/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

externe

Război în Ucraina, ziua 599. Pană de curent în Herson, morți la Harkov și noua avertizare: „NATO se află într-o poziție dificilă”

15 octombrie 2023, ora 21:16

Aproximativ 60 de ciocniri militare au avut loc pe front în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană duminică dimineață. În același timp, Ministerul rus al Apărării a transmis că în timpul nopții a dejucat „o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone”. 27 de vehicule aeriene fără pilot au fost doborâte deasupra regiunilor ruse Kursk și Belgorod de la granița cu Ucraina, anunță Moscova.

UPDATE Spectrul unui conflict mai larg din Orientul Mijlociu reprezintă o nouă amenințare pentru economia globală, așa cum lumea iese din șocurile declanșate de Covid-19 și războiul din Ucraina, au fost avertizați miniștrii de finanțe și oficialii, potrivit ft.com.

UPDATE Mai multe persoane s-au adunat din nou în fața primăriei din Odesa pentru a protesta împotriva utilizării abuzive a fondurilor bugetare și pentru a aduce un omagiu soldaților ucraineni uciși sau răniți în război, potrivit The Guardian.

UPDATE Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că un nou pachet de arme pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari, relatează The Guardian. Într-un interviu acordat la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, Sullivan a declarat că președintele american, Joe Biden, va avea discuții intense cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului.

UPDATE  Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică oficiali locali, relatează The Guardian. Potrivit AP, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în zona Herson, după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend, a scris guvernatorul local Oleksandr Prokudin pe rețelele de socializare. Două bombe teleghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Herson, provocând o pană de curent parțială și întreruperea aprovizionării cu apă a zonei, a raportat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko.

UPDATE  Doi civili au fost uciși în atacurile lansate sâmbătă de forțele ruse asupra orașului Avdeevka, a anunțat duminică Administrația regiunii Donețk, citată de Reuters. Bombardamentele asupra orașului sunt atât de puternice încât echipele de urgență nu au putut recupera morții din clădirile distruse, precizează autoritățile. În același timp, o altă persoană a fost rănită în altă parte a regiunii Donețk.

UPDATE  Forțele rusești au lovit infrastructura critică din Herson cu două bombe ghidate, provocând o pană de curent parțială și întreruperi ale alimentării cu apă, a anunțat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului Herson, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent. Mai multe explozii puternice au fost raportate duminică în oraș. Potrivit oficialului, capitala regională a fost lovită cu bombe ghidate KAB în decurs de 30 de minute. Armata rusă a lansat 13 astfel de bombe, a declarat șeful biroului de presă al administrației regionale din Herson, Alexander Tolokonnikov, citat de Ukrainska Pravada.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene „a eșuat complet”. Potrivit acestuia, Kievul pregătește noi operațiuni pe front, dar armata rusă se apără cu încredere și ocupă poziții avantajoase, scrie Kommersant, potrivit Libertatea.

UPDATE De la începutul invaziei lansate în Ucraina, Rusia a pierdut 287.770 de soldați, dintre care 880 în ultima zi, potrivit unui raport publicat duminică, 15 octombrie, de Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, relatează The Kyiv Independent. Printre pierderile suferite de armata Moscovei în peste un an și jumătate de război, potrivit estimărilor Kievului, se numără și 4.948 de tancuri, 9.362 de vehicule blindate de luptă, 9.249 de vehicule și rezervoare de combustibil, 6.866 de sisteme de artilerie, 813 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 547 de sisteme de apărare aeriană, 317 avioane, 316 elicoptere, 5.269 de drone, 20 de ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE O casă din districtul Izium din regiunea Harkov a fost lovită în timpul nopții de sâmbătă spre duminică într-un atac al forțelor ruse, două persoane fiind ucise, a anunțat administrația regională de stat, citată de Ukrainska Pravda. Potrivit autorităților locale, trupele Moscovei au atacat cu o bombă aeriană controlată, în jurul orei locale 2.30 (aceeași oră în România – n.r.).

UPDATE Armata rusă a continuat sâmbătă cu atacuri violente asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, bombardamentele fiind atât de puternice încât echipele de urgenţă nu au putut recupera morţii din clădirile distruse, a declarat oficialul administrativ al oraşului cu rangul cel mai înalt, relatează Reuters. A fost a cincea zi consecutivă de atacuri asupra oraşului din Donbas, inima industrială a Ucrainei.

UPDATE Luptele de-a lungul porţiunii de nord a frontului din estul Ucrainei s-au "înrăutăţit semnificativ" în ultimele zile, a afirmat comandantul forţelor terestre ucrainene. Comandantul, care a vizitat trupele ucrainene din zonă, a spus că forţele ruse s-au regrupat după ce au suferit pierderi şi atacă în jurul satului Makeevka şi în direcţia oraşului Kupiansk.

UPDATE Ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov, a declarat că peste 40 de nave au profitat de „coridorul temporar” din Marea Neagră. De la retragerea sa din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Rusia a desfășurat 17 atacuri de amploare, ceea ce a dus la o reducere cu 40% a potențialului de export al porturilor ucrainene. Informația a fost oferită de Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru pentru comunități, teritorii și dezvoltare a infrastructurii, în timpul unei vizite a premierului olandez Mark Rutte la Odesa, potrivit pravda.com.

UPDATE NATO se află într-o poziție dificilă. Alianța ar putea să nu aibă suficiente fonduri și echipamente pentru a sprijini Ucraina și Israelul, potrivit ziarului Welt. Articolul notează că Alianța Nord-Atlantică se poate confrunta cu provocări fără precedent: acordarea de asistență a doi parteneri apropiați - Israel și Ucraina, situate în proximitate geografică. NATO nu vrea să se implice direct în conflicte. Cu toate acestea, este necesară aprovizionarea cu arme către parteneri. Țările NATO, așa cum subliniază textul, „nu doresc să-și compromită propriile capacități de apărare și, pe lângă costurile ridicate, stocurile de arme sunt limitate”. Acest lucru este valabil mai ales pentru muniția de artilerie și sistemele moderne de apărare aeriană, cum ar fi IRIS-T și Patriot. Israelul și Ucraina au nevoie disperată de ambele.

