedintele azer Ilham Aliev - care are în mod tradiţional relaţii bune cu Ankara. „I-am mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat ţării noastre, în special pentru sectorul nostru energetic. Ne-am reafirmat angajamentul comun faţă de principiile integrităţii teritoriale şi protecţiei suveranităţii statului. Am discutat opiniile noastre cu privire la formatele de securitate globală şi regională şi la arhitectura de securitate în general”, a precizat preşedintele ucrainean, în condiţiile în care Azerbaidjanul are o dispută teritorială cu Armenia în legătură cu teritoriul separatist Nagorno-Karabah, care este locuit în majoritate de etnici armeni, dar care este recunoscut internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan. „Ne pregătim pentru o activitate internaţională activă - această săptămână şi săptămâna viitoare ar trebui să fie productive pentru Ucraina”, a spus Zelenski. „Facem tot ce putem pentru a furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană înainte de iarnă. Şi acum, apropo, aşteptăm anumite decizii din partea partenerilor noştri”, a menţionat el. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a insistat ca toate regiunile Ucrainei să execute în regim urgent lucrările de protecţie şi reconstrucţie a instalaţiilor critice, astfel încât să fie gata înainte de sosirea iernii. În urmă cu un an, începând din luna octombrie, Rusia a trecut la atacarea sistematică a infrastructurii energetice ucrainene, iar solicitarea lui Zelenski arată că ucrainenii se aşteaptă ca Rusia să reia astfel de atacuri, pe măsură ce se apropie iarna. Zelenski le-a mai spus compatrioţilor că a avut în cursul zilei o întâlnire „informativă” şi cu şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, generalul Kirilo Budanov. „Am vorbit despre lucruri bune pentru Ucraina - am reuşit să realizăm ceva important în materie de securitate”, a anunţat Zelenski, dar nu a oferit detalii, limitându-se să spună că acestea vor fi prezentate mai târziu. El a mai spus că şi şeful spionajului intern, SBU, i-a prezentat un raport „privind combaterea colaboratorilor”. „În general, avem multe de mulţumit băieţilor noştri de la Serviciul de Securitate pentru ziua de astăzi. Operaţiuni importante şi, cel mai important, eficiente. Foarte bine făcute!” - a declarat Zelenski. Ucraina a efectuat în cursul nopţii un atac cu drone asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei şi a lovit un complex de apărare aeriană de tip S-400 şi radarul acestuia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Sursa SBU a indicat videoclipuri postate online de cetăţeni ruşi care ar arăta 20 de explozii la locaţia sistemului de apărare aeriană şi a radarului acestuia, în apropierea oraşului Belgorod.

Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram