/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Un jurnalist german de top ar fi primit 600.000 de euro de la un oligarh apropiat de Putin

missing
14 noiembrie 2023, ora 20:44

Un jurnalist german de top, considerat de mult timp unul dintre cei mai buni experți independenți din Germania în ceea ce privește Rusia, a primit cel puțin 600.000 de euro în plăți offshore nedeclarate de la companii legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin, potrivit unor scurgeri de informații, scrie The Guardian, citat de G4media

Hubert Seipel, un regizor și autor premiat, a primit în tranșe bani care, potrivit documentelor, au fost plătiți pentru a-i susține munca la două cărți pe care le-a scris și care prezintă ascensiunea lui Putin la putere și oferă portrete descrise de mulți ca fiind favorabile președintelui rus.

Cazul este unul dintre primele care leagă un jurnalist occidental influent de plăți semnificative în ceea ce ar putea fi considerat de unii ca fiind o încercare a actorilor pro-Putin de a obține o acoperire pozitivă în mass-media internațională.

Dezvăluirile sunt susceptibile de a stârni scandal în Germania, unde dezbaterea a fost aprinsă de la invazia Ucrainei de anul trecut cu privire la rolul pe care părți ale elitei politice și de afaceri l-au jucat în a ajuta la menținerea lui Putin la putere, nu în ultimul rând din cauza dependenței pe termen lung a celei mai mari economii europene de petrolul și gazele rusești.

Unul dintre puținii jurnaliști care a avut contacte directe și regulate cu liderul rus, Seipel, care, după propria sa mărturisire, s-a întâlnit cu Putin „de aproape 100 de ori”, a recunoscut că a primit bani din conturi legate de oligarhul Alexei Mordashov, un magnat al oțelului și al băncilor, plasat anul trecut sub sancțiuni pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul.

El nu a confirmat sumele primite, deși documentele conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600 000 de euro care par să aibă legătură cu cea de-a doua sa carte.

Seipel a confirmat că a primit sprijin de la Mordashov, spunând că acesta “se referă exclusiv la proiectele privind cărțile”. El a susținut că a rămas imparțial, spunând: „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența”.

Documentele, și răspunsul lui Seipel, sugerează că plățile au fost efectuatepentru munca sa la o biografie din 2015 intitulată Putin: Inner Views of Power și un titlu din 2021, Putin’s Power: Why Europe Needs Russia, ambele scrise inițial în limba germană.

Seipel nu pare să fi dezvăluit plățile către editorul său.

În răspunsul său către The Guardian, Hoffmann und Campe a declarat că nu a știut despre aceste plăți.

„Editorul nu a avut cunoștință până acum de acuzațiile pe care le-ați făcut împotriva lui Hubert Seipel cu privire la „veniturile din sponsorizări”. În cazul în care acestea se vor dovedi a fi adevărate, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare în legătură cu cărțile care au fost contractate, în 2013 și, respectiv, 2016, de către conducerea de la acea vreme, pe baza unui documentar TV”, a declarat un purtător de cuvânt.

Informațiile au apărut în cadrul proiectului Cyprus Confidential – un stoc de 3,6 milioane de înregistrări offshore care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media, care a împărtășit accesul cu The Guardian și cu alți parteneri media.

UE l-a descris pe Mordashov în comunicatul de presă și în notificarea sa privind sancțiunile ca făcând parte din „elitele lui Putin” și care a ”beneficiat de legăturile sale cu factorii de decizie ruși”. El a deținut o participație la Rossiya Bank, descrisă ca fiind creditorul elitei rusești, și a fost cel mai mare acționar al Tui, cel mai mare operator turistic din Europa – o investiție înghețată în prezent în cadrul măsurilor de sancționare.

Mordashov a făcut parte din grupul select de lideri de afaceri care s-au adunat la Kremlin la 24 februarie 2022, la câteva ore după invazia Ucrainei.