UPDATE Forțele ruse au atacat noaptea trecută districtul Nikopol din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, opt case fiind avariate în urma loviturilor, a anunțat șeful regiunii, Serghei Lysak, citat de Ukrainska Pravda. „În timpul nopții, trupele de ocupație au tras cu artilerie grea asupra regiunii Nikopol. Aproape 40 de obuze au fost îndreptate spre centrul regional și comunitatea Marganets”, a precizat oficialul. O casă a luat foc. Alte opt case și o anexă au fost avariate. De asemenea, o linie electrică, un microbuz și 10 panouri solare au fost afectate.

UPDATE În ultima zi, pe frontul din Ucraina au avut loc 60 de ciocniri militare între trupele ucrainene și cele ale Rusiei, potrivit raportului publicat duminică dimineață de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda. „Forțele de apărare ucrainene continuă să desfășoare apărarea în estul și sudul Ucrainei, o operațiune ofensivă în direcția Melitopol și operațiuni ofensive în direcția Bahmut, să distrugă inamicul, să elibereze pas cu pas teritoriile ocupate temporar și să se consolideze pe liniile obținute”, se precziează în raportul citat.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică, pe Telegram, că forțele sale au doborât 27 de drone ucrainene în noaptea de 15 octombrie deasupra regiunilor Belgorod și Kursk, relatează The Kyiv Independent. „O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone de tip aeronavă împotriva unor instalații de pe teritoriul Federației Ruse a fost dejucată în această seară. 27 de vehicule aeriene ucrainene fără pilot au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană aflate la datorie, dintre care 18 deasupra regiunii Kursk și două deasupra regiunii Belgorod au fost distruse în aer”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE Minele și muniția neexplodată din timpul războiului au făcut ca aproape o treime din teritoriul ucrainean să fie nesigur, a declarat, sâmbătă seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Kyiv Independent. În discursul său, Zelenski a lăudat, de asemenea, partenerii internaționali și a mulțumit Marii Britanii, Norvegiei, Spaniei, Republicii Cehe, Finlandei, Germaniei, Danemarcei și Olandei pentru că au anunțat livrarea de noi pachete de arme.

UPDATE Forțele ucrainene continuă să mențină linia pe frontul Avdiivka și să avanseze pe fronturile Melitopol și Bahmut, transmite Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda. Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei, forțele de apărare ale Ucrainei s-au confruntat cu forțele rusești de 43 de ori. Forțele ruse au efectuat două lovituri cu rachete și 37 de lovituri aeriene și au desfășurat sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) de 47 de ori pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene și așezările civile. Atacurile rusești au ucis și rănit mai mulți civili din Ucraina și au avariat clădiri rezidențiale și instalații de infrastructură civilă.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut, sâmbătă seară, un bilanţ al evenimentelor din ceea ce a numit „săptămâna consolidării” apărării antiaeriene a Ucrainei, o prioritate-cheie înainte de iarnă, când este de aşteptat ca Rusia să-şi reia campania de bombardamente asupra infrastructurii esenţiale a ţării, în special asupra celei energetice. El a dat asigurări că toţi liderii care ajută Ucraina sunt pe deplin informaţi cu privire la situaţia actuală de pe câmpul de luptă, în condiţiile în care contraofensiva de vară a Ucrainei a obţinut unele progrese limitate, iar în ultimele zile Moscova pare să-şi fi relansat propria ofensivă în est, scrie news.ro. Zelenski a sugerat că va continua şi pe timpul toamnei şi al iernii operaţiunea contraofensivă a Ucrainei.

/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 200: Tensiunile escaladează în Orient. Zeci de studenți, arestați în SUA

23 aprilie 2024, ora 09:52

Război în Israel, ziua 200. Tensiunile au escaladat și mai mult de-a lungul graniței Israel-Liban, marți, când Hezbollah și armata israeliană s-au angajat într-o serie de schimburi de atacuri. Hezbollah a lansat două drone, se pare că erau pline cu explozibili, spre nordul Israelului.

UPDATE Poliția a arestat zeci de persoane la demonstrațiile pro-palestiniene de la Universitatea Yale din Connecticut și Universitatea New York din Manhattan, în timp ce protestele studențești față de războiul din Gaza continuă să tulbure campusurile americane, relatează The Guardian.

UPDATE Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) în Fâşia Gaza are „probleme de neutralitate” politică, însă Israelul nu a prezentat încă „proba” faptului că unii dintre membrii agenţiei ONU au pretinse legături cu „organizaţii teroriste”, conchide un raport remis luni secretarului general al ONU Antonio Guterres, relatează News.ro și AFP.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a negat luni că Washingtonul aplică un „dublu standard” atunci când aplică legislația americană în cazul acuzațiilor de abuzuri comise de armata israeliană în Gaza și a declarat că examinările unor astfel de acuzații sunt în curs de desfășurare, potrivit Reuters.

UPDATE Apărarea civilă din Fâșia Gaza a declarat luni pentru AFP că a exhumat în ultimele trei zile aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane ucise și îngropate de forțele israeliene în gropi comune din interiorul spitalului Nasser din Khan Younes.

UPDATE Ministerul Sănătății condus de Hamas a raportat că cel puțin 34.097 de palestinieni au fost uciși și 76.980 au fost răniți de la izbucnirea ostilităților din 7 octombrie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram