Statele Unite fac apel la respectarea ordinii constituționale, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Într-o declarație, Departamentul de Stat al SUA a cerut tuturor părților să asigure un proces electoral pașnic fără violențe sau intimidări, care să exprime voința poporului român.
„Statele Unite sunt alături de poporul român în fața unei situații fără precedent legate de integritatea alegerilor lor. Românii trebuie să aibă încredere că alegerile reflectă voința democratică a poporului român și sunt lipsite de influențe străine ostile, menite să submineze corectitudinea procesului electoral. Integritatea alegerilor din România este esențială pentru democrația câștigată cu greu de români. Alegerea le aparține românilor, iar niciun alt stat sau actor străin nu are acest drept”, se arată în declarația SUA.
Washingtonul susține investigarea influențelor externe care ar putea submina democrația în România:
„Statele Unite își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigarea influențelor străine ostile. Facem apel la toate părțile să respecte ordinea constituțională a României și să participe la un proces democratic pașnic, lipsit de amenințări cu violența și intimidări, care să reflecte voința democratică a poporului român”.
TV8.md amintește că Curtea Constituțională a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Asta înseamnă că se reia de la capăt tot procesul electoral. Decizia a fost luată în urma consultărilor de urgență ale judecătorilor Curții, care au analizat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Acestea au arătat cum campania lui Georgescu a fost susținută de o rețea amplă de conturi false, aproximativ 30.000, utilizate pentru a amplifica mesajele de propagandă pro-Kremlin.
Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a calificat drept ilegală decizia de anulare și a criticat-o dur, iar Călin Georgescu a denunțat „un act barbar pe care statul oligarhic l-a făcut astăzi împotriva democrației” și a promis că „lucrurile nu vor rămâne așa cum dorește puterea de la București”.
Ulterior, Curtea Constituțională și-a motivat decizia. În document, judecătorii spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”.