El a refuzat să comenteze cu privire la orice plăți către Seipel. Ca răspuns la întrebările privind sancțiunile impuse asupra sa, purtătorul său de cuvânt a declarat: „Tot ceea ce [Mordashov] a construit și a realizat a fost realizat prin practici de afaceri corecte și respectarea strictă a reglementărilor”.

Dosarele din Cipru includ un acord intitulat „Deed of Sponsorship”, semnat în martie 2018 de Seipel și de un director al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice (BVI), numită De Vere Worldwide Corp, și de un alt martor.

Documentele din această perioadă îl menționează pe proprietarul final al De Vere ca fiind un manager de rang înalt din grupul Severstal al lui Mordashov.

Plata de 600.000 de euro este descrisă ca fiind o sponsorizare pentru o carte pe care Seipel pare să fi plănuit deja să o scrie și pentru care avea deja un contract de publicare. În actul de sponsorizare se stipulează că el „scrie o carte (sic) despre mediul politic din Federația Rusă”, care ar urma să fie publicată în 2019.

Sponsorul proiectului, potrivit actului, s-a angajat să „sprijine dezvoltarea acestui proiect” și să „pună această evoluție politică și istorică la dispoziția unui public mai larg”. De asemenea, Seipel urma să primească „sprijin logistic și organizatoric” în timpul cercetărilor sale în Rusia și nu era obligat să returneze banii în cazul în care cartea nu ar fi fost publicată efectiv niciodată.

Actul prevedea, de asemenea, că era liber să lucreze independent: „Autorul nu va avea nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul (fie în ceea ce privește conținutul sau compoziția cărții sau în alt mod) sau cu finalizarea acestuia.”

Alte documente sugerează că Seipel a fost plătit în două tranșe, cea de-a doua având loc în prima jumătate a anului 2019, dintr-un cont la banca privată rusă Sovcombank.

Plățile par să fi urmat rute ocolitoare prin intermediul unor structuri offshore deținute de Mordashov și asociații săi și gestionate de furnizori de servicii corporative din Cipru.

O notă scrisă de mână în actul de sponsorizare din 2018 spune următoarele: „Act similar semnat de Cavern 08/2013: Biografie Putin”. Cavern este probabil să fie o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice numită Cavern Ventures Ltd, care pare să aibă legătură cu Severstal.

Într-un răspuns către The Guardian, Seipel a recunoscut că a primit bani de la Mordashov. El a spus că a dorit să se știe că „sprijinul său [al lui Mordashov] se referă exclusiv la proiectele de carte” și că „nu a primit în niciun moment bani pentru filme și interviuri de televiziune de la terțe părți”.

El a condamnat ceea ce a spus că au fost încercări de a-l cataloga drept „un tip special de ziarist agent secret” cu o poziție pro-Kremlin și anti-americană. El a declarat că, de-a lungul unei cariere îndelungate, a descris întotdeauna „lumea așa cum este, nu așa cum ar trebui să fie”. Nu au fost găsite niciodată dovezi de suspiciune de părtinire în munca sa de către cei care i-au acordat cele mai importante premii media din Germania, a spus el.

Seipel a declarat că cărțile sale au fost rezultatul a opt ani de călătorii și cercetări extinse și că „au dus la discuții aprinse și lupte ideologice”. El a precizat că nu au fost găsite erori factuale „în niciuna” dintre ele.

La publicare, cărțile au fost salutate de unii critici, care l-au lăudat pe Seipel pentru abordarea nouă în privința lui Putin. Dar au fost ridiculizate de alții. Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a numit „tovarășul lui Putin”, după primirea pozitivă în 2016 a versiunii în limba rusă a cărții sale Putin: Inner Views of Power in Moscow, la care a participat Putin însuși, în timp ce Süddeutsche Zeitung a spus că Seipel s-a transformat efectiv „în reprezentantul legal al lui Putin – și anume prin excluderea faptelor”.

