Digitalizarea agriculturii a făcut în ultimii ani progrese spectaculoase. Tot mai multe tehnologii de ultimă generație înlocuiesc munca a zeci de agricultori și îi ajută pe fermieri să-și cultive terenurile mult mai eficient.
Se întâmplă și la noi, iar cei care au avut curajul să fie în pas cu vremurile, se laudă acum cu economii serioase de timp, dar mai ales de bani și forță de muncă. Vorbim, în primă instanță, despre sistemele digitale, care, odată montate, oferă fermierului toate informațiile din plantații. Pentru asta, el are nevoie doar să-și deschidă aplicația pe telefon, indiferent că e la birou, acasă sau chiar în vacanță.
Indiferent unde se află, cu ajutorul sistemelor digitale, proprietarul plantațiilor poate verifica dacă nu cumva se apropie vântul sau o ploaie puternică asupra viței de vie, ce dăunători sunt în plantație sau care este gradul de umiditate al aerului și al solului. Cunoscând toți acești parametri, agricultorul știe mai bine ce măsuri să întreprindă și dacă este momentul favorabil pentru anumite lucrări. Astfel, el economisește mult timp, dar și sume impresionante de bani.
În luna iunie, mai mulți viticultori din Cahul, Cantemir și Taraclia și-au instalat sisteme digitale în viile lor. Acest lucru a fost posibil prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, grație unui grant oferit de USAID și PNUD. Noile tehnologii le permit agricultorilor să monitorizeze în timp real cum se dezvoltă vița de vie și ce lucrări trebuie să facă.
„Aici avem stația meteo propriu-zisă, este elicea care măsoară viteza vântului în fiecare moment, ne arată direcția vântului, aici este pulsometrul care indică cantitatea de precipitații. Asta este bateria solară de la care se alimentează stația, este complet autonomă. Face o prognoză foarte precisă chiar și la precipitații. Acoperă o suprafață cu raza de trei kilometri de unde este instalat, e o suprafață destul de mare, adică de serviciile lui poate să beneficieze nu numai producătorul în cauză, dar chiar și vecinii”.
Agricultorii au putut instala și capcane electronice pentru diverse tipuri de dăunători, care afectează strugurii. Acestea sunt dotate cu camere video și sunt la fel de eficiente ca și capcanele tradiționale.
„Camera fixează câte insecte au zburat împrejurul ei timp de 24 de ore și ne furnizează informația, avem atâtea, sau se poate de mai așteptat. S-a intensificat zborul înseamnă că trebuie să facem un tratament contra moliilor. E tot aș de eficientă ca cea tradițională, adică nu amăgește și informația vine pe telefon, online, tradițional trebuie să ieși în câmp să vezi ce s-a prins acolo, dar asta stai acasă, la birou”.
În pachetul digital sunt incluși și o pereche de senzori care verifică gradul de umiditate al solului din vie.
„Doi senzori în sol amplasați la două adâncimi diferite, 20 și la 30 de centimetri unde se monitorizează permanent umiditatea și dacă depășește anumiți parametri, sistemul de alertă trimite mesaj ca noi să pornim irigarea. Permite să economisim apa și permite să dăm apa la timp și nu ca daună”.
Toate informațiile oferite de sistemele digitale pot fi accesate în orice minut, prin intermediul unei aplicații speciale, instalate pe telefon.
„Accesăm alerte și aici vin alerte nu numai despre insecte, aici vin toate felurile de alerte și înghețuri, cantități mari de precipitații. Uitați-vă asta este tripsul, vedeți? E mic dar neplăceri face foarte mari”.
Investiția într-o stație meteorologică, capcanele electronice, dar și senzorii de verificare a umidității din sol este de aproape 7500 de euro. Banii se recuperează rapid, din contul economisirii apei, sau reducerii tratamentelor excesive pentru diferite boli, sau a reducerii vizitelor pe câmp.
„Estimativ în jur de 15 mii de lei o să facem economie la hectar. Asta include și sistemul fitosanitar, plus mecanizatorul, plus sistemul de irigare”.
În total, pentru procurarea sistemelor digitale au beneficiat opt fermieri din sudul țării. Valoarea proiectului a fost de peste 1,2 milioane de lei, bani oferiți sub formă de grant din partea PNUD și USAID.