Ministrul Infrastructurii, vicepremierul Andrei Spînu consideră că există suficiente motive pentru prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. În opinia lui Spînu, atacurile continue ale Federației Ruse în țara vecină - Ucraina impun necesitatea existenței unui instrument care să permită Republicii Moldova să intervină prompt, la necesitate.
„CSE nu a luat nicio decizie care putea fi luată altfel decât prin CSE. Noi în această perioadă am avut și Guvern și Parlament care au funcționat. Acolo unde s-a putut acționa prin Parlament, așa și s-a făcut. În momentul în care e clar că ai un stat care pompează abuziv bani în propagandă, atunci ai nevoie de instrumente ca să poți interveni prompt”, a menționat Andrei Spînu în ediția de joim 7 decembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Astfel, spune Spînu, în condițiile în care starea de urgență ar putea să nu mai fie prelungită, SIS și CA caută în prezent soluții pentru a proteja R. Moldova de războiul informațional dus de Rusia.
Vicepremierul a mai precizat că o parte dintre deciziile luate de la instituirea stării de urgență până în prezent, au devenit între timp legi sau se regăsesc în acte oficiale.
La sfârșitul lunii noiembrie, deputata PAS, Olesea Stamate a declarat în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8 că starea de urgență ar putea să nu mai fie prelungită. Asta deoarece cea instituită anterior, și prelungită de mai multe ori, expiră în data de 31 decembrie, perioadă în care Parlamentul se va afla în vacanță. Teoretic, Parlamentul s-ar putea întruni și în regim de urgență, însă Olesea Stamate susține că nu este planificată o astfel de ședință pe final de an.
Republica Moldova a instituit stare de urgență la începutul războiului din Ucraina, iar de atunci a prelungit-o periodic. Măsura este dur criticată de opoziție.