Străzi pline de petrecăreţi deghizaţi, măşti misterioase şi costume colorate. Așa arată acum Veneția, care a dat start în week-end festivităţilor pentru renumitul său carnaval. Anul acesta, evenimentul este dedicat exploratorului venețian Marco Polo.
Ediția din acest an s-a deschis cu spectacole de stradă, organizate în tot orașul din lagună și o impresionantă paradă a gondolelor. Acestea au defilat de-a lungul Canal Grande până la Podul Rialto, fiind admirate de mii de turişti. Conform tradiției, gondola de forma unui șoarece, se desparte în două imediat ce ajunge sub pod și lansează în aer baloane colorate și confetti.
"Trăiască Veneția!"
"Întotdeauna mi-a plăcut Carnavalul. Rădăcinile familiei mele sunt aici și veneam aici în copilărie. Este întotdeauna plăcut să mă întorc, chiar dacă acum locuiesc departe de regiunea mea."
"Am venit la Veneția cu sora mea pentru că ne place teatrul și magia orașului. Este orașul meu preferat din lume. Am făcut aceste costume ca să le putem purta. Ne-a luat aproape un an să le confecționăm, dar suntem atât de încântate să fim aici și să trăim magia Carnavalului.”
"Este un vis pe care l-am avut în copilărie. Carnavalul are o atracție aparte, hainele, modul în care le porți... e frumos, o emoție frumoasă."
Carnavalul de la Veneția a început cu secole în urmă și pornește de la o tradiție catolică. Aceasta constă într-o perioadă de excese și sărbători extravagante înainte de începerea Postului Mare. Cu timpul, venețienii au început să-și ascundă identitatea în spatele măștilor. Iar în secolul al XVIII-lea, măștile erau folosite de nobili pentru a-și păstra anonimatul în timpul votului din consiliu. Unele măști erau folosite de oameni și pentru evita mirosul urât al canalelor, iar în timpul celor două epidemii cumplite de ciumă, din secolul 16 și 17, venețienii purtau măștile pentru a se feri de boală. Festivalul de la Veneția atrage în fiecare an mii de turiști. Anul acesta ceremoniile se vor desfășura până la 13 februarie.