Ministerul Sănătății este acuzat de două partide politice că proiectul de lege care prevede comasarea Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă cu Spitalul de Dermatologie, are un scop ascuns și anume cel de a da spre privatizare terenul de la Toma Ciorbă. Ministerul neagă toate acuzațiile și spune că Ministerul Sănătăți va investi în infrastructura ambelor spitale, imediat după ce va fi făcută comasarea administrativă indicată în proiect.
Secretara de stat a ministerului Sănătății a comunicat că problemele de infrastructură ale Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și a Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, despre care se vorbește și în nota informativă, vor fi rezolvate după ce va avea loc fuziunea administrativă.
„Structurile administrative ale acestor două spitale care sunt separate ele presupun cheltuieli considerabile. Adică problemele financiare, problemele de asigurare a volumului deplin și calitatea. Cu bani mai mulți, dacă o să fie banii împreună noi vom avea posibilitatea de a investi în aceste două instituții”, a spus secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Liliana Gantea.
Proiectul de hotărâre privind comasarea Spitalului Toma Ciorbă și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile este criticat de unele partide, care cer retragerea acestuia. Reprezentanții Coaliției pentru Unitate și Bunăstare susțin că inițiativa de fuzionare a celor două spitale nu se regăsește în nici-un document strategic aprobat, nu a fost discutată cu specialiștii din domeniile vizate și genereze multe întrebări cu referire la scopul real al acestei reforme.
„Din nota informativă prezentată de minister rămâne totuși neclar care sunt până la capăt intențiile ministerului. Noi considerăm că argumentele aduse prin niște cifre eronate, care au fost luate din perioada pandemică, când nu putem să spunem că nu a fost acoperirea suficientă a paturilor când toate spitalele erau suprasolicitate, este una manipulatorie. Cu referire la pozele veceului de pe rețelele de socializare este una rușinoasă. Nu ține de un ministru să publice o fotografie a unei instituții care se află în gestiunea Ministerului Sănătății”, a declarat vicepreședinta CUB, Rodica Grama.
Iar membrii Partidului Mișcarea Alternativă Națională spun că lipsa de comunicare a ministerului Sănătății cu privire la scopul fuzionării celor două instituții medico-sanitate ridică mari semne de întrebare. Reprezentanții MAN spun că un scop ascuns al acestui proiect este închiderea spitalului de Boli Infecțioase și darea spre privatizare a lotului de pământ pe care se află instituția.
„Se speculează foarte mult despre acele două hectare pe care se află Spitalul Toma Ciorbă și neclaritatea este din cauză că acel teren valorează destul de mulți bani. Un ar de pământ în acea regiune valorează în jur de 30 de mii de euro și mai mult ceea ce înseamnă că potențialul prejudiciu care poate fi adus statului ar fi de 120 de milioane de lei”, a menționat membrul MAN, Vladimir Bolocan.
Ieri, peste o sută de angajați ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile și de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au ieșit în stradă, pentru a-și manifesta dezacordul față de decizia de comasare a celor două instituții pe care le reprezintă. Protestatarii au mers în marș pașnic până în fața guvernului, unde au protestat timp de o oră. Angajații celor două instituții spun că proiectul este unul neclar și se tem că după votarea în legislativ, va urma închiderea uneia din cele două instituții. La finalul protestului, reprezentanții celor două spitale au depus o petiție la Guvern, prin care au cerut retragerea proiectului. Gestul medicilor nu a fost văzut cu ochi buni de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a și publicat un mesaj pe pagina sa de facebook.
„S-ar putea să-mi fie rușine pentru marșul împotriva așa-zisei privatizări născocite a terenului Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Dar la sigur îmi este foarte rușine pentru condițiile în care personalul medical al acestui spital activează și care le și oferă servicii pacienților”, a scris Ala Nemerenco.
Postarea este însoțită și de câteva fotografii făcute în una din secțiile de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.