Pentru documentarul Ich Putin – Ein Porträt (Eu Putin – un portret), Seipel a avut acces exclusiv la președinte, urmărindu-l prin Rusia. Documentarul îl arată pe Putin vânând cerbi în Siberia și conducând prin Moscova într-o limuzină, însoțit de Seipel, precum și jucând într-un meci de hochei pe gheață.

Documentarul a fost vizionat de 1,85 milioane de persoane la prima difuzare în 2012, o cotă de piață de 10,9%, și a fost ulterior repetat de 51 de ori, potrivit radiodifuzorului NDR.

Seipel, care a obținut primul interviu televizat cu Edward Snowden, informatorul NSA, după sosirea sa la Moscova în 2014, s-a confruntat cu acuzații că ar fi prea pro-Rusia. Într-o emisiune radiofonică germană din 2021, el a negat că a primit bani din partea Rusiei în schimbul unui reportaj favorabil. Când a fost întrebat de prezentator dacă a acceptat plăți, el a răspuns: „V-ați pierdut mințile? Nu!”.

NDR a declarat că nu avea cunoștință despre acordul de sponsorizare și că a luat acuzațiile „foarte în serios”. Acesta a precizat că a blocat accesul la filmele sale până la noi ordine.

Acesta a adăugat: „Domnul Seipel ar fi trebuit să informeze (NDR) cu privire la un posibil conflict de interese, cum ar fi o plată”.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut

Proteste în Georgia: Peste 20.000 de oameni au manifestat împotriva proiectului de lege privind „agenţii străini”

missing
18 aprilie 2024, ora 09:43

Peste 20.000 de protestatari s-au adunat miercuri, 17 aprilie, în Georgia, după ce legislatorii au votat în prima lectură o lege controversată privind „influența străină”, despre care opozanții spun că va submina aspirațiile europene de lungă durată ale țării.

În cadrul unui vot boicotat de parlamentarii opoziției, 83 de deputați din partidul de guvernământ „Visul georgian” au adoptat în primă lectură proiectul de lege, care a fost criticat ca fiind similar unei legi rusești represive privind „agenții străini”, folosită pentru a reduce la tăcere disidența, scrie Le Monde.

În cursul serii, mii de manifestanți au blocat circulația pe principala arteră din capitala georgiană Tbilisi, în fața clădirii parlamentului, unde sute de polițiști au fost aduși cu autobuzul. 

„Nu legii rusești!”, au strigat demonstranții după ce la miting au fost interpretate imnul național georgian și „Oda bucuriei” a Uniunii Europene. 

„Astăzi este o zi tristă pentru Georgia, deoarece guvernul nostru a făcut încă un pas spre Rusia și s-a îndepărtat de Europa”, a declarat protestatarul Makvala Naskidashvili. 

„Dar sunt, de asemenea, fericit pentru că văd o astfel de unitate în rândul tinerilor”, a adăugat un bărbat în vârstă de 88 de ani.

Președintele georgian Salome Zurabishvili a acuzat partidul de guvernământ al țării că a provocat situația în legătură cu legea privind „agenții străini”. Ea a calificat dorința partidului „Visul georgian” de a adopta acest proiect drept o „strategie rusă de destabilizare”.

„Insistența forțelor de conducere de a adopta această lege privind „agenții străini”, împotriva voinței poporului și în ciuda protestelor partenerilor țării, este o provocare directă - o strategie rusă de destabilizare”, a subliniat ea. 

În plus, Zurabishvili a făcut apel la președintele francez Emmanuel Macron și la șeful Consiliului European Charles Michel cu solicitarea de a lua în considerare evenimentele care au loc în Georgia la o reuniune a Consiliului European.

Partidul de guvernământ susţine că îşi menţine angajamentul ca Georgia să adere la Uniunea Europeană. Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a declarat că se va opune prin veto proiectului de lege, argumentând că acesta ar pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE şi la NATO, însă parlamentul poate trece peste un veto prezidenţial. 

Luna trecută, peste 60 de organizaţii ale societăţii civile şi instituţii media au declarat că nu vor respecta noua legislaţie privind „agenţii străini” dacă aceasta va deveni lege.

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram