La o zi după ce Curtea Constituțională din România a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, oamenii legii au desfășurat azi un șir de percheziții la agitatorii din campania electorală, dar și la omul de afaceri care a finanțat cu un milion de euro campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu, scrie presa română. După decizia CCR, criticată și de candidata USR, Elena Lasconi, cu un șir de acuzații a venit și candidatul independent Călin Georgescu, care a spus că statul român ar fi călcat democrația în picioare.
„Statul român a călcat democrația în picioare. Decizia Curții Constituționale reprezintă mai mult decât o controversă juridică, ea este practic o lovitură de stat oficializată. Statul de drept este în comă indusă, iar justiția subordonată odinelor politice și-a pierdut practic esența. Ea nu mai este justiție.”
Asta a declarat, aseară, după ora 21:00 într-un live pe facebook, Călin Georgescu, care lupta în turul doi cu Elena Lasconi, candidata USR, care, de altfel, la fel a criticat hotârărea CCR. Epopeea alegerile prezidențiale în țara vecină însă nu se încheie aici.
Astăzi, într-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că desfășoară percheziții în trei locații din orașul Brașov în dosare pornite pentru coruperea alegătorilor, spălarea banilor și fals informațional.
Presa din România a anunțat că persoana vizată este omul de afaceri Bogdan Peșchir, care ar fi finanțat cu 1 milion de euro campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu. Acesta este acuzat că ar fi plătit cu câte o mie de euro persoanele care distribuiau postări pro-Georgescu. Alte detalii instituțiile din România nu au oferit.
Pe de altă parte, tot, astăzi, poliția din țara vecină a făcut verificări la mai multe adrese din județele Ilfov, Neamț, Maramureș, Timiș Sălaj, dar și la București, în dosare privind promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război, dar și instigarea online la ură în campania electorală.
„Deschideți poliția! Spargem ușa.”
Perchezițiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii. Cele care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale și cei care au promovat mesaje cu doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, scrie presa română.
După anularea alegerilor din România, a reacționat și departamentul de Stat al SUA. Mai exact, Statele Unite au declarat că sunt alături de poporul român şi că au încredere în instituţiile şi procesele democratice ale țării, inclusiv în investigațiile privind „influența străină malefică”.
Surprinzător, o reacție a avut și fugarul Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova și despre care se spune că ar sta în spatele voturilor cumpărate la alegerile prezidențiale și referendumului din țara noastră. Șor a scris că ceea ce s-a întâmplat în România înseamnă sfârșitul democrației. În România, clasa politică s-a împărțit în două tabere, în timp ce unii au salutat decizia, alții au criticat-o dur.