Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan și-a anunțat demisia din funcție printr-un mesaj public. Acesta a trecut în revistă realizările obținute în timpul activității sale în cadrul Serviciului Vamal, dar în același timp, a menționat că mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale. Demisia vine după documentarea a 7 inspectori vamali într-un dosar de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău.
În mesajul său, Ior Talmazan a menționat că își dorește un Serviciu Vamal modern, care gestionează eficient, profesionist și responsabil domeniul vamal, care combate fraudele și contribuie la securitatea economică a țării, un serviciu în care să activeze un corp de funcționari vamali integri ce respectă cu strictețe normele Codului deontologic.
Potrivit lui, pe parcursul activității, în conlucrare cu echipa Serviciului Vamal și a altor autorități publice s-a avansat pe multe dimensiuni, iar principala provocare a constituit elaborarea cadrului normativ aferent și nemijlocit punerea în aplicare a noului Cod vamal.
De asemenea, ar fi fost depuse eforturi substanțiale, susținute de partenerii externi pentru dezvoltarea infrastructurii în posturile vamale Sculeni, Leușeni și Giurgiulești, reparația altor posturi vamale, precum crearea condițiilor de muncă adecvate, dotarea Serviciului Vamal cu echipamente performante și mijloace de transport pentru contracararea contrabandei și asigurării securității economice a statului.
Acesta s-a referit și la provocările cu care s-au confruntat odată cu declanșarea războiului din Ucraina și le-a mulțumit colegilor care au susținut aceste eforturi și au muncit pentru a face față volumului sporit de lucru, precum și pentru îmbunătățirea imaginii instituționale.
Totuși, Igor Talmazan a menționat că mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale, iar cazul recent în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi.
„Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi. În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal”, a scris Talmazan.
Potrivit lui, lupta împotriva corupției este un efort de lungă durată și ar fi nevoie de o energie nouă pentru a accelera și a duce la capăt această misiune, iar noul conducător trebuie să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale.
„Sunt convins că Serviciul Vamal va deveni o instituție despre care comunitatea de afaceri și cetățenii deopotrivă vor vorbi cu respect și încredere”, se menționează în mesajul lui Igor Talmazan.
Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 - noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție la data de 20 februarie 2023.
Menționăm că pe 1 aprilie, că trei inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în urma unor percheziții. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD, Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. Ceilalți doi au plecat acasă, după ce au fost plasați în arest la domiciliu.
Inculpații sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri, în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari, pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri din Republica Moldova, fără achitarea taxelor oficiale.
În cauza penală mai sunt cercetați în libertate încă patru persoane. Printre acestea se numără fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, dar și fiul socialistului Radu Mudreac, aceștia având statut de bănuit.