Directorul spitalului clinic municipal, Valeriu Cernețchi, a interzis accesul pentru echipa de jurnaliști ai emisiunii „Moldova gândește”, TV8. După două refuzuri categorice, managerul a acceptat să deschidă ușile spitalului, încă cu o condiție: să fie o altă echipă de jurnaliști.
În refuzurile sale, directorul susținea că nu poate permite intrarea și filmarea în instituția medicală din cauză că este un regim sanitar mai special, aici fiind internate persoane care nu mai pot fi tratate ori persoane trecute de 65 de ani și care au nevoie de o îngrijire mai specială. La prima încercare de a intra în spital, o subalternă de-a sa a chemat poliția, prin serviciul 112. Managerul s-a plâns pe acțiunile echipei de filmare. A doua oară însă, când jurnaliștii de la TV8 au revenit la spital, inclusiv anunțând directorul, așa cum a cerut anterior, a refuzat repetat. Jurnaliștii au solicitat un echipaj de poliție și au depus plângere pe interdicția de a filma în spital.
Cu toate acestea, atunci când i-a permis jurnalistei Veronica Gherbovețchii să filmeze prin secții, la 6 zile distanță de prima încercare, directorul a fost întrebat de ce nu a fost cooperant din start. „Adresarea nu a fost educată, culturală și frumoasă”, a explicat Valeriu Cernețchi.
Potrivit avocatei Cristina Durnea, specializată în drept mass-media, jurnaliștii aveau dreptul să filmeze în spital. „Este un spațiu public, oricine poate intra în mod firesc, mass-media la fel, nu poate fi privată de acest drept. Jurnaliștii au intrat cu scopul de a documenta un eventual abuz sau nereguli, având acest drept justificat și legitim de a efectua înregistrări. Reacția directorului spitalului trezește bănuieli că la mijloc exista ceva care ar fi trebuit să fie ascuns.” În opinia ei, acțiunile directorului se încadrează cu ușurință în prevederile articolului din Codul penal „Împiedicarea activității mass-media, cu reținerea agravantei în partea ce ține de aplicarea violenței.
Întregul reportaj îl puteți găsi accesând linkul de mai jos: