Pe lângă utilizarea eficientă a resurselor, diversificarea culturilor și adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, agricultura sustenabilă înseamnă și produse inofensive. Tot mai mulți fermieri folosesc substanțele organice la cultivarea plantelor sau, cel puțin, reduc substanțial utilizarea pesticidelor. Iar aici de un mare succes se bucură capcanele cu feromoni, o soluție sută la sută naturală. Să vedem ce prezintă și cum funcționează acestea.
În funcție de culturile cultivate, dar și de proprietățile solului și de temperatură, agricultorii trebuie să aibă grijă ca roada lor să nu fie compromisă de dăunători, care pot ataca lăstarii, frunzele, dar și fructele. Pentru a preveni la timp aceste lucruri, fermierii trebuie să facă monitorizări sistematice.
„Pentru controlul eficient al dăunătorilor este foarte importantă monitorizarea pentru a face tratamente în perioada optimă. Metodele de monitorizare sunt diverse și sunt adesea combinate pentru a crește eficiența”.
Partea complicată este că dăunătorii trebuie combătuți cu strategii diferite, iar măsurile clasice sunt însoțite și de dezavantaje semnificative.
Reziduurile de pesticide în fructe, înseamnă piedici serioase pentru comercializare și, respectiv, venituri mai mici pentru producători. Cea mai bună opțiune este utilizarea feromonilor, o metodă pe cât de eficientă, pe atât de inofensivă, spun specialiștii.
Feromonii sunt substanțe analoage hormonilor, care, emise în doză infimă de o insectă în mediul exterior, atrage indivizii de sex opus. În baza acestui comportament, au fost inventate capcanele cu feromoni. Acestea sunt axate pe metoda dezorientării sexuale, prin crearea unui nor uniform de feromoni, cu ajutorul dispersoarelor și sunt folosite pe larg inclusiv pentru monitorizarea dăunătorilor.
În Republica Moldova avem companii care instalează camere video direct în capcană, pentru informații de la distanță. Potrivit specialiștilor, este important să vedem cum arată dăunătorul capturat, deoarece acolo pot ajunge și insecte inofensive. Dispersoarele cu feromoni se utilizează pe suprafețe mai mari de un hectar, se instalează cu 7 zile înainte de începutul zborului insectei, se utilizează circa 700 de dispersoare per hectar și trebuie amplasate în zonele umbrite ale coroanei. Cei care recurg la utilizarea capcanelor cu feromoni au mai multe avantaje: instalarea ușoară, posibilitatea capturării selective a dăunătorilor și optimizarea perioadei de tratare.