Guvernul a ales să facă economii în defavoarea eficienței autorităților publice naționale și locale. Cabinetul de miniștri a prelungit și pentru 2024 moratoriul, ce interzice angajarea în cele 16 mii de funcții vacante. Explicația este simplă - în loc de angajări, statul are în vedere majorarea salariilor pentru cei care acoperă deficitul de personal.
Potrivit datelor oferite de Executiv, doar în cadrul autorităților publice centrale sunt vacante aproape 8400 de funcții. Cele mai multe sunt la Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, câte 1894 și respectiv 1887. La Ministerul Finanțelor sunt 672 de locuri vacante, iar la Ministerul Justiției 475. În topul instituțiilor cu cele mai multe locuri vacante mai urmează Consiliul Superior al Magistraturii cu 459 de locuri vacante, Ministerul Sănătății cu 414 funcții, Procuratura Generală cu 303 și Ministerul Agriculturii cu 300 de locuri de muncă disponibile.
Și asta nu e tot. Primăriile din țară activează în minus cu peste șapte de mii de angajați. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în cadrul primăriei capitalei.
Acest lucru mai puțin deranjează Guvernul, care susține că ar trebui să renunțe la majorările de salarii planificate dacă s-ar ridica moratoriul asupra angajărilor în funcțiile declarate vacante.
„Măsurile politice salariale propuse pentru anul 2024 au un impact considerabil asupra Bugetului Public Național, cheltuielile de personal fiind prognozate cu o creștere de circa două miliarde de lei, față de anul 2023. Implementarea măsurilor salariale prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor bugetare”.
Proiectul aprobat de Guvern nu se extinde însă și asupra funcțiilor la care deja s-a anunțat concurs.