Undă verde la română pentru fiecare doritor. Ministerul Educației va finanța instruirea pentru toate persoanele care s-au înscris la ediția din acest an a Programului Național de studiere a limbii române. Astfel, la curs vor fi admiși toți cei peste 12 mii de solicitanți, față de 5000 cât era planificat inițial.
După ce la Programul de studiere a limbii române din acest an s-au înscris 12700 de persoane pentru 5000 de locuri disponibile, Ministerul Educației a decis să ofere tuturor celor înscriși această posibilitate. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, Pentru a extinde numărul beneficiarilor, ministerul de resort urmează să organizeze o achiziție suplimentară de servicii, astfel încât să acopere necesarul de cursuri.
„Ne bucurăm mult că există un interes sporit față de acest program strategic și ne asumăm angajamentul ferm ca pentru toți cei care s-au înscris să putem să oferim pe deplin cursurile de limbă română. Apreciem suportul Președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean în implementarea acestui program”, a menționat Dan Perciun.
Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero.
Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6911, urmat de UTA Găgăuzia – 1586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2971 de cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau
Persoanele care s-au înregistrat urmează să fie contactate pe parcursul lunii martie. Ulterior se va efectua evaluarea inițială pentru a determina nivelul de cunoaștere a limbii române și, respectiv, se va decide împărțirea lor pe grupe.
Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie - decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cel din 2023 care avea 60 de ore.
Inițial, pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.