Magistrații s-au întrunit vineri, 1 martie, la Adunarea Generală a Judecătorilor. În cadrul ședinței, CSM a prezentat un raport privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023, iar Aliona Miron, de la Curtea Supremă de Justiție, a fost aleasă membru al CSM.
UPDATE 15:46 Adunarea Generală a Judecătorilor a fost declarată închisă.
UPDATE 15:36 Pe final de adunare, mai mulți judecători au fost premiați. Acestora le-au fost înmânate diplome, dar și câte un trandafir roșu.
UPDATE 15:01 Aliona Miron a fost aleasă membră a Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de 6 ani, cu 234 de voturi valabil exprimate.
UPDATE 14:25 Judecătorii examinează raportul CSM privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023, în timp ce voturile pentru noul membru CSM sunt numărate.
UPDATE 12:55 Adunarea Generală a Judecătorilor a constituit Comisia specială pentru organizarea procedurii de alegere a judecătorilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Procedura de vot a început.
UPDATE 12:10 Candidata la funcția de membru în CSM, Aliona Miron, a ținut un discurs în fața judecătorilor, în care a menționat că nu va renunța la postură doar pentru că e unicul candidat: „Aș fi preferat să mai fie cineva, să mai am un contracandidat, pentru că am auzit foarte multe multe obiecții din parea colegilor că ar fi constrânși să urmeze un joc calculat, planificat, care-i lasă cu inima neîmpăcată. Acest lucru n-o să mă facă să renunț, nu mi se pare corect. Este mult mai ușor să critici, să nu fii de acord, să te dai cu părerea, mi se pare că este mult mai dificil să pui umărul și să schimbi ceva, să dai dovadă de diplomație. Consider că acest loc nu trebuie să rămână gol”.
UPDATE 12:00 Judecătorii au votat ordinea de zi. Primul subiect pe agendă este alegerea unui nou membru al CSM.
UPDATE 11:07 Judecătoarea Victoria Sănduța a cerut includerea pe ordinea de zi discutarea și votarea Declarației Adunării Generale, amânată la ședința din 28 aprilie 2023, în care este criticatî procedura de vetting și pre-vetting. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
UPDATE 10:59 Judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, Alexandru Spoială, a fost ales președinte al Adunării Generale a Judecătorilor, iar vicepreședinta Curții, Nelea Budăi, a fost aleasă secretară a Adunării Generale.
UPDATE 10:37 „În calitate de reprezentant al puterii executive, sunt la fel de deschisă de a susține și de a colabora cu o putere esențială a statului, puterea judecătorească, menită să asigure respectarea legii și sancționarea celor care încalcă legea. Cred cu tărie că responsabilitatea noastră este mai mare decât noi o realizăm, de deciziile noastre depinde siguranța cetățeanului, securitatea statului, care astăzi este tot mai importantă în contextul regional.
Avem cu toții un obiectiv foarte clar asumat de țara noastră - cel al aderării la UE, dar evident, fără o justiție independentă, responsabilă și eficientă, nu avem cum să ajungem în UE. Responsabilitatea este enormă, dar și oportunitățile sunt imense, avem sprijinul țărilor membre și ale partenerilor de dezvoltare, care ne ajută enorm la transformări esențiale în toate domeniile, chiar dacă decurg mai greu, în special în domeniul justiției și acest sprijin oferit trebuie mai mult decât onorat pentru binele cetățenilor noștri. Înțeleg provocările cu care vă confruntați: numărul mare de dosare, resurse umane deficitare, modificări legislative.
Sper totuși că Ministerul Justiției este văzut ca un partener al puterii judecătorești și al Consiliului Superior al Magistraturii pentru îmbunătățirea sistemului judiciar și salut dialogul constructiv angajat și am încredere că vom atinge progrese relevante în implementarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2023-2025. Cu cât mai repede CSM va fi completat, cu atât mai repede sistemul justiției va fi funcțional, mă refer partea ce ține de rezolvarea problemelor. Reîmpărtășesc ca priorități absolute necesitatea de completare a tuturor locurilor vacante la Curtea Supremă de Justiție, dar și în colegiile din cadrul CSM”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în debutul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor.
UPDATE 10:24 „Reforma justiției este reforma cheie asumată de Republica Moldova față de UE. Suntem aici pentru a reflecta asupra rolului nostru în acest parcurs, pentru ca să dezvoltăm o viziune comună și pentru ca să consolidăm angajamentul nostru față de acele principii care ne ghidează activitatea. Sistemul judecătoresc înregistrează progrese la înfăptuirea actului de justiție, deși volumul de lucru rămâne în continuare unul enorm. Astăzi, în această adunare generală, avem o oportunitate unică - să consolidăm comunitatea mea profesională, să ne unim forțele și să ne angajăm ferm în promovarea valorilor comune, să ne concentrăm eforturile pentru asigurarea unei justiții accesibile pentru toți, pentru a proteja valorile fundamentale, întărind principiile statului de drept ”, a spus Sergiu Caraman.
UPDATE 10:13 Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă. Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman a deschis Adunarea Generală comunicând prezența a 300 de judecători, din cei 365 de judecători în funcție.
Ședința are loc în incinta Palatului Republicii. La eveniment sunt prezenți ministrul justiției Veronica Mihailov-Moraru, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai Agenției de Administrare Judecătorească, ai societății civile, observatori internaționali și reprezentanți ai mass media. Ultima oară, Adunarea Generală a Judecătorilor a avut în aprilie 2023, când au fost desemnați cei mai noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.