Se defrișează masiv, sunt date în chirie sau se transformă în gropi de gunoi. „Plămânii verzi” ai Moldovei abia de mai respiră, iar neglijența și indiferența ne poate costa mult. Ziua Internațională a Pădurii este un motiv în plus pentru a conștientiza importanța conservării și dezvoltării durabile a habitatului forestier. Cu acestă ocazie, președinta Maia Sandu a reiterat că „trebuie să împădurim și să împădurim cât mai mult”, iar lansarea Programului Național de Împădurire vine să ne dea nouă și pădurii o nouă șansă la viață.
Potrivit Agenției „Moldsilva”, în prezent, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul ţării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi circa 0,6% - de proprietari privaţi.
Problema pădurilor date în chirie a fost abordată și de echipa Moldova Gândește. Jurnaliștii TV8 au menționat că circa 340 de mii de hectare de pădure, pe care le gestionează Agenția Moldsilva, aproape 3 mii sunt date în arendă. Până în 2016, pădurile puteau fi închiriate fie pentru relaxare, fie pentru vânătoare, chiar și pentru 49 de ani. S-a dat undă verde pentru arendare printr-o hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, în 2008.
Imediat, sute de oameni s-au grăbit să-și ia bucăți de pădure, numărul de contracte ajungând la aproape 900. Dintre acestea, au rămas acum doar o treime, în valoare totală de 4,2 milioane anual. Pe terenurile arendate, sunt o mulțime de restricții, cum ar fi să nu se taie copaci sau să nu se ridice construcții greu de demolat. În realitate însă, abuzurile sunt la ordinea zilei. Totodată, zilnic, Inspectoratul de Mediu înregistrează cazuri de defrișări ilegale de arbori în diferite regiuni ale țării
Astfel, ziua de 21 martie, când marcăm Ziua Internațională a Pădurilor, este un prilej în plus de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de habitat forestier. Tematica din acest an a Zilei Internaționale a Pădurilor este „Pădurile și inovațiile – noi soluții pentru o lume mai bună”.
În acest context, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că în 2019, în cadrul vizitelor prin satele din țară a întâlnit mulți oameni care spuneau că nu mai este suficientă apă, că seacă fântânile, râurile, lacurile și animalele nu mai au de unde bea apă. Agricultorii se plângeau că nu mai au apă pentru irigare, fără de care nu cresc culturile agricole.
„Ca să aducem apa în râurile și fântânile noastre trebuie să împădurim și să împădurim cât mai mult. Așa am lansat Programul Național de Împădurire, iar la 7 martie am semnat la Paris acordul de finanțare pentru Programul Național de Împădurire în valoare de 40 milioane de Euro. Este primul acord care aduce bani pentru împădurire și vor mai urma și altele”, a menționat Maia Sandu.
Potrivit președintei, prin intermediul Programul Național de Împădurire, în 2023 s-a reușit împădurirea și regenerarea a peste 7200 ha de terenuri din țară
„În fiecare an vom crește suprafețele împădurire prin contribuția fiecărui silvicultor, fiecărui ecologist, fiecărui om care vine la plantare. Noi suntem #generațiapădurii. Azi e Ziua Internațională a Pădurilor, iar mâine marcăm Ziua Mondială a Apei. Le mulțumim silvicultorilor pentru munca depusă zi de zi pentru protecția și extinderea pădurilor”, a menționat președinta.
Și Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să se alăture obiectivului național de împădurire a țării, în contextul tematicii Companiei de Împădurire „Generația Pădurii”, lansată de Ministerul Mediului al Republicii Moldova din acest an.
„Este indiscutabil rolul notoriu al pădurilor, care contribuie la menținerea aerului, solului, a apei și a persoanelor sănătoase și joacă un rol vital în abordarea unor dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi, cum ar fi schimbările climatice, eliminarea foametei și menținerea durabilă a comunităților urbane și rurale”, susțin reprezentanții Agenției.
Totodată, Agenția Moldsilva și-a propus în această primăvară să planteze peste 3.000 de hectare, iar pentru campania din toamnă e planificat să fie plantate în jur de 4.000 de hectare. Noul ministru al Mediului, Sergiu Lazarencu a declarat săptămâna trecută : ”Ne propunem să depunem un efort și mai mare și să plantăm mai mult decât este planificat pentru acest an și să ajungem la 10.000 de hectare. Suntem generația pădurii și împreună putem face Moldova mai verde și mai curată”.Acesta a mai menționat că Republica Moldova ar putea avea și trasee pentru bicicliști prin păduri.
Menționăm că startul campaniei de împădurire din această primăvară a fost dat de președinta Maia Sandu, pe 10 martie. În cadrul acesteia, autoritățile și-au propus să planteze peste 13 milioane de puieți. Harta terenurilor pentru întreaga campanie de împădurire poate fi accesată aici - https://bit.ly/463qLc2.