Galina Sajin, deputata de la PAS, demisia căreia a fost aprobată joi, 18 ianuarie, de către Parlament, a ajuns în fotoliul Legislativului în urma scrutinului din 2019, când s-a votat în baza unui sistem mixt. Sajin a câștigat alegerile pe circumscripția numărul 50 din Europa de Vest, ea însăși fiind parte a diasporei din Italia din anul 2006. Și-a asigurat din nou un loc în Parlament și în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Deputata și-a pus semnătura pe câteva inițiative legislative, la pachet cu alți colegi din Legislativ, însă nu a fost prea vocală la ședințe.
Bunăoară, Galina Sajin a fost unul dintre autorii proiectului de lege pentru modificarea legii privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc. Și-a pus semnătura și pe proiectul de hotărâre privind adoptarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2020, documentul fiind însă retras.
Alături de fostul deputat Sergiu Litvinenco, a fost autorul proiectului de lege privind acordarea unor facilități la achitarea taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta).
Galina Sajin nu a fost prea vocală la ședințe și nici în spațiul public. În anul 2020, a vorbit în cadrul unor conferințe de presă despre „practicile abuzive” ale unor companii aeriene pe timp de pandemie. Galina Sajin a acuzat companiile aeriene că nu returnează costul biletelor pentru pasagerii ale căror curse au fost anulate. În cadrul unui briefing de presă la Parlament, aleasa poporului a spus că va pregăti o acțiune colectivă în instanța de judecată din numele cetățenilor pentru recuperarea banilor și obținerea despăgubirilor. De atunci, nu s-a mai știu nimic despre punerea în aplicare a planurilor deputatei.
Sajin a fost criticată de reprezentanții companiilor aeriene, care i-au sugerat ca în locul acuzațiilor aduse în spațiul public, să propună soluții pentru redresarea domeniului avia.
Tot în anul 2020, deputata PAS, Galina Sajin, a inițiat o petiție prin care a cerut eliminarea obligației autoizolării timp de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care vin din statele cu rată mică de îmbolnăvire cu COVID - 19.
În același an, Galina Sajin a solicitat Autorității Naționale de Integritate (ANI) să verifice dacă fostul șef al statului Igor Dodon și-a declarat complet averea și dacă a încălcat cumva regimul juridic al conflictelor de interese. Sajin a sesizat ANI după ce Dodon a mers în ultimii ani în vacanțe de lux, care depășeau posibilitățile financiare declarate oficial de familia Dodon.
În 2021, ANI a decis din oficiu să îl verifice pe Igor Dodon, doar că instituția s-a sesizat în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza a mai multor sesizări oficiale parvenite la autoritate. Rezultatele verificărilor nu au fost făcute publice.
Joi, 18 ianuarie, deputații au luat act de cererea de demisie depusă de către deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Galina Sajin. Prin urmare, se declară vacant un mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Proiectul a fost susținut de 54 de deputați.
Potrivit cererii depuse, Sajin a solicitat eliberarea sa din funcție „din motive personale”.
„Mi-am prezentat demisia din cauza circumstanțelor personale care nu-mi permit exercitarea atribuțiilor”, a declarat Galina Sajin pentru TV8.
Fotoliul de deputat al Galinei Sajin ar urma să fie ocupat de candidatul cu numărul 81 din lista electorală a PAS de la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, adică de Victoria Butuc-Guranda, care a câștigat, în noiembrie 2023, un nou mandat de primar al satului Dănceni din raionul Ialoveni.